Menu

Egy felejthetetlen délután Hamza D. Ákossal

Egy felejthetetlen délután Hamza D. Ákossal

A Vajdahunyad Várban, Budapesten csodás kiállítás nyílt június 5-én. Mi, jászberényi művészet-szeretők, és Hamza D. Ákos régi tisztelői egy buszt zsúfolásig megtöltve utaztuk a megnyitó ünnepségre. A kis, berényi Hamza Múzeum munkatársai hatalmas munka után lélegezhettek fel, hiszen nagyszerű bemutatót szerveztek, rendeztek a fővárosban.

Csodás környezetben láthattunk elegáns kiállítást, melyben Hamza D. Ákos 45 festménye és öt kis szobra fogadja a látogatókat, a vendégeket. Az exkluzív eseményhez egy szép katalógus is készült, mely Hamza munkásságát foglalja össze röviden, és a kiállításban látható műveket ismerteti.

A megnyitón Farkas Edit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója mondott köszöntőt elsőként. Felidézte, hogy tavaly, szintén a Vajdahunyad Várban volt egy Jász Ünnep, melyben a Jászság értékeit, szépségeit, kulturális kincseit igyekeztek bemutatni. Akkor merült fel a gondolat, hogy Hamza D. Ákos hagyatékából is lehetne egy csodás tárlatot rendezni. Nos, ez az, ami most meg is valósult.

Dr. Estók János (kiemelt képünkön), a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója felidézte, hogy 2018-ban a Jászság értékeit felvonultató bemutató is nagysikerű volt. A sokoldalú kulturális valóság, a vidék „kincseinek” sokszínűsége elvarázsolta a látogató közönséget is. A folytatás gondolata már akkor megfogalmazódott, és most meg is valósult. Hamza D. Ákos (1903-1993) gazdag, különleges művészete itt most méltó teret is kapott.

A nagyszerű eseményen jelen volt dr. Szabó Tamás, Jászberény polgármestere is. Ő köszönetet mondott a házigazdának azért, hogy a város nagy büszkeségét, a Hamza-hagyaték legjavát itt, most széles közönségnek megmutathatják. Kitért arra is, hogy a hamarosan 25 éves kis múzeum jövője is biztosított, hiszen újabb lehetőségek nyílnak meg Jászberényben. Így, hamarosan – a jelenleginél méltóbb – bemutatási lehetőség lesz a városban is.

A megnyitó ünnepségen zene következett, hiszen jelen volt két nagyszerű énekes, Ecsedi Péter és Vukovics Edit, akik csodálatos dalcsokorral színesítették az ünnepséget. Zongorakísérőjük pedig Farkasné Szőke Tünde, a berényi Palotásy János Zeneiskola igazgatója volt.

Hamza D. Ákos művészi munkásságáról, s a látogatható kiállítási anyagról dr. Egri Mária művészettörténész tartott alapos ismertetőt. Megemlítette, hogy Budapesten 20 évvel ezelőtt is volt egy kiállítás Hamza műveiből. Sajnos Hamza gazdag munkásságát ma sem ismerik eléggé hazánkban, pedig igazán csodás életművet hagyott ránk.

Sokat festett, írásait is megőrizte az utókor, és közel 40 filmet is rendezett, de forgatókönyveket is írt. Kiállításai voltak – fiatalabb korában – Párizsban, Rómában is. A II. világháború után, 1946-ban elhagyni kényszerült hazáját és Brazíliában, Sao Paulóban telepedett le. Itt 36 éven át alkotott, főleg festett, de szobrászattal is foglalkozott. Brazíliában több kitüntetéssel ismerték el művészi munkásságát.

1987-ben határozta el, hogy visszatér hazájába, gyermekkora kedves emlékeinek színhelyére, Jászberénybe. A teljes hazahozott hagyatékát pedig a városnak adományozta. Jászberény városa 1987-ben díszpolgári kitüntetéssel köszönte meg a művész nagyszerű gesztusát. Hazatérve bekapcsolódott a honi közéletbe, a Jászságért Alapítvány kuratóriumi elnökének kérte fel. A jászberényi lakóházukba – mely ma már Hamza Múzeumként működik – kerültek a hazahozott alkotásai.

Hamza leginkább absztrakt, szürrealista alkotásainak bemutatására itt nagyon szerény körülmények állnak rendelkezésre. Így leginkább tárlatokon, kiállítások alkalmával ismerheti meg hazánk műértő közönsége jobban e különleges művész munkáit. Dr. Egri Mária megnyitójában úgy vélekedett, nagyon időszerű volt, hogy végre Budapesten is láthatja a széles közönség egy nagyszerű művész, Hamza D. Ákos páratlan, különleges alkotásait.

A kiállítás megnyitóján az ismertetők után, ismét zeneszó csendült, s a két énekes – no meg a zongorakísérőjük, Farkasné Szőke Tünde is – nagy tapsot kapott. Aztán folytatódott a nézelődés, a gyönyörködés a látványos, színes és gondolkodtató vagy éppen vidám alkotások előtt sétálgatva. A Hamza Múzeum kitűnő kiállításvezetőt is készített erre a tárlatra, így sok érdekességet olvashatnak majd a későbbi látogatók is.

Hamza D. Ákos műveinek érdekes, látványos kiállítását szeptember 8-ig láthatja a Vajdahunyad Várban a közönség.

Fotó: Nagy Tamás

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.