Menu

A Mikulásra várva telt a szombat

Az Ifjúsági Házban szombaton ismét börzét rendeztek. A játékok, ajándékok, könyvek készítői és árusítói várták az érdeklődőket. Ez alkalommal azonban nem túl sokan voltak, mert a Mikulásra a Déryné Művelődési Központ nagytermében vártak a gyerekek, szüleik közül pedig csak  kevesen mentek át a Bercsényi útra.

A hagyományos börzékhez igazodva most is nagy volt a kínálat. Játékok garmadája került az asztalokra, legók, babák, különböző képességfejlesztő játékok, az egész családnak való társasjátékok. Az egyik árus 20% altkedvezménnyel kínálta portékáit, ami egy-egy nagyértékű játéknál – pl. várépítő legó 22 ezerért - bizony már jelentős tétel volt. Egy másik árus csak fajátékokat hozott, melyek szintén sokféle formában segítik, hogy a kicsik megismerjék a világot, kipróbálják ügyességüket, fejlesszék megfigyelő képességüket.

A könyvekből sem volt hiány a Líra könyvesbolt standjánál, apának, anyának, nagyiknak valókból is volt választék, de CD-k, DVD-k sem hiányoztak a kínálatból. Többen régi könyveket raktak ki az asztalra, de inkább egy jó beszélgetés miatt jöttek el ezen a szombaton.

Mint minden börzén, most itt voltak a gyűjtők. Bélyegek, érmék, régi pénzek, telefonkártyák, könyvek, CD-k, de régi, megunt játékok, kinőtt gyermekruhák között is lehetett válogatni. Engem lenyűgözött Sisáné Bartha Ágnes asztalának kínálata. Bábokat kerestem, s itt nagyon különlegeseket találtam. Tudva, hogy a magunk készítette ajándék a legértékesebb, ezért a bábkészítés módjának rejtelmeire is kíváncsi voltam. A gyapjúfonálból születő figurákat egy ún. karmantyúfa segítségével lehet elkészíteni. Nem ördöngösség ez, és egy leírást adott hozzá Ágnes, így ha megpróbálkozom vele, karácsonyra csinálhatok pár nyuszit, huncut kisfiút vagy egeret.

Ágnes számára valóban nem jelent ez a technika gondot, hiszen amúgy is a kézművesség egyik helyi mestere. A foltvarrástól kezdve számos kézművesség titkának tudója az óvónő, aki a gyerekeknek egy darab papírból is tud varázsolni. Később megjelent férje, Sisa István faműves is, aki a karmantyúfából több méretet is tud készíteni, így kisebb, nagyobb bábok, akár egész bábszínházra való kollekció könnyedén elkészíthető.

altBábokat más asztalnál is láttam, de foltvarrásos kézimunkákat is, a börzén a Jász Folt Klub és a Jász Színfolt Klub is jelen volt. Ügyes kezű asszonyok, akik egy sima, boltban kapható karácsonyfadíszre horgoltak ruhát, egyedivé tették így az üveggömböket. Kézzel textilből, fonálból készített díszek is sorakoztak az asztalon, harang, angyalka kínálta magát. Láttam gyöngyfűzéssel formált díszeket is.

Iván bácsi asztalához többször is visszatértem. Hat ezüst villát és négy kiskanalat fedeztem fel előtte. Egy vadonatúj tangóharmonika is vevőt várt és régi, szépen csomagolt, rendszerezett bélyegritkaság is. A kiskanalakból ezért van kevesebb, mert egy-egyet az unokáknak ajándékozott. Iván bácsi szabómester volt, régen használt ruhákat árult, de közel a nyolcvanhoz ezzel már felhagyott. Szeret ilyen börzékre eljárni, mert beszélgethet más gyűjtőkkel, a régi korokat jól ismerőkkel. Horgászni is jár, az idei esztendőben fogta élete legnagyobb halát. A Vasas horgásztón egy ötkilós ponty akadt a horgára a napokban. Éppen jókor, mert a lánya istenien tudja készíteni a halászlét, ami az ünnepi menü fontos része, mint tudjuk. Csodás karácsonyeste lesz náluk, amit a saját kézzel fogott ponty élménye csak növel.

alt

Míg mi az Ifjúsági Házban a vásárlókat, érdeklődőket vártuk szombaton, addig a Mikulás a város főterét, s a közeli nagyobb üzletek környékét járta. Volt, amikor az utcán ajándékozta meg a kicsiket, de a DMK főtéri épületébe is ellátogatott. Itt délelőtt kézműves foglalkozásokat szerveztek a Gyermekek Háza munkatársai irányításával, sok gyerek próbálta ki magát karácsonyi ajándék készítésében. A Kelepelő Bábcsoport is szórakoztatta a gyermeksereget, s a Mikulás is megérkezett nagy puttonyával. Volt nagy öröm, sikoltozás, meglepetés, szaloncukorosztás. A gyerekek igazán jól érezték magukat. Szüleik pedig ezen a napon a börzét kihagyták, pedig szívbéli ajándékokat itt is találhattak volna.

Hát ilyen volt 2009 bronz vasárnapja előtti nyúlós, nyálkás, ködszitálós szombat Jászberényben.

Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.