Menu

Főhajtás Máraival és egy kis hazafias rappel

Főhajtás Máraival és egy kis hazafias rappel

A jászberényi Ferences templomban ünnepi szentmisével kezdődött az 1956-os forradalmi megemlékezések sora. A szentmisét követően az 56-os emlékműhöz várták azokat, akik főhajtással kívánták tiszteletüket leróni a forradalom áldozatainak emléke előtt.

Nehéz bő hatvan év távlatából újat mutatni a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményéről. Pláne egy városi megemlékezés keretei között. Pláne középiskolásokkal. Pláne úgy, hogy a jelenlévők zöme - tetszik vagy sem - kötelező jelleggel vesz részt a rendezvényen, és csak a szerény kisebbség van ott azért és úgy, mert valóban tisztán megemlékezni és tisztelettel adózni kíván a forradalom emléke előtt. Nem vonjuk kétségbe, hogy a hivatali munkatársak, közintézmények vezetői, a cserkészek vagy a pártok képviselői ne éreznék át a forradalomra való megemlékezés fontosságát. Véletlenül sem. De ha arányosítjuk, hányan jelentek meg az alapvető elvárás és a hivatali kötelesség miatt és hányan pusztán állampolgárként, mert érdekelte őket a rendezvény, vagy mert egyszerűen belső indíttatásból ott akartak lenni, hát a mérleg nyelve nem a "lakossági érdeklődés" felé mozdul el. De ezzel sem mondtunk újat, évről-évre ez tapasztalható, akár szakad az eső október 23-án, akár verőfényes őszi napsütésben, hulló falevelek között lobog a lyukas zászló az ünnepi színpad mellett.

Ettől függetlenül a Terplán Zénó Ferences Szakképző Iskola és Gimnázium diákjai és felkészítő tanáraik egy olyan frappáns műsort dobtak össze a forradalom emlékére, amibe nem lehet belekötni. Rövid volt, de velős, hatásos de nem hatásvadász, forradalmi, de nem érzelgős. És mondjon bárki bármit, a rap műfaja igenis passzol egy olyan megemlékezéshez, ami a lázadásról, a szabadság kivívásáról, a hazaszeretetről és az áldozatvállalásról szól. Külön említésre méltó, hogy tanáraik (Szőrös Zoltán és Fózerné Sándor Ildikó) támogatása mellett a műsor forgatókönyvét maguk a diákok, elsősorban a kiváló szavalótehetségről is számot adó Buronyi Erika állították össze nemcsak jó arányérzékről, de kellő fiatalos bátorságról is tanúbizonyságot téve. Jár tehát a gratuláció a Terplán Chaplin Színjátszók Körének és a hozzájuk csatlakozó fiataloknak, mert igen, ismétlem: Márai Sándor és a hazafias rap elfér egy színpadon. 

Fotógaléria a Facebookon

Ahogyan elfértek a koszorúk is az 56-os emlékmű körül. Éppen körbeérték azt, míg végtelenítve szólt a hangszórókból Beethoven Egmont nyitánya. Koszorúk kerültek a továbbiakban a városháza falán lévő emléktáblák alá és a Fehértói temetőben lévő kopjafák mellé is. Főhajtás.

Fotógaléria a Facebookon

Utoljára frissítve:szerda, 24 október 2018 13:41
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.