Menu

Most az ország jövője a tét - Ellenzéki politikusok újabb fóruma Jászberényben

Most az ország jövője a tét - Ellenzéki politikusok újabb fóruma Jászberényben

Ismét ellenzéki fórumra gyülekeztek csütörtökön az érdeklődők a könyvtárban. A várt előadók között változás történt. Így meglepetésként köszönthettük Jászberényben Gy. Németh Erzsébetet, a DK politikusát. Kovács Lászlót nagy érdeklődéssel várta a közönség, aki az MSZP külügyminisztere is volt. Most EU-biztosként szolgálja hazánkat, így szintén várakozással tekintett rá a hallgatóság. A Jobbik vendége, Szilágyi György országgyűlési képviselő pedig nagyon széles látókörű hazafiként mutatkozott be ezen a fórumon.

A közelgő Európai Uniós választások uralták a fórum témáit, hiszen május 25-e már karnyújtásnyira van. Természetesen Gedei József (DK), Balogh Béla (MSZP), Budai Lóránt és Bobák Zsolt (Jobbik) is jelen volt a fórumon, ahogy korábban is minden alkalommal. A bevezetőben az elhangzott, hogy az ellenzékiek összefogása fontos, hiszen a Fidesz hazánkban letiporta a másként gondolkodókat, a média nagy része pedig a „népnevelés” eszköze lett!

Balogh Béla azt hangsúlyozta, hogy hazánk az EU-ban vállalta az európai értékrendet, de ez a hétköznapokban már nem tapasztalható. Az ország jövője érdekében az ellenzékben lévők összefogása ezért természetes is. A két helyi jobbikos képviselő is hozzászólt a fórumon. Budai Lóránt emlékeztetett, hogy a kormány vállalta a hazai bérek uniós szintre emelését, ez mégsem valósult meg. Bobák Zsolt a külföldi munkavállalók egyre nagyobb jelenlétét vetette fel. Jászberényben is több ezren dolgoznak már és állítása szerint sajnos a vendégmunkásokkal bűnözők is érkeztek, így nem egyszerű a helyzet miattuk a városban.

Gedei József azt az ellenmondást vázolta fel, ami Jászberényben is tapasztalható. A városba is érkezik uniós forrás, de meglátása szerint sajnos nem úgy hasznosul, ahogy kellene. Hazánkban demokrácia-deficit tapasztalható, a pénzek oda „mennek”, ahol a FIDESZ az úr! A jelentős mértékben vendégmunkásokra épülő – Jászberényben is tapasztalható – gazdaságról pedig úgy vélekedett, hogy ez csak rövid távú megoldás.

Gy. Németh Erzsébet a közelgő, európai uniós választás jelentőségéről beszélt. Ennek tétje, hogy hazánk az Európai Unió tagja marad-e. Az EU gazdasági és értékközösség, az európai jólétet mi is szeretnénk élvezni. Hazánkban is EU-s béreket, minimál-nyugdíjat szeretnénk, de még távol vagyunk tőle, pedig lenne rá forrás. Gy. Német Erzsébet szerint a multi-cégeket kellene megadóztatni. A családi pótlék hazánkban – a Fidesz-kormány politikája miatt – sok éve nem emelkedik, pedig ezt is uniós szintre kellene emelni.

Kovács László azt mondta, hogy ahol egypártrendszer van, ott nincs demokrácia, az emberekkel bármit meg lehet csinálni. Ezért kell hazánkban visszatérni a demokráciához. Ő azért is jött el Jászberénybe, mert hallotta, hogy itt békés párbeszédre hívják a politikusokat, minden pártból egyaránt. A más pártot képviselők is felkészültek, tisztességes, az ország javát akaró emberek. Nem tagadta meg önmagát, külügyminiszteri tapasztalatait, és elmondta, Európa egysége mennyire fontos. Hiszen a mai világban több erős nagyhatalommal néz szembe Európa – Oroszország, Kína, India. Az EU-ban az országok összefogása képezi azt az ellensúlyt és biztonságot, amit a mai világban el kell érni. Tehát nem kifelé kell kacsintgatni, hanem összefogni. Sorra is vette számunkra az EU-adta előnyöket: a fejlődés gyorsul, a versenyképesség javul, az EU-s gazdaság egyre erősebb. Az EU-ban hazánk csak jól járhat, eddig is így volt.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője, többször is bizonyította, hogy ő is európai szintű politikus, s hazánk érdekeit úgy látja, mint más pártbeli politikustársai. A párbeszédben hisznek ők is. Rávilágított arra, hogy az orbáni politika káros az országnak, rossz hírünket kelti. Az országot az EU-ból kivezetni pedig bűn lenne! Hazánkban a demokrácia már végveszélyben van-vélte. Több olyan problémát is sorra vett, ami a hétköznapokban téma: nincs perspektíva, lakhatás, alacsonyak fizetések. A Jobbik a béruniós kezdeményezést támogatja. Kitért arra is, hogy az egészséges nacionalizmus együttműködést jelent más nemzetekkel.

Arról is beszélt, hogy a Jobbik sok dolgot másként lát, de ettől még együtt dolgoznak az EU-ban, mert nem a pártérdek a fontos, hanem Magyarország jövője. Arra meg különösen figyelnek, hogy mindenki elmondhassa a véleményét a széles nyilvánosság előtt. Mert ez a demokrácia lényege. S bizony, ezen a ponton tapsot kapott a jobbikos politikus Jászberényben.

A fórum folytatásában az érdeklődők kérdéseire is válaszoltak a vendégek. A kisebb pártok összefogásának fontossága is szóba került. A magyarországi helyzeten való változtatás igényét többen is megfogalmazták. A média-helyzet azonban tragikus. Kormányzati szócső árasztja el az országot – gyakran álhírekkel is. A honi média értékes, objektív része csupán az RTL és az ATV csatornáján kevés nyomtatott felületen és az interneten érhető el, mondták el többen is. Fontos volna az európai ügyészséghez való csatlakozásunk is, hiszen a diktatúrába hajló kormányzást e módon talán vissza lehetne fogni.

A fórum azzal zárult, hogy az európai parlamenti választásra, május 26-án épp ezen problémák orvoslása érdekében is el kell menni. Hazánk az EU-tagjaként léphet csak előrébb, egy jobb világ felé.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.