Menu

A méhészekre lehet számítani

Szombaton a 23. mézvásár árusai, az érdeklődő méhészek már kora reggel megérkeztek a lezárt Bercsényi útra. Nagy volt a sürgés-forgás a négy hatalmas sátor körül az iskola udvarain, mely árusokkal és áruval telt meg. Tíz óra táján már tömegről lehetett beszélni, olyan sokan voltunk. Semmi sem mutatta, hogy az idei esztendő a méhészek számára olyan rossz volt, mint 23 év alatt még soha.

A szokásos koreográfia szerint tíz órakor felharsant a jászkürt hangja, és Molnár János huszár őrnagy megérkezett a mézkirálynővel, felkísérte őt a színpadra. A házigazdák és vendégek is felsorakoztak Lesták Anita mellé. 

A rendezők, a házigazdák nevében Sas István, a Déryné Művelődési Központ igazgatója mondott köszöntőt, melyben kiemelte, hogy ez hazánk egyik legnagyobb méhészeti rendezvénye, mely nemcsak a vásár miatt fontos, de sok szakmai programot is kínál a méhészeknek.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Bögréné Bodrogi Gabriella, a Vidékfejlesztési Minisztérium mezőgazdasági főosztályának vezetője. Ő tartott megnyitó beszédet, melyben kiemelte, hogy a jászberényi tradicionális rendezvény milyen fontos az ágazat számára. Három nagyon fontos dolgot említett, elsőként a mézkirálynő-választást.

 - A mezőgazdaság egyetlen olyan ágazata a méhészet, ahol a marketing tevékenységet tartalommal töltötték meg. A mézkirálynő intézménye egyedülálló a világban. A marketing fontossága a magyar méz, a magyar méhészek számára igen fontos, ezt a tevékenységet a minisztérium is segíti – mondta a főosztályvezető asszony.

alt

A mézvásárok sajátosságaként, a második fontos tényezőként magát a mézvásárt említette. A börze szerepe ugyan már vesztett korábbi jelentőségéből, azonban a jászberényi rendezvény az egyetlen olyan fórum, ahol az eladó és a kereskedő közvetlenül találkozhat egymással, megbeszélhetik az ágazat helyzetét. A harmadik fontos tényező a jászberényi rendezvényben az, hogy a méhészeti termelési szezon végén kerül erre sor. Így évzáró rendezvénynek is lehet nevezni. Tudjuk, hogy az idei év nagyon nehéz volt, nagy veszteségeket kénytelen az ágazat elviselni. Azonban a méhészek már a következő évre is gondolnak ilyenkor, azt tervezik, azt készítik elő, s ez nagyon fontos.

 - A kormányzat mindent megtesz azért, hogy a károk enyhítését segítse - mondta Bögréné Bodrogi Gabriella. – Tudjuk, hogy ez kevés lesz, hiszen a teljes kár igen nagy lehet egyes termelők esetében. A károk enyhítéséért az EU szolidaritási alapját is megkeressük. A jövőbe tekintve pedig igyekszünk a méhészeti ágazat problémáin segíteni. Ismételten napirendre tűzzük a vándoroltatással kapcsolatos közlekedési könnyítések ügyét. Módosítani tervezzük a vaddohány kaszálásával kapcsolatos szabályokat, hogy a méhek ilyen legelőkről több mézet gyűjthessenek.  Az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel együttműködve más problémás kérdésekben is egyeztettünk. Fontos dolog, hogy az EU bizottsága elfogadta a 2013-ig szóló magyar méhészeti programot, melyben a lehetőségek bővítése is szerepel. A magyar mézminőség ellenőrzése is helyére kerül. Az uniós mezőgazdasági támogatások sajnos csökkenni fognak a következő években. Éppen ezért nagyon fontos, hogy elnyerhető pénzeket maximálisan kihasználják a termelők, hogy lássák az adófizetők, hogy forintjaik jó helyre kerülnek – hallottuk a jó tanácsot.

A megnyitó után felsorakoztak a mézkirálynő-jelöltek. Hát a zsűrinek ilyen nehéz dolga még nem volt, mint idén. Hiába, a nehéz évből nekik is kijutott. Ugyanis a tíz jelölt mindegyike csinos szép, fiatal lány volt. Sőt, diplomás, több nyelvet beszélő, méhészkedő családból származó volt közülük kilenc, csak egy lány nem volt igazi méhészeti háttérrel megáldva. Ami még izgalomra adott okot, hogy Ambrus Anna személyében egy jászberényi hölgynek is szurkolhattak a berényiek.

alt

Míg a zsűri a lányokkal bíbelődött a vásári forgatagban zajlott az élet. Tóth Endre méhemberré változott ismét, az árusok dicsérték portékáikat, a vevők pedig vették, vitték azokat. Vastag pénztárcával volt csak érdemes a Bercsényi útra indulni. Az üveges akácméz – egy kilós – 1800 forint volt most, s kitudja pár hét múlva mennyi lesz az ára. Virágmézet 1400 forintért kínáltak, de nagyon sokféle volt még a pultokon. Sok különlegességet kínáltak mindenfelé, mindent, amit mézből, méhészeti termékből elő lehet állítani, az itt kapható volt.

Az Ifjúsági Ház nagytermében 11 óra táján most sem lehetett üres széket találni. Az előadások, az eszmecsere megszakítás nélkül folyt reggel óta. Amikor én belehallgattam, éppen a minőségvizsgálati eljárások rejtelmeiről volt szó, majd a különböző mézeltetési technológiákról beszélt az előadó.  Az viszont feltűnt, hogy a korábbi évekhez képest sok fiatal volt a konferencián, az idős bácsikák már nem jöttek a jászberényi rendezvényre, valószínű a generációváltás a méhészeknél is végbement.  Az Ifjúsági Ház udvarán is volt egy sátor előadóteremnek berendezve. Itt is minden szék foglalt volt, s éppen arról beszél az előadó, hogy Földünk természeti egyensúlyát, minden egyes élő faját meg kell őrizni, hiszen csak együtt működik a világ, csak együtt létezhetünk.

Dél körül járt már az idő, így az ételes sátrak körül a sor egyre nőtt. A birkapörkölt ezer forintba került, a pacal 950-be a babgulyásért 700 forintot kértek, de jutott mindenkinek. A vásári kisvonat nagy érdeklődésnek örvendett, sok vendég ismerhette meg Máté Éva idegenvezetése mellett városunk szépségeit, értékeit.

Persze azok sem unatkozhattak, akik a sportcsarnokban és környékén maradtak. Nagy volt az érdeklődés a méhészeti eszközök és a méz iránt is. Sokan vettek részt a szakmai előadásokon és a szervezők a hagyományoknak megfelelően ezúttal is gondoskodtak szórakoztató kultúrműsorról is.

Szórakozás, szépségek, nyertesek

altPontban délben a rendezvény sztárvendégei léptek színpadra. Pontosabban közülük először csak Eszményi Viktória ragadott mikrofont és értékelte a mézes sütemények versenyére érkezett sütiket. Minden bizonnyal a méhészek nehéz éve nyomta rá a bélyegét e versengésre, hiszen megszokottnál kevesebben adták le „alkotásaikat”. Eszményi Viktória nagy szakértelemmel zsűrizett – párja, Heilig Gábor ráhagyta ezt a feladatot -, és szavaiból kiderült, hogy már gyermekkorától elkötelezett híve a méznek. Az eredményhirdetés során a harmadik díjat Répási Ipacs Judit (Jászberény), a másodikat Kis Antalné (Alattyán) vehette át, míg a győztesnek járó oklevél és tárgyjutalom Bohák Mónikának jutott, aki mézeskalács-készítő és tojásfestő ifjú mester és Békésszentandrásról érkezett.

A finomságok után az Eszményi-Heilig kettős műsora következett, melybe a legvállalkozóbb kedvű gyerekeket is bevonták. Az énekes-zenés program után nem sok ideje maradt a pihenésre a nagyérdeműnek, mert kihirdették a füstölőgyújtó és keretszögező verseny eredményét, majd a XX. Csángó Fesztivál keretében Jászberényben vendégeskedő chilei együttes lépett a színpadra.

A füstölőgyújtó és keretszegező versenyre majd egy tucatnyi ifjabb és tapasztaltabb méhész jelentkezett. Közülük Koós János (Nyíregyháza) vitte el a pálmát. Ő persze nem az a Koós János, így fellepést sem vállalt, inkább maradt a füstölőgyújtásnál és a keretszögezésnél, hiszen ebben ő bizonyult a legjobbnak. A Szlovákiából érkezett Mészáros Károly lett a második, a nyíregyházi Tamás Ferenc pedig a harmadik.

alt

Ahogy haladt előre az idő, úgy lettek egyre többen a sportcsarnokban. Nem véletlenül, hiszen a chileiek műsora, a mézkirálynő-választás és a tombolasorsolás következett. A dél-amerikaiak műsora kis késéssel kezdődött, mert a 22 fős csapat egyik fele a csarnok felé tartva eltévedt. Még mondja valaki, hogy Jászberény „csak” kisváros. Miután teljes lett a fellépő csoport létszáma, megszólaltak a hangszerek, a férfiak összecsapták a csizmájuk sarkán lévő sarkantyút. Méltán arattak nagy sikert, hiszen egy egészen más kultúra képviselőiként nagyszerű műsort produkáltak.

Azután pedig elérkezett a várva várt pillanat, a mézkirálynő-választás. A címre pályázó tíz ifjú hölgy nap taps közepette lépett a színpadra, ahol a zsűri nevében Molnár Ferenc értékelte a nemes vetélkedést.

- Talán elcsépelten hangzik, de a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt. Nagyszerűen felkészült jelölteket hallgathattunk meg, nagyon szoros versenyben dőlt el, hogy ki lesz a királynő és kik az udvarhölgyei – mondta Molnár Ferenc.

Elsőként a közönségdíjat adta át a szervezők nevében Molnár György, a Szatmári László Jászsági Méhészegyesület elnöke a 226 szavazatot kapott Ember Nórának, aki Nyíregyházáról érkezett. A második udvarhölgy már szalagot és kis koronát is kapott, melyeket dr. Gedei József polgármestertől vehetett át Magyar Zsóka (Mosonmagyaróvár). Az első udvarhölgy Csiszár Dalma (Gyula) lett, míg a királynői korona Selmeczi Anna Zsófia (Székesfehérvár) fejére került. Ő tavaly is járt a mézvásáron Jászberényben, akkor a királynő első udvarhölgyének választották. A két udvarhölgy és a királynő egyedi ajándéktárgyakat is átvehetett a Póló Textil Stúdió ügyvezetőjétől, Pap Zoltántól. Hogy nagy versenyben dőlt el a dobogós helyek sorsa, azt az első három helyezett pontszáma is bizonyítja. A királynő 62,2, az első udvarhölgy 36, a második udvarhölgy 35 pontot kapott a zsűritől.

Az ilyenkor szokásos fotózást követően a XXIII. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó a tombolasorsolással zárult, melynek főnyereménye egy 350 ezer forint értékű, korszerű pergető volt, melyet a Dávid Méhészeti Eszköz és Gépgyártó ajánlott fel. A nyüzsgés, a nézelődés, vásárlás és válogatás, az eszmecsere persze ezzel nem ért véget, hiszen az ország másik feléből érkezett sok vendég hasznosan, eredményesen igyekezett eltölteni ezt a napját.

Kiss Erika – Szántai Tibor

Info for bonus Review William Hill here.