Menu

Újabb barátok a határon túlról

Újabb barátok a határon túlról

Örömteli és izgatott várakozás előzte meg a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium tantestületének kárpátaljai utazását. A Nagyszőlősi 3.sz. Perényi Zsigmond Középiskolával vettük fel a kapcsolatot a HATÁRTALANUL!-17-04-2017-00042 számú pályázat kapcsán.

Utazásunkat a tanévzárás utáni időszakra szerveztük: 2018. június 25-én találkoztunk Nagyszőlősön Homoki Gabriella igazgatónővel és a tantestület tagjaival. Tantestületünk és a szülők tárgyi adományait, valamint a pályázatban megnevezett 208 000 Ft-ot bensőséges tanulói műsor és a kárpátaljai pedagógusok szívhez szóló éneke követte. Körbevezettek minket az iskolában, majd néhány jó gyakorlat bemutatása, közös kipróbálása után a várossal ismerkedtünk.

A meleg szeretetet, figyelmességet, amellyel partneriskolánk és a vendéglátó családok fogadtak, örök emlékként hoztuk haza a szívünkben. Nincs szó, fénykép, videó, amely visszaadhatná az érzést, a meghatottságot és megindultságot, melyet a Vereckei-hágón a Himnusz éneklésekor, a Szolyvai Emlékparkban, a Szinevéri-tónál vagy a viski Árpád-kori templom hófehér hűs falai közt éreztünk, elmerülve a Kárpátok felől fújó szél borzongató finomságában.

Perényi Zsigmond, majd Bartók emléktáblájának koszorúzásakor az Erdő, erdő, de magos a teteje kezdetű népdal éneklése közben az otthon nyugalma ölelt át bennünket. Honismereti vezetőnk, a Duna tv-ből ismert Bíró András kísérte szavaival, izgalmas anekdotáival az utunkat. A Munkács várában és az Árpád-vonalon zajló védelmi harcok, az alsókalocsai skanzenben látott tárgyak megelevenedtek sokoldalú, széles látókörről tanúskodó magyarázatai hatására.

A legenda úgy tartja, aki a munkácsi várban megsimogatja Korjatovics Tódor litván fejedelem kinyújtott mutatóujját, az még visszatér oda. Mi mást tehettünk volna? A tantestület tagjai boldogan fogták meg az aranyszínűre koptatott bronzszobor ujját.

Stelkovicsné Kreuter Anikó

Utoljára frissítve:hétfő, 09 július 2018 17:12
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít