Menu

Az Electrolux jövőjéről egyeztettek volna az ellenzékiek

Az Electrolux jövőjéről egyeztettek volna az ellenzékiek

A Közösen Jászberényért Egyesület egy, a választásokat megelőző utolsó sajtótájékoztatóra hívta össze a média képviselőit, melynek témája az volt, hogy egy utolsó rendkívüli önkormányzati ülés összehívását kezdeményezték sikertelenül az Electrolux létszámleépítése miatt.

A jászberényi piacon tartott sajtótájékoztatón pénteken délelőtt az egyesület polgármester-jelöltje, Budai Lóránt az Electrolux jászberényi leépítésével kapcsolatban elmondta, hogy ez tragédia nemcsak annak a 800 embernek, akikre elbocsátás vár, hanem a beszállítóknak és közvetve a város lakosságának is, hiszen az önkormányzatnak jelentős helyiadó bevétel kieséssel kell majd a következő években számolnia.

- Nemcsak beszélni szeretnénk erről a problémáról, hanem cselekedni is, ezért korábbi bejelentésünkhöz híven szerettük volna összehívni a jászberényi, fideszes többségű testületet, szerettünk volna a költségetés módosításáról és a hogyan továbbról egyeztetni, de ez nem sikerült – mondta  Budai Lóránt. Ennek okáról Balogh Béla, az 5. számú választókörzet képviselőjelöltje, és a pénzügyi bizottság elnöke mondta el tapasztalatait.

- A négy ellenzéki képviselő kezdeményezése ellenére a polgármester ugyan nem hívta össze a testületi ülést, én viszont viszont kezdeményeztem a pénzügyi bizottsági összehívását ebben a kérdésben. Sajnos ezen a bizottsági ülésen is csak én és bizottság külsős tagja jelentünk meg, a három fideszes képviselő nem. A reakciójuk tehát erre a témára az volt, hogy nem volt reakciójuk. Így ez az egyeztetés is eredménytelen maradt – mondta Balogh Béla, aki azt is kifejtette, hogy egy felelősen gondolkozó városvezetőnek illene foglalkoznia ezzel a helyzettel, ha másért nem, akkor a költségvetési bevételek jelentős csökkenése miatt. Hozzátette, hogy az elmúlt kilenc évben 25 milliárd forint saját bevétele volt a városnak, közel 15 milliárd érkezett pályázatok eredményeként, s most a fideszes vezetés 4 milliárd hitelt hagy a következő önkormányzatra.

A sajtótájékoztató végén Budai Lóránt azt kérte a szavazati joggal rendelkezőktől, hogy éljenek szavazati jogukkal és szavazzanak a változásra október 13-án.

Az egyesület szeptember végén kiadott sajtónyilatkozatában (melyet lentebb változtatás nélkül közlünk) már jelezte, hogy az Electrolux ügyével fontos lenne foglalkozni legalább többoldalú tárgyalások keretében azért, hogy a gyárbezárás város életére gyakorolt rossz hatásait megelőzzék vagy legalább a lehető legkedvezőbb mértékben tompítani tudják.

A KÖZÖSEN JÁSZBERÉNYÉRT EGYESÜLET
SAJTÓNYILATKOZATA
(2019. szeptember 24)

A Közösen Jászberényért Egyesület önkormányzati képviselő-jelöltjei szükségesnek tartják, hogy Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete haladéktalanul kezdeményezzen négyoldalú tárgyalásokat Jászberény tőkevonzó képességének fejlesztése, az innovációs és K + F tevékenység szervezeti és infrastrukturális hátterének megteremtése érdekében.

Tárgyaló partnerként javasoljuk önkormányzatunk képviselői mellett a kormány képviselőit, a helyi vállalkozások képviselőit, különös figyelemmel az Electrolux Kft-re, valamint azoknak az egyetemeknek a képviselőit, akik korábban vagy jelenleg érdeklődést és aktivitást mutatnak Jászberény vonatkozásában.

A négyoldalú tárgyalások célja kell legyen, egy olyan cselekvési terv kimunkálása, amely EU, állami és önkormányzati források bevonásával képes Jászberény tőkevonzó képességének fejlesztése, az innovációs és K + F tevékenység szervezeti és infrastrukturális hátterének megteremtése érdekében hatékony és gyors lépéseket előirányozni.

Javasoljuk annak megtárgyalását, hogy az Electrolux üresen álló irodaépülete valamint az ún. katonai gyakorlótér területe hasznosítható-e a fenti célok elérésére. A Közösen Jászberényért Egyesület jelenlegi és jövőbeni önkormányzati képviselői mindent megtesznek, hogy mielőbb döntés születhessen a négyoldalú tárgyalások haladéktalan megkezdésére.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.