Menu

Önkényuralom a demokrácia leple alatt

Új önkényuralmi kormányok megjelenésének veszélyére figyelmeztetett Kelet-Európában Václav Havel. Külön is kitért Oroszországra, bírálva az ottani viszonyokat.

Az egykori cseh államfő a Hamburgban megjelenő liberális hetilapnak, a Die Zeitnek adott interjúban a többi között hangsúlyozta: Európának ebben a térségében merőben új jelenségek figyelhetők meg. Havel szerint több jel utal önkényuralmi kormányok új formájának kialakulására. Olyan kormányokról van szó, amelyek rendkívül kifinomult módszereket alkalmaznak - hangoztatta a volt elnök, aki szerint hivatalosan minden demokratikusan zajlik.

"Működik a parlament, vannak választások, és vannak politikai pártok. Ugyanakkor olyan hálózatok működnek, amelyekben a hatalmon lévők, a titkosszolgálatok és a rendőrség szoros kapcsolatban állnak egymással" - tette hozzá Havel.

Oroszország kapcsán óva intette Európa nyugati felét, a "régi demokráciákat" attól, hogy a szabadságot kőolajért cserébe áruba bocsássák.

Havel emlékeztetett arra, hogy Oroszországban rendre tisztázatlan körülmények között halnak meg olyan újságírók, akik bírálják a fennálló rendszert. A többiek azután többnyire már nem mernek bírálni. A kérdés csak az, hogy ezek a megfélemlítési kísérletek sikerrel végződnek-e - fogalmazott az íróból lett politikus.

Forrás: stop.hu

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít