Menu

Amikor üt, nem fáj

Amikor üt, nem fáj

Valamiért, valószínűleg a teljes összevisszaság miatt, ami belülről fakad, Bob Marley & The Wailers (Marley Robi és a Jajveszékelők) Positive Vibration (Pozitív rezgés) című dala járt fel s alá bennem Szaniszló Richárd mozis koncertje előtt. Ez a Marley-reggae 1976-ban jelent meg, egy évvel korábban, mint hogy Szaniszló Richárd vibrafonos, jazzista, zeneszerző és ütőhangszeres művésztanár megszületett Jászberényben.

Arra gondoltam, hogy a vibrafon - dallamjátszó ütőhangszer, keretre erősített, könnyűfémből készült, hangolt lapokból áll, a lapok alatt cső alakú rezonátorok helyezkednek el, és különböző keménységű ütőkkel játszanak rajta - majd pozitív vibrációkat bocsájt ki, mert az emberről, aki megszólaltatja, tudom, hogy már rég eggyé vált a hangszerével, és amiket játszik, az az otthona, és ennél többet nem lehet várni egy muzsikustól. A zenéje rezgés, remegés, vibrálás, hangulat. A jó zenész nem válogat a hamis szerepek között, megtalálja, ki akar lenni, önmaga. Amikor a zenéje üt, nem érzel fájdalmat.

Szaniszló Richárdot a kortárs magyar jazzélet nagyjai között tartják számon. Elsősorban vibrafonon és marimbán (afrikai eredetű, dallamjátszó ütőhangszeren) játszik, de előfordul a kezei között egyéb ütőhangszer, billentyűs hangszer és szájharmonika is. Számos formációban zenélt-zenél, nagyszerű hazai és külföldi zenésztársakkal együtt. Jászberénybe a saját nevét viselő triójával jött, amelyben Hidász Tamás dobolt és Bögöthy Ádám bőgőzött. Ő maga - a vibrafon mellett - használta a bal kezére eső szintetizátort is. Máshol és máskor játszott, többek között, Kőszegi Imrével, Borlai Gergővel, Deseő Csabával, Gerendás Péterrel, Szalóki Ágival és a Quimbyvel is. Az amerikai Nashville-ben, 2004-ben a középdöntőig jutott egy dalszerző versenyen, ahol Pat Metheny és B.B. King voltak a zsűritagok. Kompozícióiban ötvözi a jazzt a modernebb irányzatok hangzásával.

A Szaniszló Richárd Trió könnyed magabiztossággal muzsikált másfél órát: a süllyedő és emelkedő rezgéshullámokon egyensúlyozó, andalító populáris jazztől a funkys, reggae-s tempókig, „hammondos” hangulatokig. A jó zene megtanít élni és meghalni, mert életből, halálból és szexből hegeszti össze magát, és bennünket is.

*****

A Szaniszló Richárd Trió 2021. július 10-én (szombaton) este játszott valami megfoghatatlanul jót a Lehel Film-Színház klubszínpadán. Gyöngéden hegesztettek.

Fotó: Szaniszló Richárd facebook oldala

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít