Menu

Bemutatta jászberényi jelöltjeit a Közösen Jászberényért Egyesület

Bemutatta jászberényi jelöltjeit a Közösen Jászberényért Egyesület

Csütörtöki sajtótájékoztatón mutatta be a közös platformon induló jászberényi ellenzék azokat a képviselő-jelölteket, akiket a 10 egyéni választókörzetben indítanak az októberi önkormányzati választáson.

Augusztus elején négy ellenzéki párt helyi szervezete (DK, Jobbik, Momentum, MSZP) közös polgármester-jelöltet állított Budai Lóránt (Jobbik) személyében, aki egyben be is jelentette, hogy a helyi ellenzék közös szervezetbe tömörül Közösen Jászberényért Egyesület néven. A politikai és értékrendbeli nézetkülönbségeket félretéve egy közös cél mögött sorakoztak fel, amely a jelenlegi fideszes városvezetés leváltása az október 13-i önkormányzati választáson.

Akkor Budai Lóránt már előrevetítette, hogy minden egyéni körzetben indítani fognak saját jelöltet, a cél tehát egyértelmű: ezúttal egy ellenzéki jelölt álljon egy fideszessel szemben a körzetekben. Ahogyan 2014-ben, úgy most is 10 egyéni körzetben választanak Jászberény polgárai önkormányzati képviselőt. A 14 tagú testület további 4 tagja kompenzációs listáról kerülhet be a helyi döntéshozók közé a következő ciklusban.

Polgármesteri címért jelenlegi ismereteink szerint tehát két esélyes jelölt indul, dr. Szabó Tamás (Fidesz) és Budai Lóránt (KJE). Az ellenzék összefogása nemcsak országosan ismert tendencia, de megalapozott elképzelés is, tekintve, hogy 2014-ben dr. Szabó Tamás a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 3703 szavazattal nyerte meg a választást, míg az ellene külön induló jelöltek összesen 5411 szavazatot kaptak. Közülük a legtöbbet Budai Lóránt, 2413-at.

A csütörtöki sajtótájékoztatón bemutatott körzeti jelöltek a következők:

1-es körzet: Bethlendy Béla (MSZP)

2-es körzet: Bozsik Ferenc (Momentum)

3-as körzet: Bobák Zsolt (Jobbik)

4-es körzet: Dr. Fodor Erzsébet (DK)

5-ös körzet: Balogh Béla (MSZP)

6-os körzet: dr. Gedei József (DK)

7-es körzet: Ötvös Béla (MSZP)

8-as körzet: Skultéti József (Jobbik)

9-es körzet: Stefán Ildikó (DK)

10-es körzet: Túróczi György (Jobbik)

A jelöltek személyes bemutatkozója facebook oldalunkon megtalálható. 

 

A 2014-es adatokból az is kiolvasható, hogy szinte valamennyi jászberényi választókörzetben több szavazatot kaptak összesen az ellenzéki jelöltek, mint amennyivel a fideszes jelölt végül elnyerte a körzetet.

1-es: Hajnal-Nagy Gábor 429 szavazat, ellenzék: 535

2-es: Nagy András 535, ellenzék: 442

3-as: Sipos Zoltán 301, ellenzék: 578 (helyette idén dr. Sebők Balázs indul)

4-es: Tamás Zoltán 443, ellenzék: 512

5-ös körzet: Ferencvári Csaba 475 szavazat, ellenzék: 443 (helyette idén Kis-Némethné Király Éva indul)

6-os Juhász Dániel: 454, ellenzék: 496 (helyette idén Bódis Béla indul)

7-es: Szatmári Anikó: 395 szavazat, ellenzék: 540

8-as: Baranyi László 339 szavazat, ellenzék: 556 (helyette idén Nagy Béla indul)

9-es: Bohárné Bathó Rozália: 421 szavazat, ellenzék: 441

10-es körzet: Balog Donát: 257 szavazat 516

Érdekességként pedig a számokról még ennyit: a fideszes képviselőjelöltek, akik a most véget érő ciklust az önkormányzatban töltötték, összesen 4049 szavazatot gyűjtöttek be, míg az ellenzék jelöltjeinek összesített szavazatszáma 5059 volt. A névjegyzékben szereplő  22 294 szavazópolgárnak alig fele ment el szavazni, de abból több mint ezer fővel többen szavaztak ellenzéki indulóra, mint fideszesre. Az ellenzéki szavazatok szétaprózódása mégis kimagasló Fidesz-győzelmet hozott, ennek megismétlődését szeretné elkerülni a helyi ellenzék most azzal, hogy közös polgármester-jelölt mögött sorakoznak fel, illetve minden körzetben egy általuk közösen támogatott jelöltet indítanak a fideszes indulóval szemben.

Az ellenzéki jelöltekről általában elmondható, hogy Jászberényben élő, itt ismert és itt dolgozó aspiránsok, közülük négyen a jelenlegi testületnek kompenzációs listán bejutott tagjai. Van köztük volt polgármester (dr. Gedei József) és korábban volt képviselő is (Bethlendy Béla), és mindannyiukról köztudott, hogy a két választás között is tevékenyen dolgoztak az őket jelölő pártok helyi feladatainak ellátásában. Az egyetlen újnak nevezhető arc a momentumos induló, Bozsik Ferenc, aki egy viszonylag fiatal párt helyi vezetőjeként méretteti meg magát a 2-es körzetben. Látva azonban a Momentum EP-szavazáson elért sikerét az ő indulása is bizakodásra adhat okot azoknak, akik a Fidesz jelöltje helyett másra szavaznának. 

Budai Lóránt a sajtótájékoztatón elmondta, hogy körzeti képviselő-jelöltjeikkel a szombati kampánystartot a piacon kezdik, itt lehet majd találkozni velük 9 órától, illetve minden hétköznap 16 és 18 óra között a főposta előtt várják a választókat.

A sajtótájékoztatót élőben közvetítettük Facebook oldalunkon, a videó megtekinthető itt.

Utoljára frissítve:szerda, 28 augusztus 2019 09:47
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.