Menu

Negyedszázados ünnep a jászsági sajtótörténetben

Negyedszázados ünnep a jászsági sajtótörténetben

A Jász Múzeumnak sokféle feladata, küldetése van. Ezek közé tartozik a hagyomány, annak ápolása és az évfordulók számontartása is. Most egy negyedszázados emlékezésre telt meg a kis múzeum „nagy terme”, ahol közel félszáz vendéget fogadtak. Ugyanis lassan 25 éve, hogy a múzeum egy honismereti, helytörténeti lapot alapított. A Redemptio, a jász és kun települések honismereti lapja kéthavonta jut el a mára már a széles olvasótáborhoz. Igen népszerű a téma kedvelői, kutatói körében a Jászságban és a Kunságban is. Ez alkalomból tehát jogos volt az ünneplés november 21-én.

A gazdag és sokarcú jászsági hagyományok értékeit feltáró, kutató és bemutató, szervezetek is alakultak az 1990-es évek kezdetététől, amit a Redemptio, az 1745-ös önmegváltás 250. évfordulója csak felgyorsított, gazdagított. Ebbe a kivételes emlékezésre sarkalló ünnepségsorozatba – mely elindította a hagyományőrzés új fajtáit is - „született bele” 1994 végén a Redemptio című újság, honismereti folyóirat, melyet ünnepelni jöttek össze az érdekeltek, az alapítók, a szerzők és szerkesztők, a támogatók.

A Jász Múzeumban az ünnepnek mindig megadják a módját, most is így volt ez. Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató, az ünnepség vezetője a legelőször Ézsiás Istvánnak, emeritus Jász-kun főkapitánynak adta meg a szót, hogy köszönthesse a vendégeket, majd Farkas Ferenc, a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének (JÖSZ) elnöke (Jászapáti regnáló polgármestere) következett. A vendégek között ott voltak a térség múzeumainak vezetői, több munkatársa is, a helytörténeti kutatásban elkötelezett szervezetek tagjai és lelkes hívei a Jászságból és a Kunságból egyaránt. Az ünnepi alkalomból a hagyományőrzésben, a helytörténetben kialakult civil szervezetek vezetői, képviselői is köszöntötték a megjelenteket.

A Honismereti Szövetség elnöke, - és egyben a Honismeret c. szakmai lap kiadója - dr. Debreczeni-Droppán Béla is jelen volt az ünnepségen. Ő elmondta, hogy felesége távoli rokonsága Jásziványból származik, így magánemberként gyakran járt már a Jászágban és Berényben is. Köszöntőjében kiemelte, hogy a honismeret, a hagyományok őrzése és ápolása, a helyi erők összefogása – bárhol az országban – nagyon fontos. Minden ilyen jellegű kiadványnak nagy jelentősége van, hiszen a múlt értékeit nem hagyja elveszni, azt feltárja és megőrzi. A Redemptio c. lap kapcsán a 25 évnyi fejlődést is említette, hiszen bővült az oldalszám, színes kivitelű lett a kiadvány. A fotók, illusztrációk is gazdagabbak lehettek a nyomdatechnikai változások révén. Nagyszerű folyóiratként tartják számon a honismeret világában. Nemcsak eseményeket rögzít, de sok esetben dokumentum-értékkel is bír, ami csak növeli jelentőségét. Ez pedig nagyon fontos a történetírás szempontjából is.

Az elnök, értékelése során kiemelte a szakmai műhely jelentőségét, mivel amatőrök és profi szakmabeliek közösen kutatják a tájegység múltját, értékeit. A lokálpatrióta, cselekvő emberek pedig igazi közösséget jelentenek a települések kulturális életében is. A Redemptio számos „feladatot” teljesít: útmutatást ad az ifjúság számára, a múlt értékeinek feltárásában, őrzésében jelentős eredményeket tud felmutatni, erősíti a helyi közösségeket. Kiemelte, hogy az oktatásban is jó szolgálatot tehet. A Honismereti Szövetség elnöke szerint a lapnak van kisugárzása, s gazdag, változatos, értékes 25 évet tudhat maga mögött.

Szabó Tamás Jászberény polgármestere nem jött üres kézzel az ünnepségre. Rövid köszöntője végén - a nagyrabecsülés és elismerés jeleként – egy oklevelet adott át, és egy különleges ajándékot a múzeumigazgató számára. Az ajándék egy tulipánt formáz, melyet az aranyműves Oszvald Nándor készített aranyozott ezüstből ez alkalomra a városvezetés kérésére.

A köszöntések sorában dr. Bartha Júlia etnográfus, turkológus a Nagykunság képviseletében kapott szót. Ő is jól ismeri a 25 éves lapot, sőt gyakran publikál is benne. Azt hangsúlyozta, hogy a jász és kun identitást erősíti. A térségben élők vállalják a hagyományokat, s ez nem kevés. A lap révén is jól működő, sokoldalú kulturális műhely a Jász Múzeum. A 25 évre visszatekintve sorolta a kiváló szerzőket, Körmendi Lajost, Szabó Lajost, Örsi Juliannát, akik a Kunságról írtak. A mindenkor tartalmas, sokoldalú kiadvány a jász és kun hagyományőrzéshez mindenképpen hozzájárult.

A lap rendszeres szerzői közül Csörgő Terézia, a Lehel Vezér Gimnázium biológia-kémia szakos, immár nyugalmazott tanára is szót kapott. Terike a gimnázium egykori, kiváló tanárainak életpályáról ír dolgozatokat. Immár 10 részt adott közre, mely a nagy múltú intézmény, de a jászberényi múlt, a szellemi élet egyes részleteiről is nagyszerű beszámoló. Ő is alapos áttekintést adott a Redemptio c. lap 25 évéről. Kiemelte, hogy a jászkun örökség őrzőjének is tekinthető. Aztán 10 pontban sorolta miért is fontos ez nekünk: az élettörténetek, a régi foglalkozások, családok és jeles emberek, a régi házak, építmények, az elszármazottak történeteinek felkutatásán, bemutatásán túl a gazdag fotóállomány is segíti a régmúlt megőrzését, de a jász humor is megjelenik olykor. Ő pedig egykori tanítványainak publikációit is szívesen olvassa.

A hozzászólásokat követően a zárszó is Hortiné dr. Bathó Edité volt, aki kiemelte, hogy a múlt értékeinek, nagyjainak tiszteletben tartása a jelen generációjának kötelessége. Ezt a feladatot pedig a 25 éves kiadvány is segíti, teljesíti. Az ünnepség végén a lap állandó szerzői, szerkesztői, a kiadásban, a terjesztésben résztvevő munkatársakkal együtt emléklapot és egy-egy ajándékot, egy tulipánt formázó kitűzőt vehettek át. Ezt is Oszvald Nándor jászberényi ötvös mester készítette. Az ünneplők ezt követően a Sólyom Panzióban közös ebéden, baráti beszélgetésekkel töltötték a délutánt.

Fotók: Bugyi Gábor

Utoljára frissítve:szombat, 01 december 2018 12:01
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít