Menu

Verselni bolondulásig, de jó is!

Verselni bolondulásig, de jó is!

"Ugye, te is G. Szabó Hunor miatt jöttél?” - kérdezte mosolyogva és leplezetlen iróniával a hangjában az egyik barátom az előadás után. G. Szabó Hunor (dob, gitár, ének, The Qualitons, Németh Juci) Szávai Viktória színésznő öccse, aki nővére Weöres-estjéhez adta volna a zenei kíséretet, ha beteg nem lesz.  Beteg lett, nem jött, a dobszóló elmaradt, de az előadás nem. Szávai Viktória akusztik: a keze, a szeme, a szája, a haja, a nyaka, a hangja, a válla, mindene színészből van, és nagyon nőből. Vonzóan tehetséges, tehetségesen vonzó, aki férfilélekkel is teli, ahogyan „választottja”, Weöres Sándor is gond nélkül bírt női költő lenni.

Weöres Sándor (1913-1989) a Nyugat harmadik nemzedékének tagja, korlátok nélküli költő volt. Az egész világot átélte, miközben az élet praktikus oldala nem érdekelte. Lenyűgöző műveltségéhez elképesztő képzelőerő és páratlan formaérzék társult. Hangja tökéletesen egyedi a magyar költészetben. Szávai Viktória lábon kihordott harminc Weöres Sándor-verset. We(öres) Love You.

A Jászai-díjas színésznő évek óta szabadúszó, sikeres sorozatok (Mintaapák, például) és sikeres mozifilmek (BÚÉK, például) szereplője. Korábban a Radnóti Színház társulatának tagja volt, a színpadon eljátszotta a klasszikus női szerepeket. Weöres-estje is egy radnótis darab, 2014 óta játssza, és most már teljesen az övé. Eredetileg a színház Irodallam című vállalkozásába sorolt be, amelyben a Radnóti művészei önálló esteken ölelkeztették a költészetet a zenével. (Nagyjából egy éve, ugyanitt, Adorjáni Bálint ugyanebből a radnótis „alomból” adta elő Szabó Lőrinc válogatott verseit, zongorakísérettel.)

Ilyen műfaj, hogy versmondás, ma már nincs, mondta az előadás utáni beszélgetésben Szávai Viktória. Ismer olyan kollégákat, akik a színpadon lazák, lehengerlőek, de a versmondástól rettegnek. Számára ez a művészien megbolondított versmaraton egy misszió. Sokan vagyunk kevesen, s ha majd a líra napvilága ragyog be minden lélek ablakán, akkor, igen, és ilyen figyelemre méltó misszionáriusok kellenek, mint Viktória királynő, ez a póz jön be legjobban a szívnek.

A játékosság Weöresnél nehéz könnyedség. Ha játszótársak akarunk lenni, oda kell magunkat tenni. Oda kell magunkat tenni Szávai Viktória Weöreséhez is. Weöres zseniális szerepjátékos, és Szávai Viktória sem adja alább. Gyengéd és vad, érzékeny és erős, férfi és nő, barbár szerelmes. Hallani, ahogy elnyeli a csend, vagy ő maga a csend. A halandzsa nyelven megírt versek eléneklése remek ritmusorgia, kérdésekkel, hogy ez akkor finn, jiddis vagy valamelyik észak-amerikai indián törzs nyelve, de nem, egy zseni tréfája, és Weöres volt annyira őrült, hogy még magyarra is „fordította” ezeket a kitalált sorokat.

A színésznő két gyertyaláng közé szorította és szabadjára engedte a szavakat, keretes szerkezet, ugye, és szépséges dallamot írt a nyitó és záró vershez, finom vonások, a hangszálak olyanok, mint a vonósok. Az éjszaka véget ér, és valahol máshol kezdődik újra.

*****

Főnix Pódium: „Sárkány lehelet” - Szávai Viktória Weöres Sándor-estje a Főnix Műhelyházban, 2021. október 1-jén. A sárkány fogai, füve, könnyei, szíve. Sárkányszív, amikor nem csak a sárkány szív…

 

 

Utoljára frissítve:kedd, 12 október 2021 14:52
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít