Menu

Konszenzussal elfogadott költségvetése nem lesz Jászberénynek

Konszenzussal elfogadott költségvetése nem lesz Jászberénynek

Akik egy kicsit is figyelemmel kísérik a jászberényi önkormányzat munkáját, egyáltalán nem lepődnek meg a címben megfogalmazott állításon. A politikai harc nem csitul, s ahogy azt egykoron mondták, antagonisztikus ellentét feszül a két oldal között, leképezve azt, ami az országban is folyik. Fotó: Gémesi Balázs.

A jászberényi városvezetés a polgármesteri hivatal szakembereivel együtt készítette el a település 2021. évi költségvetés tervezetét. Erről tartottak gazdasági fórumot, melyre a város gazdasági életének vezető szereplőit hívták, majd a képviselő-testület tagjaival is egyeztettek. Előbbin Tamás Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője még arról beszélt, hogy természetesen ők is szeretnék, ha politikamentes vita keretében sikerülne egy elfogadható költségvetést tető alá hozni, melyben szeretnék, ha az ő észrevételeik is helyet kapnának. A képviselőkkel tartott egyeztetésen azonban már másként fogalmazott a frakcióvezető, de haladjunk sorjában.

Balogh Béla alpolgármester mindkét alkalommal elmondta a költségvetés tervezet fő számait és azt, hogy milyen alapelvek alapján készítették azt el. Prioritást élvez a kötelező feladatok biztosítása és az intézményhálózat működtetése, valamint a városüzemeltetés. Előbbihez érkezett ugyan többlettámogatás, ám a szolidaritási adó több mint háromszorosára emelkedett, s így ez az egyenleg is negatív lett. Nem számolhattak az elvont gépjárműadóval (mintegy 150 millió forint), valamint a kormánydöntés alapján a helyi iparűzési adóból is elvontak 500 millió forintot. Az Electrolux iparűzési adó befizetése a termelés leépítése miatt idén 200 millióval lesz kevesebb, mint volt az előző évben. Summa summárum, az idei évben 1,5 milliárd forinttal szűkösebb költségvetésből gazdálkodhat Jászberény, mint tette 2020-ban. Azaz, az önkormányzat helyzete még nehezebb lett. Így azután nem meglepő, hogy az úgynevezett nem kötelező feladatokra (kultúra, sport, civil szervezetek támogatása) lényegesen kevesebb pénz jut, mint a korábbi években. A Malom-projekt befejezése azonban egyértelműen célja a városvezetésnek és a Vaspálya úti fejlesztésről sem mondtak le.

Ahogyan nem mondtak le, de nem tervezhettek 100 százalékosan a következő két bevételi lehetőséggel sem: Egyrészt szeretnék, ha a kormány hozzájárulna egy 500 millió forintos hitel felvételéhez, melyet fejlesztésekre fordítanának. Ugyanakkor kompenzációt is igényelnek az iparűzési adó elvonása kapcsán, melyet, ha kapnak négy területen kívánnak felhasználni. A két igényt támogatja a térség országgyűlési képviselője, Pócs János is, aki a gazdasági vezetőkkel tartott fórumon jelen volt. Ő nem ért egyet azzal a megállapítással, hogy Jászberény a rendszerváltás óta még nem volt ilyen nehéz helyzetben. Szerinte a kormány iparűzési adót érintő döntése nem elvonás, hanem a gazdaság támogatása. Ez a pénz a kormány álláspontja szerint ott maradt azoknál, akik az ország, a települések fejlesztését biztosítják, mondta többek között Pócs János, aki ezért köszönetet is mondott a gazdaság szereplőinek.

A képviselőkkel történő egyeztetés bevezetőjében Budai Lóránt polgármester arra kérte Baloghné dr. Seres Krisztina jegyzőt, hogy adjon tájékoztatást arról, hogy mi áll a megyei kormányhivataltól a költségvetés elfogadása kapcsán kért állásfoglalásban. Nos, a veszélyhelyzet idején a polgármester feladata a költségvetés elfogadása, ahogy minden más döntést is egyszemélyben hozhat meg. Ekkor jegyezte meg Tamás Zoltán, a Fidesz frakció vezetője, hogy "Akkor mehetünk is haza, majd a polgármester dönt". Erre reagálva Budai Lóránt megjegyezte, hogy a veszélyhelyzetet és az abból adódó feladatokat nem ő okozta és kívánta magának. Viszont szeretné, ha konszenzus lenne a költségvetés kapcsán, s ezért is szeretné tudni, hogy a testület tagjai hogyan vélekednek a tervezetről. Amennyiben lesznek módosító javaslatok, akkor azokat mérlegelni fogja, és amennyiben lehetséges, akkor beépítésre kerülnek a költségvetésbe, ígérte a polgármester.

Ezen az egyeztetésen Balog Donát és Bódis Béla kérdéseket, kéréseket is megfogalmaztak, a városvezetés felé és ezeket megválaszolták, illetve feljegyezték. Konstruktívnak tűnő párbeszéd volt ez. Tamás Zoltán frakcióvezető viszont egyértelműen elutasító volt. Szerinte a felelősség a hatalmon lévőké, akik többséggel rendelkeznek. Balogh Béla vitatta a többséget – 7-7 képviselője van a Közösen Jászberényért Egyesületnek és a Fidesznek is –, és megjegyezte, hogy demagóg, aki így beszél. A frakcióvezető erre kijelentette, hogy ő most befejezte, majd írásban kifejti véleményét a költségvetéssel kapcsolatban. Ezt másnap Facebook bejegyzésében meg is tette. Ebben leírta, hogy úgy rossz a költségvetés tervezete, ahogy van, teljesen át kellene dolgozni. Így a Fidesz frakció nem is fogja támogatni azt.

Tételezzük fel, hogy Tamás Zoltánnak igaza van, teljesen rossz a költségvetés. Mert miért is ne lehetne igaza. Akkor viszont neki az a feladata, hogy felmutasson egy annál jobbat. Mert az önkormányzat tagjaként nem vonhatja ki magát a felelősség alól, akkor sem, ha éppen nem polgármester, vagy alpolgármester. Ha ugyanis a város érdeke a fontos, akkor politikai hovatartozástól függetlenül kötelessége minden képviselőnek jobbító szándékkal állni a város legfontosabb éves rendeletéhez. Ezzel szemben információink szerint semmilyen észrevétel nem érkezett a költségvetés tervezethez a Fidesz-frakciótól írásom elkészültéig.

Szinte bizonyos, hogy igaza volt Dobrán Gyulának, a Mi Hazánk képviselőjének – a mérleg nyelve a képviselő-testületben -, aki elmondta, hogy valóban nem jó ez a költségvetés, de a jelenlegi helyzetben nem is lehet jó költségvetést összeállítani. Ugyanakkor a városnak működnie kell, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy legyen költségvetése Jászberénynek. Ezért ő támogatni fogja elfogadását.

Semmi meglepő nem történt tehát a 2021. évi jászberényi költségvetés tervezése során. Azzal mindenki tisztában lehet, hogy a tavalyinál is nehezebb helyzetben van a város, hiszen a bevételi oldal az ismert okok miatt mintegy 1,5 milliárddal kevesebb. Ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni, amikor a helyzetet megítéljük. Márpedig nyújtózkodni csak addig lehet, ameddig a takaró ér. Azt pedig, hogy mit tartogat az önkormányzatok számára a 2021-es év, ma még nem tudhatjuk. Lehet hosszabb, de rövidebb is az a bizonyos takaró, s akkor a városi költségvetés helyzete is változhat.

 

Utoljára frissítve:vasárnap, 21 február 2021 20:02
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.