Menu

Grund ret/ro/ck találkozó

Grund ret/ro/ck találkozó

A legutóbbi Grund rendezvény óta eltelt már több, mint egy év. Nagyon sok visszajelzés érkezett felém, hogy mennyire jó volt és hogy igenis van igény az effajta szórakozásra a Tápió vidékén. Így hát újra felvettem a kapcsolatot az Alap alapítvány vezetőjével, Fejős Lászlóval és nekikezdtünk a 2018-as ret/ro/ck találkozó szervezésének. Az idén május 12-re is sikerült olyan együtteseket találni az egykori Grundos fellépők közül, akik most is nagy örömmel vállalták a fellépést.

Az első fellépő BORS lesz. A tavalyi CS4B egyik frontembere, Hoppál Mihály jelezte elsőként, hogy az igen tehetséges és különleges képességekkel megáldott fiával szívesen lépne színpadra. Bors 11 éves, színlátó abszolút hallású kisfiú. Egy ilyet ismer a magyar zenetörténelem, Liszt Ferencet, aki abszolút hallású volt és látta a hangok színeit.

Bors fiatal kora dacára rutinos fellépő, állandó szereplője az iskolai műsoroknak, játszott a budapesti K11-ben, Budakalászon, Komáromban és az Ízek versek madárfütty fesztiválon is. Műsorukon rock klasszikusok és apja szerzeményei szerepelnek.



Az egykori Bocs hogy Élünk együttes gitárosa, Herczegh Károly „Carlo” is jelezte, hogy ők is szívesen jönnének. Időközben egy új bandát alapított, a Pandas of Princess-t, akikkel feldolgoztak néhány régi Bocs hogy Élünk számot erre az alkalomra. Sikerült az egykori énekesüket, Solymosi Lacit is bevonniuk ehhez a produkcióhoz. Természetesen a jelenlegi felállásból is hallunk majd számokat.

A Pandas of Princess (P.O.P.) 2015 szeptemberében alakult Budapesten, de a jelenlegi felállás (Katona Sándor dob, Horváth Kitti basszusgitár, Herczegh Károly „Carlo” gitár, szintetizátor, vokál, Szabó Orsolya „Orsó” ének, szöveg) 2017 nyarára alakult ki. A közös hullámhossz kialakította a közös stílust is. Zömében klasszikus elemekre épülő, modern, elektronikus alapokkal megtámogatott, markáns rock elegyedik a mondanivalóra hangsúlyt helyező, néhol sejtelmes, néhol szókimondó dallamos szöveggel.



A szinte a kezdetektől koncertező csapat 2018-ra komplett, kétórás, saját dalokból álló repertoárt mondhat magáénak. 2017-ben három dalból álló demót tett közzé az összes jelentősebb, világszerte elérhető online zenei szolgáltatón. 2018-ban újabb három felvétellel jelentkeznek. A zenekar szeretne ahhoz a közönséghez szólni, aki vevő a minőségi, dallamos, ám igazán komolyan vett, szenvedélyes, elgondolkodtató, valódi, élő rockzenére.

A soron következő fellépő zenekarra ráillik a 3in1. Ők nem más, mint a The Nightfall. Tulajdonképpen az ő műsoruk ötvözi a Blues Transit és a Skanzen zenekar zenei világát is.

A zenekar tagjai (Geőcze Zoltán -gitárok, vokál, billentyűk, hangszobrászat, Légrádi Attila – basszusgitár, vokál, Horváth Gergely – dobok, Gábriel Géza - ének, szövegek, ritmus gitár) a The Nightfall formáció előtt már számos produkcióban megfordultak, mint például Skanzen, De Facto, Gift in Cage, Blues Transit, Gaslight...



A jelen formáció 2014 őszén alakult Budapesten. Már a névválasztás is szimbolikus, mellyel utalnak arra, hogy a tagok az érettebb középkorú zenész generációt képviselik. Jellemzően az amerikai zenei világban AOR (Adult Oriented Rock) néven összefoglalt irányzatot képviselik. Zenéjük gyökerei ugyan a 80-as, 90-es évek zenei érájából táplálkoznak, megfűszerezve azt a tagok eltérő zenei közegből származó tapasztalataival, de igyekeznek kihasználni a mai kor lehetőségeit és modern zenei megoldásait is. Stílusukban a klasszikus rock zene, a country, a folk-rock vagy éppen az alternatív, sokszor gótikus zenei világ is érvényesül. A 12 dalt tartalmazó bemutatkozó albumuk Awakening címmel 2016-ban jelent meg szerzői kiadásként. Az album első videója a Blue Angel című dalra készült, mely eredetileg egy zenei hangrendszereket gyártó cég pályázatára íródott. A zenekar rövid távú célkitűzései is igen mozgalmas képet mutatnak, ugyanis már gőzerővel dolgoznak a második lemezük anyagán.



