Menu

Úton vagyunk mindannyian

2015-10-26 15:22:52

 

A Festészet Napja Jászberényben igencsak nagy ünneplést kapott idén. A moziban, a Jászkürt Fogadóban és a Szikra Galériában is kiállítást nyílt, a művészetszerető-értő közönség tobzódhatott a látványban, de a barátság ereje is megmutatkozott. A Szikra Galéria tulajdonosa múlt kedden délután köszöntötte a vendégeket – jó barátokat, pályatársakat, tanárokat és tanítványokat, ismerősöket és tisztelőket , akik zsúfolásig megtöltötték az emeleti konferenciatermet.

 

altA galéria szokása szerint előbb muzsika csendült, zeneiskolai növendékei mutatták meg tudásukat a paravánokkal ölelt pódiumon, ahol B. Jánosi Gyöngyi festőművész képeit már mind végignézhették az érdeklődők. A most bemutatott 26 alkotás között régebben készülteket, ismerteket is szemügyre vehettünk, de újabbakkal is találkozhattunk. A tárlatra hozott festmények expresszív-szimbolikus alkotások, az alkotó világlátásának, szívének és lelkének színes tükre.

 

A kiállítást Egri Mária művészettörténész nyitotta meg, aki jól ismeri B. Jánosi Gyöngyi  alkotói munkásságát, de pályája más szakaszait is. Az 1979 óta kiállító művésztanár a figurális képektől az elvontabbak felé hajló pályaívét röviden mutatta be, s arról is szólt, hogyan történt a természetelvű festészettől az absztrakció felé tartó út. Ezen az úton mérföldkőnek számít Gyöngyike találkozása Hamza Dezső Ákossal, s a művész és felesége hagyatékának gondozása. Kétségtelen, hogy Hamza hatásának eredménye az expresszív és a szimbolikus megoldások keresése. A most kiállított képek többsége nonfiguratív, azért megjelenik néhány alak, arc, pl. Hamza D. Ákos is, egy a halála után, 1993-ben készült festményen.

 

A kiállító-teremmé varázsolt tér középpontjában egy hatalmas kereszt és szenvedéstörténet uralja a teret. Gyötrelmek a címe a kompozíciónak, ami beszédesen mutatja a művész érzelmi világát, küzdelmét, a szubjektív inspirációkat. Nem volt könnyű B. Jánosi Gyöngyi pályája. Tanítói végzettsége után egyetemi diplomát is szerzett, már a pedagógusi munkája és családja mellett. Tanított, s kultúra-szervezőként is tette a dolgát, mígnem 1995-től 2008-ig a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria vezetőjeként dolgozott. A Hamza hagyaték rendszerezése, feldolgozása és kötetekbe rendezése, kiadása, a jászsági képzőművészet múltjának és jelenének lexikonba szerkesztése is fontos volt számára.  Ez is teljes embert kívánó feladat volt, de mellette alkotott is, s alkot ma is.

 

alt

 

 

Nem kis feladat B. Jánosi Gyöngyi számára, hogy képek restaurálást is végzi. Szikra István pedig azt hangsúlyozta, hogy a magángaléria Gyöngyike szakmai segítségével jött létre, s a berendezéshez is ő adta a legfőbb segítséget. Eddig 20-nál több önálló kiállítása volt a csoportosok pedig csak növelik ezt a számot , legutóbb 2011-ben Jászberényben. Most ideje volt egy újabb tárlatnak, hiszen úton vagyunk mindnyájan, s a kiállítás címe szerint - ÚTKÖZBEN is születnek művek, történnek események, melyek megjelenítésre érdemesek.

 

alt

 

 

A Szikra Galériában november 10-ig hétfő kivételével naponta 13 és 18 óra között tekinthető meg B. Jánosi Gyöngyi alkotásainak bemutatója.

 

Kiss Erika

 

Info for bonus Review William Hill here.