Menu

Minden a régi

Minden a régi

Vagy a régi a minden? Sztevanovity Zorán néhány héttel a hetvenhetedik születésnapja után koncertezett ismét Jászberényben. De nála kérdésként sosem merül fel, hogy hány éves, mert minden Zorán-produkció időtállóan és tisztességesen rozsdamentes.

A közönség sem unja, mert látják, hallják, hogy még mindig az áll jól neki, amit az 1977-ben megjelent, első szólólemezére Presser Gábor és Sztevanovity Dusán kitalált. Akkoriban énekelte azt Ian Anderson, a Jethro Tull fuvolás ördöge, hogy „túl öreg a rock and rollhoz, de túl fiatal a halálhoz”… Mostanra ez annyiban módosult, hogy soha nem lehetsz túl öreg a rock and rollhoz, és soha nem lehetsz túl fiatal a halálhoz… És Zorán rock and roll zenész akkor is, ha nem csinál nagy lármát. Úgy szereti, úgy szeretjük.

Új a világ, Zorán a régi, a zenekara is, nagyjából a műsor is, mert nem tekinthetünk el a turné címétől: Ti kértétek… Én, mondjuk, nem kértem semmit, jöhet bármi, legyen, legyen, de akik kértek, és azt hitték, hogy hozzászólnak a dalrendhez, biztosan füleltek, teljesült-e a kérésük. Zorán meg azt mondta, száznál több dalt óhajtott volna a tábor, de két órába csak huszonnyolc fér bele. Annyi volt. Némelyiket rövidítve játszották, és ilyenkor, ugye, a kígyó önfarkába harap, de egyvelegben elmegy, jut is, marad is. Élvezzük az újrahasznosítást!

Egy új dal is bekéredzkedett a kívánságok és a zenészek kedvencei közé, egy olyan helyről szólt, amit az angyaloktól szerettek el. A Ne várd a májust cenzúrázták egykor, kihúztak belőle egy részt, most elénekelte azt is Zorán, értve is meg nem is, hogy mit olvastak bele annak idején Bródy János soraiba a szocialista kultúra szigorú őrei. A Romantika a cappella alakult át valami egészen mássá, és nagyon bírtam, tiszta volt, mint az esőtlen kék ég a tengerparton. Merjük-e még szeretni azt, ami egyszerűen szép?

Hangzásban kihozták a maximumot a csarnokból, bár a hangosabb számoknál nem minden hangszer jött le jól a nézőtérre. Tíz nem akármilyen zenészt erősíteni nem tréfadolog, áldassék a keze azoknak, akik bekötötték őket a testünkbe. Ha a színpadon Zorán jó vagy valamiért lefelé hangolt, ha egyedül is boldogul vagy segítségre szorul, hosszú évek óta ott van mellette, mögötte a hibátlan zenei asszisztencia; mind példásan komoly tanár urak és tanárnők. Szólóik a legjobb referenciamunkák a magyar rockpiacon.

Dusán dalszövegei is a jók legjobbjai: szerelmesek a nyelvbe, az agyba, a szívbe, az életbe. Van egy roppant népszerű magyar popelőadó, dalszerző, akinek egyetlen szavát és dalát sem hiszem, de amikor átvette a barátaitól a Kossuth-díjat, és megkérdezték tőle, ő kinek adna ilyen elismerést, azt mondta, Sztevanovity Dusánnak, de azonnal… Megérdemelné, a bátyja is megérdemelte. Ezért a berényi koncertért Zoránnak talán nem járna szobor, de most sem hibázta el.

Zorán: Ti kértétek…, Bercsényi úti sportcsarnok, március 28., telt ház…

 

Utoljára frissítve:kedd, 02 április 2019 15:44
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.