A Blues Transit zenekar 2000 októberében alakult. Tagjai: Lipták Tibor - gitár, ének, Horváth Gergő – dob, Légrádi Attila – basszusgitár. A régi barátság és a közös zenélés mellett a blues és a vele rokon muzsikák hatása motiválta az alapítókat, amikor nekiláttak az első próbáknak. Természetesen meghatározó volt, hogy olyan előadókat válasszanak, akik a legközelebb állnak a szívükhöz és kellőképpen dinamikus, erőteljes és széles repertoárt tudnak előadni. Így fellépéseik „esszenciáját” Jimi Hendrix, S.R. Vaughan, szerzeményei nyújtják, de emellett a klasszikusoktól egészen a Led Zeppelin-ig játszanak dalokat. Az évek során nem csak feldolgozásokkal, átiratokkal bővítették műsorukat, hanem saját szerzemények írásával is próbálkoztak. Fő filozófiájuk és céljuk: Örömet szerezni a közönségünknek és maguknak a blues különös, varázslatos világával.

A Skanzen zenekar 1996 tavaszán alakult. A zenekar nevét az akkor már körvonalazódott zenei stílus határozta meg. A csapat tagjai: Lipták Tibor gitár, ének, Geőcze Zoltán gitár, Irmalós Gábor dobok, Tomcsányi Tamás basszusgitár.

Az első dalok még a klasszikus progresszív rock hatása alatt íródtak, majd a népzene dallam és ritmusvilágának felhasználása új lehetőségeket nyitott a közös muzsikálásban és a dalszerzésben. A zenekar 1996 őszén már stúdióba vonult. A felvett anyag 1997-ben a Periferic Records gondozása alatt került forgalomba „Az Aranykor vége” címmel, amely összefüggő koncepcióalbum (Olyan zenei album, amely egy adott gondolat, érzelem, hangulat, filozófiai elképzelés vagy fikciós eseménysorozat zenei albumon történő feldolgozását jelenti. Fontos jellemzője, hogy az albumon szereplő zeneszámok külön-külön is megállják helyüket.) A koncertezést csak ezután kezdte el az együttes. Az 1997-es Kaláka fesztiválon a versenyprogramban indulva a fesztivál fődíját nyerte el a zenekar. A következő évben Gábor sajnos nem tudta folytatni a dobolást. Több dobos is megfordult az együttesben és végül Horváth Gergővel megkezdődött a második lemez anyagának kidolgozása. Közben több tévéfelvételen vett részt a zenekar. 1998 tavaszán az RTL Klubban, majd az M1 csatornán Koltay Gábor által rendezett esztrádműsorában is szerepeltek egy dallal. A zenekar aktív működése 2001-ben Szolnokon, az Olajcsarnokban fejeződött be.



A Rituális Rémtettek zenekart már a tavalyi Grund közönsége ismerheti, hiszen az ő koncertjükkel zárult az esemény. Örömömre szolgál, hogy az idei találkozón is vállalták a fellépést. Az együttes tagjai: Bakó Éva – ének, Báji Zoltán, Erős Dénes – basszusgitár, Csizmadia János – gitár, Gazda „Gúnár” László – ének, gitár, billentyűs hangszer, Klacsán Gábor – szöveg, Urbán László – dob.

A Rituális Rémtettek 1988-ban alakult Nagykátán. Az alapító tagok Csizmadia János (gitár, ének), Báji Zoltán (basszusgitár, ének) és Urbán László (dob, vokál) voltak. Még abban az évben csatlakozott hozzájuk Bakó Éva, aki énekesnőként erősítette a társulatot. Az underground stílusú banda a korabeli „kult” helyeken – így a budapesti Fekete Lyukban és a Művész Klubban – többször is fellépett. Az egykori nagykátai Grund fesztiválokon is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. Egy ilyen alkalommal találkozott a zenekar Gazda Lászlóval, aki az együttes egyik frontembere lett – a dalok többségét ő írta, gitározott, énekelt, és ha kellett, szintetizátoron is játszott. Ez idő tájt került a csapatba Klacsán Gábor, aki a zenekar menedzsere és szövegírója lett. 1991-ben jelent meg a zenekar egyetlen lemeze, melyet még két, stúdióban felvett szám követett. Az együttes 1992-ben feloszlott, de a 2017-es „Grund ret/ro/ck találkozóra” újra összeálltak. Ez olyan lendületet adott a csapatnak, hogy 2018 év elején az 1991-ben kiadott lemezükről négy számot újra felvettek. Reméljük ez is el fog hangzani a mostani rock találkozón!

Nagyon köszönöm ismét a zenekaroknak, hogy a felkérésemre szinte azonnal igent mondtak. Remélem, ez is olyan fergeteges hangulatú rock találkozó lesz, mint a múlt évi!


Urbánné Bozsik Gabriella

Utoljára frissítve:csütörtök, 10 május 2018 13:59
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.