Menu

A Munkás utcai helyzetről kérdezték

A törvény szerint a Cigány Kisebbségi Önkormányzatnak is kell közmeghallgatást tartania. Ezt a jászberényi szervezet mindig betartja, és sok éves tapasztalat, hogy érdeklődő alig megy az ilyen rendezvényre. Múlt péntekre hirdették meg az idei közmeghallgatást. Rácz Tamást, az önkormányzat elnökét kérdeztük, milyen problémákkal keresték meg.

– Három jászberényi állampolgár jött el a közmeghallgatásra. Ketten a Munkás utcai áldatlan állapotot tették szóvá, és kérték a segítséget a megoldáshoz. A Munkás utcában van két épület, melyben igen nagy számban laknak cigányok. Mivel munkájuk nincs, nem tudnak kikerülni abból a méltatlan környezetből, helyzetből, amibe belesodródtak. A szabad költözködési jog eredményeként nagyon sokan vannak a Munkás utcába bejelentkezve. A megoldás azonban nagyon messzire vezet. Sajnos a Cigány Kisebbségi Önkormányzatnak nincsenek hatósági jogkörei, nincsenek anyagi forrásai és eszközei. Csak a kulturális autonómia terén vannak lehetőségeink, minden másban a város önkormányzata hozhat döntéseket.

Rácz Tamás kifejtette, hogy évekkel ezelőtt elkészítette Jászberény városa is az antiszegregációs programját. Ebben a munkában ő is tevékenyen részt vett. A program megvalósításában azonban egyetlen lépés sem történt az elmúlt négy évben. Hangsúlyozta, hogy a problémák megoldásában a magyarok és cigányok csak együtt lehetnek eredményesek. Az út jól látható, a mélyszegénységben élőkön valamilyen formában segíteni kell. Munkalehetőség, biztos kereset kell. Erre a jövedelemre alapozva lehet aztán a lakáshelyzeten változtatni. Ez vezethetne oda, hogy például a Munkás utcai rémséges helyzetet felszámolják.

– Az egyik érdeklődő lakhatási problémáját mondta el. Nem tudják már fizetni a lakbért, hiszen nincs keresete, munkája a cigányok jelentős részének. Utcára tehetik a nem fizetőket, s akkor még tragikusabb a helyzetük. A legfontosabb a munkalehetőség megteremtése lenne. Sajnos ebben a kisebbségi önkormányzat nem tud semmit tenni, legfeljebb annyit, ha van elfogadható program, azt támogatjuk – mondta az elnök.

Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.