Menu

Egy német nyelvzseni a Gyakorlóban

2015-06-01 10:57:26

 

 

A SZIE Gyakorló Sport Általános Iskolájának egyik 6. c osztályos tanulója, Kozma Melinda nevét már évekkel ezelőtt megismerhették a Jászkürtön keresztül a jászberényiek. Ő az a kislány, aki önszorgalma és idegen nyelvek iránti érdeklődése révén az országos német nyelvi versenyeken már harmadik osztályos korától kezdve egyenletesen kiemelkedő teljesítményt nyújt. Legnagyobb sikerét idén érte el, amikor a Nemzeti Tehetség Program német nyelvi versenyét megnyerte a hetedik osztályosok között.


Melinda korábbi szép eredményeinek rétékét növeli, hogy nem elégszik meg azzal, hogy a saját korosztályában méresse meg nyelvi tudását. A kihívást és ezzel a fejlődés lehetőségét keresve soha nem indult még a vele egyidős társai között. Már az első versenyen feltűnt aprócska, törékeny termetével, amikor harmadikosként az ötödikesek mezőnyében lett  második helyezett a Litteratum német nyelvi versenyek Budapesten megrendezett országos döntőjében. Ezzel a helyezéssel ingyenes nyelvvizsga lehetőséget is nyert, melyet az Osztrák Intézet ajánlott fel számára. Melinda ezt – az életkora miatt még nem akkreditált KID1-es típusú nyelvvizsgát – 10 évesen 99%-osra teljesítette!


Az előbb említett – elsősorban nyelvtani tudást tesztelő- versenyben évről évre azóta is szép, országos sikerekkel büszkélkedhet. Ebben a tanévben is elsőként jutott az elődöntőből a Budapesten megrendezett döntőbe, ahol több mint kétszáz, hetedik osztályos társa között ért el országos 5. helyezést május 23-án, mindössze 2,2 ponttal lemaradva a holtversenyben két első helyezettől. Azonban Melinda ennél sokkal előkelőbb hellyel is büszkélkedhet, amelyet szintén ebben a tanévben ért el a kiemelkedő idegen nyelvi érdeklődésű és szorgalmú kislány.

alt
Amikor idén márciusban benevezett a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett német nyelvi versenyre, ismét az idősebb korosztálybeli társak közötti megmérettetés volt a célja.  A most hatodikos leány a   7-8. osztályos kategóriában indult ezen a versenyen, ahol az őt annyira jellemző szerénységgel, alázattal és kitartással vett részt. Szülei támogató szeretettel, jómagam mint nyelvtanára és másodikos kora óta osztályfőnöke mély hittel és biztatással  igyekeztünk őt megerősíteni, támogatni a felkészülés időszakában. 
 



Az itt elért eredménye viszont minden várakozásunkat felülmúlta. Az iskolai írásbeli forduló 1200 tanulója közül bejutott a megyei fordulóra, amely szintén írásbeli megmérettetés volt. Ezúttal azonban már jóval magasabb szintű nyelvi felkészültség szükségeltetett  ennek a – lexikai, nyelvtani és szövegértési feladatokat tartalmazó –  tesztnek a sikeres megírásához. A megyei fordulóból már csupán azt a 20 tanulót hívták be a  május 8-i, Szolnokon megrendezett országos döntőre, akik a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtották. Nagy örömünkre megyei második helyezettként ő is közöttük volt.


Melinda felkészítése során nyelvtanárként nagy hasznát vettem eddigi nyelvvizsgáztatói gyakorlatomnak, ugyanis a döntő forduló követelménye nagyon hasonlított az Origó B2-es típusú (középfokú) nyelvvizsga felépítéséhez és szintjéhez, de nem túlzás azt állítani, hogy ennek is a magasabb színvonalon történő változatához. A versenyzőknek egy rövid bemutatkozáson túl képleíráson, illetve egy rövidebb, német nyelvű szöveg frappáns, szóban történő összefoglalásán keresztül kellett meggyőzniük a háromfős, nyelvtanárokból álló zsűrit szóbeli kifejező készségükről, valamint választékos, rutinos és fordulatokban bővelkedő nyelvhasználatukról. A verseny helyszínén felemelő érzés volt látni ennyi értelmes, jól felkészült, folyékonyan, gazdag szókinccsel németül beszélő fiatalt együtt: akik az ország minden részéből érkeztek, Szombathelytől Budaörsön át Battonyáig.


A valóban nagyon szoros versenyben, 2015. május 8-án, pénteken délután egy egész napos kitartó várakozás után a Nemzeti Tehetség Program német nyelvi versenyének eredményhirdetésén a hatodikos Kozma Melinda Boglárka neve hangzott el legutoljára, aki fölényesen megnyerte a 7. osztályosok idei döntőjét!


Teljesítményére szülei mellett mindannyian nagyon büszkék vagyunk, és a továbbiakban is hasonló szép sikereket kívánunk Melindának!


Forgács Lászlóné

német tanár, SZIE Gyakorló Sport. Ált. Iskola és Gimnázium

Info for bonus Review William Hill here.