Menu

Ahogy az érintettek látják - Fórum a családok helyzetéről és a demográfiai változásokról

Ahogy az érintettek látják - Fórum a családok helyzetéről és a demográfiai változásokról

A városi könyvtár előadótermében immár a harmadik fórumot tartották a jászberényi ellenzéki pártok, helyi képviselők, akik országosan ismert és elismert politikusokat hívtak meg előadónak. A hallgatóság soraiban pedig nemcsak berényiek voltak, de a környező településekről is érkeztek érdeklődők. A téma ezen alkalommal a családok és a demográfiai helyzet volt.

A fórumot ez alkalommal Turóczi György, a helyi Jobbik alelnöke – és egyben a megyei sajtófőnök – vezette. Balogh Béla (MSZP) bevezetőjében azt hangsúlyozta, hogy a kormány családpolitikájáról a propaganda „folyik” minden csatornán. Azonban Jászberény lakossága 2000 és 2017 között 8%-kal csökkent. A fogyást pedig nem sikerült eddig megállítani. A fiatalok már érettségi után elhagyják a várost. Bár Jászberénynek jelentős saját bevételei vannak, az intézményrendszer igen jól kiépült – bölcsődétől az egyetemig –, álláslehetőségek is vannak a cégeknél, mégsem térnek vissza a fiatalok. Megjegyezte, a felsőoktatásban a pedagógus-képzés nem vonzza a helyieket, talán más irányt kellene keresni e téren.

A két jászberényi jobbikos képviselő, Bobák Zsolt és Budai Lóránt ez alkalommal is a külföldi munkavállalók jelenlétére hívta fel a figyelmet. Becslések szerint Jászberényben közel 3 ezer ukrán munkavállaló dolgozik különböző ipari vállalatoknál. A város vezetése pedig ennek támogatására munkásszálló létesítéséről is döntött már. Elhangzott az is, hogy a statisztika szerint Jászberényben, 2018-ban 100 fővel többen haltak meg, mint születtek. A város mégis viseli az „ifjúságbarát” címet.

Dr. Gedei József (DK) kitért arra, hogy az elmúlt hetekben tapasztalható országos Fidesz-propaganda megtévesztő, mert valójában „nem dől a pénz” a családosokhoz, csak kevesekhez – a felső középosztályhoz – jutnak el a nemrég meghirdetett támogatások. Igazából a kormány célja is ez! Az egyszerű emberek – a pályázati kiírás „sajátos feltételei” miatt – vesztesei a programnak. Bérmunkások országa vagyunk már ma is. Valójában 2050-re hazánk lakossága 6 millióra apadhat a politikus meglátása szerint!

Csányi Tamás (Jobbik) is megyénk képviselője, mert Mezőtúrról került be a parlamentbe. A családvédelmi programmal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az egy blöff, mert csak kevesekhez juthat el. A CSOK meg a nagycsaládosok 7 személyes autójának ígérete is ilyen. Sokkal több értelme volna ha a használt autók vásárlását támogatnák, mert azt a családok még meg tudják fizetni.

Dr. Varga Lászlóról, az MSZP miskolci országgyűlési képviselőjéről megtudhattuk, hogy ő a Családbarát Ország Kft. igazgatója, és a gyermekek vállalása terén egy új programot is kidolgozott munkatársaival. A kormányzat Családvédelmi Programjáról csak annyit szólt: az hazugság. Viszont hosszasan sorolta, mit is lehetne tenni a családok érdekében, hogy valóban segítséget kapjanak. A tavalyi év végén már nagy ellenállást kiváltó rabszolgatörvény visszavonását, megfelelő bérek támogatását, a kisgyermekes családok kilakoltatásának tiltását, a családi pótlék legalább 50%-os emelését sorolta, mint megoldandó feladatot. Szó volt arról is, hogy oktatási reform kellene, az egészségügy helyzetén is sürgető a változtatás. Az állampolgári jogok terén az alanyi jogon járó közszolgáltatás biztosítását és a lakhatási helyzet reformját is említette. Mindezt nem könnyű megvalósítani, hiszen orvosok ezrei hiányoznak már az országból. Az MSZP fenti javaslatai az ország költségvetésében 800 milliós átrendezést jelentenének, de a Fidesz ezt leszavazta a parlamentben.

Vadai Ágnes DK-s képviselő (Karcag szülötte) a megélhetés témájában említette, hogy uniós szintű minimálbért kellene bevezetni hazánkban. A közmunkából ugyanis nincs kiút, nincs jövőkép. Ez valójában rabszolga-módon való foglalkoztatást jelent, és a vidéket sújtja talán a legjobban.

A fórum során számos olyan témáról esett szó, melyre volna reális megoldás, csak másként, ésszerűbben vagy hatékonyabban kellene csinálni. Ám a kormányzati túlerő mindezeket, az ellenzék oldaláról érkező javaslatokat lesepri az asztalról. Volt, aki úgy vélekedett, hogy nem is kell sok dolgozó, mert a technikai fejlődés a hiányt pótolja ma már. A bérek, a jövedelmi viszonyok terén többféle értékelés is elhangzott. Arról is szó esett, hogy a szerény jövedelmi lehetőségek kedvezőtlen hatásának tudható be, hogy egyre kevesebb gyermek születik hazánkban.

Egy érdekes eset is történt, hiszen a kormánypárti többséget támogató résztvevő eddig nem jelent meg a fórumokon, bár mindenki számára nyitottak voltak a korábbi rendezvények is. Most egy – mint kiderült Jászapátiról, Pócs János „szomszédságából” érkezett - hölgy azt állította, azt bizonygatta, hogy aki fegyelmezetten dolgozik, az meg tud élni a fizetéséből, csak a keresetet okosan be kell osztani! Vadai Ágnes rácáfolt erre, s a tények sorolása, majd parázs vita alakult ki a témában.

Aztán Székely Géza jászberényi érdeklődő a hazai helyzetben tapasztalható problémák terén a sokoldalú megközelítést javasolta. Ő úgy látja, hogy 30 évvel a rendszerváltás után visszaállt a központi irányítás, a fejlődés mintha megállt volna. A multiknál – a sztrájkok hatására is – javultak a bérek. De mi van Jászberényben, a helyi nagyvállalatoknál? – tette fel a kérdést. Mert itt sincs Paradicsom! Szakszervezet nem működik a hazai tulajdonú magáncégeknél, nincs összefogás, érdekképviselet sem. A valóság az, hogy a legjellemzőbb az egyszerű betanított munka, éhbérért. A Jászberényben is egyre népesebb külföldi vendégmunkás réteg sokkal jobban keres az itt élőknél. Erről is beszélni kell – hangzott el, az igen élénk eszmecsere során.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.