Menu

Jó érdemjegyet kapott Jászberény az ÁSZ-tól

Jó érdemjegyet kapott Jászberény az ÁSZ-tól

Az Állami Számvevőszék az önkormányzatok, a polgármesteri hivatalok integritását vizsgálta az elmúlt egy év során. Jászberény jó osztályzatot kapott, de hogy az ÁSZ pontosan mit és hogyan vizsgált, s az eredményt hogyan kell értékelni, arról Baloghné dr. Seres Krisztina jegyző (fotónkon), valamint dr. Bessenyei Lilla, a hivatal Jegyzői Osztályának vezetője tájékoztatta szerkesztőségünket.

Az ÁSZ-vizsgálat kapcsán a városházán, a jegyzői irodában találkoztam Baloghné dr. Seres Krisztina jegyzővel és dr. Bessenyei Lilla osztályvezetővel, aki a Jegyzői Osztály munkáját irányítja. Arra voltam kíváncsi, hogy pontosan hogyan is zajlott a vizsgálat, mi volt annak a célja, s az eredményt, a jó osztályzatot hogyan kell értékelni.

- Az első értesítő levél 2020. január 31-én érkezett az ÁSZ-tól. Ez egy előzetes tájékoztatás volt, hogy a 2020-as évben az ÁSZ-nak kiemelt feladata lesz az önkormányzatok integritás alapú működésének ellenőrzése. Ez csak egy felkészítés volt, konkrétumok ebben a levélben még nem szerepeltek. Azt vizsgálták, hogy az önkormányzatok és a polgármesteri hivatalok gazdaságos és szabályszerű, integritás alapú működésének szervezeti keretei, eszközei és szabályozottsága megfelelőek-e. Tehát nem az önkormányzat, illetve a hivatal gazdálkodásának gyakorlati működését vizsgálták, hanem annak szabályozottságára, a korrupció elleni védelmet szolgáló szabályozások meglétére voltak kíváncsiak. Az elmúlt év márciusában érkezett meg az a levél, amely már tartalmazta, hogy milyen adatszolgáltatást kell a vizsgálathoz biztosítanunk. A vizsgálati módszer nem a helyszíni ellenőrzés volt, hanem adatfeltöltés. Az ÁSZ Elektronikus Adatszolgáltatási Rendszerébe kellett feltöltenünk 28 darab belső szabályozó dokumentumot. Az adatszolgáltatás során el kellett küldenünk többek között az önkormányzat és a hivatal SZMSZ-ét, a pénzkezelési, a leltárkészítési szabályzatot, a belső ellenőrzésre, a beszerzésekre vonatkozó dokumentumokat, az integrált kockázatkezelés szabályzatait, a közérdekű bejelentések kezeléséről szóló szabályozást és a számlarendet is. Nekünk öt napunk volt arra, hogy az ÁSZ által igényelt adatokat, szabályzatokat feltöltsük, amit természetesen határidőre meg is tettünk. Ez a Jegyzői Osztály koordinálásával történt. Tavaly november 29-én kaptunk egy hiánypótlási felhívást. Ennek azért örültünk, mert csak két kis dolgot észrevételeztek. Ezeket rövid időn belül javítottuk és visszaküldtük. Ezt követően, idén január 29-én érkezett meg az ÁSZ úgynevezett tanácsadó levele. Ebben kiemelték, hogy velünk kapcsolatban további észrevételeik már nincsenek, és az ellenőrzés során 4-es osztályzatot kaptunk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy most hátradőlhetünk, mert biztos vannak még olyan területek, ahol kell és tudunk is javítani. Egyébként mi minden évben felülvizsgáljuk a hivatal belső szabályozó dokumentumait, szabályzatait, már csak azért is, mert folyamatosan változó jogszabályok mellett kell dolgoznunk. Az integrált kockázatkezelés például egy új terület, amellyel foglalkoznunk kell. Ennek elsődleges célja a korrupció lehetőségének a csökkentése. Az ÁSZ egy korábbi anyagában szerepel, hogy speciális kockázati terület a közbeszerzés és a hatósági tevékenységek, s ezekre fokozottan kell figyelni – mondta érdeklődésemre dr. Bessenyei Lilla.

A polgármesteri hivatal munkáját a jegyző irányítja. Arról, hogy ezt az érdemjegyet hogyan kell tekinteni, Baloghné dr. Seres Krisztina a következőket mondta:

- Amikor egy évvel ezelőtt Jászberénybe kerültem jegyzőnek, már nem az ismeretlenbe érkeztem, hiszen volt egy hónapom arra, hogy a hivatallal ismerkedjek. Akkor áttekintettem a munka szabályozottságára vonatkozó dokumentumokat, ami nem kevés időt vett igénybe. Amikor az ÁSZ levél megérkezett, már képben voltam, hogy mivel is kell azonnal foglalkozni. Egy soron kívüli szabályzat-felülvizsgálatot is tartottunk. Ez különösen a gazdasági területet érintette, ahol nagyon sok szabályzat létezik. Persze az nem kis munka volt, hogy a kért dokumentumokat pár nap alatt feltöltsük az ÁSZ által megadott helyre. Én örülök a 4-es osztályzatnak, mert az ÁSZ által jelzett kis hibákat azonnal tudtuk javítani, s ha most lenne egy újabb vizsgálat, még jobb lenne a minősítésünk. Közös sikerként értékelem ezt a jó eredményt, hiszen a polgármesteri hivatal munkatársainak eredményes együttműködése nélkül nem tartanánk itt. Mivel a munkavégzésünkkel kapcsolatos jogszabályok folyamatosan változnak, így ennek a munkának soha nincs vége.

Egy szervezet életében alapvetően fontos, hogy milyen szabályok szerint működik. A város életében meghatározó szerepet játszik az önkormányzat, a polgármesteri hivatal, így nagyon fontos hogy a törvényi előírásoknak megfelelően legyen szabályozva működésük. Ez Jászberényben rendben van, s ez a városlakók számára mindenképpen megnyugtató lehet.

 

 

 

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.