Menu

Hímzett csodák világában jártunk

Hímzett csodák világában jártunk

A jászberényi kézműves asszonyok remekművei évtizedek óta elkápráztatják az itt élőket, de hírnevük az országhatárokon túlra is eljutott. Az idei naptárt forgatva pedig kiderült, hogy a Fejér Mária Népi Díszítőművészeti Szakkör éppen 40 éves. Ráadásul a jelenlegi szakkörvezető, Vasné Sass Katalin pedig most, júniusban ünnepli 70. születésnapját. A kettős jubileum így nagyszabású kiállításba „torkollott”.

A Déryné Rendezvényház termei csodás kézműves munkákkal vannak tele, megszámolni sem lehetett a sok kiállított darabot. Női viseleti darabok mellett gyermeklányok – vagy éppen kisdedek – számára készített ruhácskák sem maradtak ki a bemutatóból, ahogy a gazdagon díszített asztalneműk, lakásdíszek sem. A városban alkalmas kiállítótér be is népesült június 21-én délután, mert sokan voltunk kíváncsiak a kézimunka nagymestereinek munkáira, s a jubileumi köszöntést sem akartuk elhalasztani.

A sokak számára fontos civil szervezet nagyon készült is e jeles ünnepre. Csak a sors nem akarta, hogy a meghirdetett program szerint haladjanak az ünnepség percei. A városvezetés nagy részét másfelé irányította a politika. Ám dr. Virág-Nagy Edit az értékőrző munka elismeréseként az önkormányzat és a hivatal jó kívánságait tolmácsolta az ünnepség elején. Gál Dobos Bea, a Jászkerület Nonprofit Kft. helyettes vezetője igazán szívhez és a szorgos asszonyokhoz szóló köszöntőjét is jó szívvel hallgattuk. Kiemelte, hogy a szakkör a 40 esztendő alatt, milyen sokféle munkát vállalt fel. A hímzéskultúra őrzése mellett a jászsági hagyományok kutatásában is egyedülálló munkát végeztek. A jászsági szűcshímzés motívumkincsét éppen a szakköri munka során elevenítették fel, s mentették is meg a mai kor számára.

A 40 éves szakkör egyik alapítója, Gyurkó Miklósné nyitotta meg az ünnepséget. Elmondta, hogy milyen lelkes közösség alakult a kezdetektől. Nemcsak a saját örömükre kézimunkáztak, de szakmai céljaik is voltak. A közösség eredményei és törekvései kapcsán a berényi főiskolán szakkörvezetői képzést is indítottak 1982-ben, ami komoly, 3 éves kurzus volt, s igen szélesre tárta az ismeretek kapuját a hímzésvilágra nyitottak körében is. Az alapító Fejér Mária pedig a főiskolán tanított ebben az időben – tehát a dolgok nem véletlenül alakultak így.

A jászsági hímzéskultúra, a motívum-kincs kutatásában a szakkör tagjain kívül a Jász Múzeum is részt vett. Így derült fény arra, hogy milyen öltözéket hordtak eleink, s az egyes daraboknak – főként a subáknak – milyen csodás hímzéssel díszítették az elejét-hátát, vállrészeit egykor. Ezeket a mintákat pedig a szakkör tagjai – nem kevés munkával – a mai textíliákra, mai ruhadarabokra „átörökítették”. Nyaranta alkotótáborokban az ifjabbak is megismerhették azt az értékmentő munkát, amit a szakkör elkezdett. A viseletkultúra széles körben vált ismertté Jászberényben, de a Jászságban is. A szakmai eredmények sem kevesek, jelenleg 160 zsűrizett munkát tartanak nyilván, ami azt is jelenti, hogy a szakkör tagjai kiemelkedően eredményesek, és mélyen elkötelezettek a jászsági hímzéskultúra ápolásában és tovább-éltetésében.

A szakkör egyik jeles tagja volt Misi Éva néni (1921-2016). Az ő páratlanul gazdag munkásságára is emlékeztek a jubileum kapcsán. Így a művelődési központ kisebb termében az ő munkáiból válogatott kiállítást is láthatunk most. Fáradhatatlan tevékenységének eredménye a Jászsági szűcsminták textíliákon c. kötet összeállítása, mely máig fontos dokumentuma e témának.

Az ünnepség folytatásában Vasné Sass Katalin népi iparművész, a szakkör jelenlegi vezetője kiállításának megnyitása, és 70. születésnapi köszöntése is következett. Ő most a lelke, a motorja az immár elég idős korú csapatnak. A Népi Művészeti Alkotóközösség értékőrző és értékteremtő munkája Jászberény kulturális életének fontos eleme. Az utóbbi években is nagy munkákat vállaltak és teljesítettek. Szinte a Jászság mindegyik templomába készítettek jászsági mintákkal díszített terítőket az oltárokra. Sőt, az sem feledhető, hogy a jászsági szűcshímzés bekerült a Nemzeti Értéktárba. A szakkörvezető pedig 2001-ben megkapta a Népi Iparművész elismerést is.

Ahogy lenni szokott egy ilyen jubileum alkalmával, köszöntések sora következett. Most, 2019-ben még három alapító tagot köszönthettek a szakkör tagjai közül. Bár szinte mindnyájan azt említették, hogy elöregszik a csapat, a fiatalítás elodázhatatlanul sürgető feladat. Ám ennek a mai, digitális világ sajnos egyáltalán nem kedvez, a fiatalabbakat más dolgok érdeklik. A jeles ünnep alkalmából a szakkör jelenlegi tagjainak emléklapot is átadtak, majd a Jászság Népi Együttes ifjú tagjai tánccal-muzsikával köszöntötték az ünneplő közösséget.

A Déryné Rendezvényház emeleti termeiben most – egészen július 4-ig – egy csodás világ alkotásai láthatók. Terítők sokasága mellett viseleti darabok kicsiknek, nagyoknak, nőknek és férfiaknak egyaránt. A lakásdíszek garmadája is helyet kapott a jubileumi tárlatban. Válltáskát és borospalackot egyaránt jászsági mintákkal díszítettek. Ennyi szépséget egy helyen talán sosem láthattunk még itt Jászberényben – kár volna kihagyni.

A kiállítást július 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők!

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít