Menu

Bővült a tanoda a Faiskola utcában

Bővült a tanoda a Faiskola utcában

Az egykori hűtőgépgyári bölcsőde épülete sok évvel ezelőtt alakult át szolgáltató házzá, és azóta a hátrányos helyzetű családokat segíti hozzáértő szakemberek munkájával több féle módon. Kedden délelőtt azért látogathattunk ismét oda, mert újabb fejlesztés valósult meg az épületben. Mindez úgy, hogy az épület falai a helyükün maradtak. Ám belül újabb két termet újítottak fel és rendeztek be az általános iskolás, hátrányos helyzetű gyermekek tanulását segítő céllal.

A Csillag-Cserhaj Szolgáltató Ház és Kiscsillag Tanoda többféle nyertes pályázat révén segítia hátrányos helyzetűeket 2015 óta Jászberényben. Most ismét elnyertek egy pályázati támogatást, így a tanodai program területe két teremmel bővülhetett. A tanodát 25 gyermek látogatja naponta, igen eredményesen, mert a gyerekek jól tanulnak az iskolában is. Az ide járók közül az elmúlt 2 évben senki sem bukott meg. Sőt, akik itt töltik délutánjaikat, szívesen vesznek részt a foglalkozásokon, versenyeken is sikerrel szerepelnek.

Szabó Tamás polgármester múlt kedden, az újabb két terem megvalósítása kapcsán elmondta, hogy a hátrányos helyzetű közösségek felemelése sikerrel történik Jászberényben. A fejlesztésekben a Roma Önkormányzat is aktívan és eredménnyel vesz részt, a pályatok során gyakran ők pályáznak, s nyernek el támogatást. Hasznos, célszerű és eredményes fejlesztések során a pályázati támogatás és az önkormányzati forrás együtt vezet sikerre, nem először Jászberényben. Kökény Zsolt, a J-N-Sz megyei Roma Önkormányzat elnöke azt emelte ki, hogy a tanoda Jászberényben sikeres és hasznos, s a város támogatását is méltán érdemelte ki.

Az egykori bölcsődei épületen az újabb fejlesztés kívülről egyáltalán nem látható, hiszen csak belső átrendezés történt. Két helyiséget alakítottak át tanteremmé, mert a tanodai létszám nőtt. Ez a két terem 33 négyzetmétert jelent. Az átalakítás pályázattal elnyert 2,5 milliós kiadást jelentett – tudtuk meg Gáspár Csaba krízisügyi szakreferenstől. Az épületen belül rendezték át a tereket, így sikerült megoldani a gyermekek számára a tanulást szolgáló terület bővítését.

A Faiskola utcai intézményben azonban a tanoda mellett sokféle felzárkóztató programot, hajléktalanok segítését, az öngondoskodási képesség alakítását is végzik az ott dolgozó szakemberek nap, mint nap. Élelmiszermentő programban is részt vesznek, aminek eredményeként 400 személy – mélyszegénységben, fogyatékkel élők, idősek – rendszeresen részesülnek élelmiszeradományban. Ebben a jászberényi „Helyet” Alapítvány és az önkormányzat is közreműködik – tudtuk meg a tájékoztatás során.

Utoljára frissítve:csütörtök, 26 április 2018 12:00
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.