Menu

A változás a jobb út reményét hozhatja

A változás a jobb út reményét hozhatja

A 2019-es parlamenti választás finisében Jászberényben a Közösen Jászberényért Egyesület kampányzárójára több országosan ismert, tapasztal politikus is érkezett vendégként. A könyvtár előadótermében sok érdekes információt hallhatott a közönség, ami a választási döntésben is segítheti az embereket.

Budai Lóránt, az egyesület vezetőjeként – és jászberényi polgármester-jelöltként - négy olyan vendéget is köszöntött az eszmecsere kezdetén, akik sok érdekességet is elmondhattak a politika világáról.

Elsőként Arató Gergely, a DK tagja, s korábban oktatási államtitkár, természetesen szakterületének gondjait hozta szóba. Arról beszélt, hogy a közösségeknek az oktatást saját kezükbe kell venni, s helyi döntéseket hozni. Az Orbán-kormány által létrehozott tankerületek távol vannak az iskoláktól, nem ismerik a helyi problémákat. Így olyan döntéseket hoznak, melyek az egyes iskolákban nem teljesíthetők. Úgy fogalmazott, hogy mára az ’50-es évek szellemisége lengi be az oktatást. Helyben csak a Fidesz komiszárjai, helytartói vannak jelen. Így nem oldják meg az adott települések sajátosságaihoz illően a problémákat.

Gyüre Csaba jobbikos politikus – országos alelnök is – emlékeit hozta szóba. Édesanyja jászberényi, így gyermekként ő is gyakran járt itt. Bevezetőjében azt mondta el, hogy az önkormányzatok szabadsága a demokrácia alapja. Ezt most nem tapasztalhatjuk, mert olyan feladatokra – felesleges beruházásokra is – kapnak a települések pénzt, ami nem is volna szükséges az ott élők számára. Stadionok épülnek egymás után… A kampányban sajnos nem a pártok programjai „csatáznak”, hanem a plakáterdők, az ország ezekkel van kitapétázva. A Fidesz-kormány nem teremtett esélyegyenlőséget. A választás során az ellenzék a lakosság elvárásainak kíván megfelelni, a helyben felmerült problémák megoldását szeretné megtervezni, s ez így helyes – összegzett Gyüre Csaba.

Hiszékeny Dezső az MSZP tagja, közigazgatási szakember, a főváros XIII. kerületének alpolgármestere és egyben országgyűlési képviselő is. Így sokat tapasztalt politikusként beszélt a fórumon. Az önkormányzat közösséget képes teremteni, ha jól működik – mondta. Most az a helyzet, hogy újjá kell építeni azt, ami korábban megvolt és működött. A Fidesz-kormány tudatosan leépítette az önkormányzatokat, mindent centralizáltak, így a szerepük egyre csökkent. Így hiába szeretnének valamilyen, helyben, a közösség számára fontos célt elérni, nem tudják megoldani anyagiak hiányában. A fiatalok pedig a lábukkal szavaznak, külföldre mentek és mennek folyamatosan, mert itthon nincs jövő, nincs lehetőség számukra – vélekedett az MSZP politikusa.

A fórum vendégeinek fiatal résztvevője, Takács Zoltán (1989) a Momentumot képviselte. Ő is úgy vélte, hogy a jászberényieknek helyben kell kormányozni, s a problémákat maguknak megoldani. Egy település közösségként működik. S azt valósíthatja meg, ami helyben szükséges. Az ÖN-kormányzat azt jelenti, hogy helyben kell döntéseket hozni, mely a lakosok igényét valóra váltja. Azt is elmondta, hogy az uniós forrásokat közvetlenül az önkormányzatokhoz kellene eljuttatni, mert most nem tudni, hogy milyen utakon kikhez kerülnek ilyen pénzek.

A jelenlévők számos problémát említettek a fórumon, mert ezeket jól ismerik, sőt azok kedvezőtlen hatásait elszenvedik. Ilyenek az oktatás alul-finanszírozottsága. Gedei József DK-s politikus – egykori polgármester – az önkormányzatiság folyamatos leépítéséről beszélt. Azt is elmondta, hogy a politikának a jövőt kell látnia. Az önkormányzatoknak is természetesen, másként nem fejlődhetnek a települések sem. Most nincs jövőkép. A fideszes kormányzat pedig éppen azon fáradozik, hogy a helyi akaratot, a terveket lezárja, „prefekturákat” akarnak létrehozni, hogy a helyi akaratot gúzsba kössék.

Arról is szó esett, hogy a választáson a döntésünk ne ideológiai legyen. A képviselő-jelölteknek pedig a várost, a településeket, a helyi közösségeket kell képviselniük, nem a pártok érdekeit. Mindenképpen harmonikus együttműködést kíván majd az új önkormányzatok munkája, hiszen több párt jelöltjei kerülnek majd be az új testületekbe. Az együttműködésük pedig a település jövőjét határozza majd meg.

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.