Menu

Együtt a SZEM-mel biztonságosabb

2013-10-31 10:48:41
 

Ma mozgalom szerveződik arra, ami egykoron természetes volt. Amikor még nem kellett külön felhívni az emberek figyelmét arra, hogy figyeljenek egymásra. Amikor még kételkedés és gyanakvás nélkül rábízták értékeiket egymásra a szomszédok. Napjainkban civil szerveződés kell ehhez, amelynek neve: Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM). 
 
 
A mozgalom célja nem több, mint összefogni azokat az embereket, akik nem restek odafigyelni a közvetlen környezetükben élők biztonságára. A tagoktól nem várnak mást, csak annyit, figyeljék, hogy a szomszéd postaládájában halmozódnak-e a szórólapok, ég-e a villany, füstöl-e a kémény. Ha idegenek járnak az utcán és feltűnően viselkednek, keresik az üresen hagyott házat, őrzés nélküli udvart, legyen, aki szemmel tartja őket, és szükség esetén segítséget hív.
 
 
A SZEM 2013 januárjában bontott zászlót ismét Törökszentmiklóson. Korábban is volt már próbálkozás a rendszer működtetésére, de akkor valamiért elhalt. A mostani újjáéledés azonban erősebbnek tűnik, a településen félév alatt 1000 család regisztrált, és helyezte el kerítésén, ablakában a SZEM figyelmeztető tábláját. Budai Ferenc, a SZEM törökszentmiklósi vezetője a program szombaton tartott jászberényi nyitórendezvényén úgy fogalmazott, a mozgalom sikeres működésének kulcsa az összefogás és az együttműködés.
 
 
- Szeretteink és vagyontárgyaink biztonsága természetes igényünk, de hiába szeretnénk, nem lehet minden utcasarokra rendőrt állítani. Mindenkinek van azonban szomszédja, így figyelhetünk egymásra, csak egy kis felelősséget kell vállalnunk az emberért, aki mellettünk éli az életét – hívta fel a figyelmet a mozgalom alapjaira Budai Ferenc.
 
 
Cseh István, az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi tagja elmondta, megyénk élen jár a mozgalom sikeres terjesztésében. Hozzátette, Jászberényben sem lesz más dolga a SZEM-hez csatlakozóknak, mint saját jól felfogott érdekükben kölcsönösen odafigyelni egymásra.
 
 
Orosz Tibor, a Jászberényi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója a Lehel Film-Színházban tartott programindítón úgy fogalmazott az előzetes várakozásokhoz képest kevesebb érdeklődő előtt: 
 
 
- Szeretnénk, ha az itt élők azt éreznék, jó itt élni. Ehhez azonban az is kell, hogy a lakosok is vigyázzanak egymásra. Nem véletlenül választottuk az itteni program jelmondatának az „Együtt Önökkel, Önökért” szlogent.
 
 
alt
 
 
Körei-Nagy József rendőr alezredes, a helyi kapitányság megbízott vezetője elmondta, új alapokra kell helyezni városunkban is a bűnmegelőzési stratégiát. Ennek egyik lépéseként jóval több embert, közterület-felügyelőket, polgárőröket és civileket is be kell vonni az odafigyelésbe.
 
 
- Jobban kell vigyáznunk egymásra, ez azonban úgy nem fog működni, ha azt sem tudjuk, hogy hívják a szomszédunkat, aki ott él mellettünk évek óta. A nagyobb biztonságérzethez kell a fejlett technológia, kell minél több rendőr, de kell a társadalmi odafigyelés is – fogalmazott a rendőrkapitány.
 
 
A programba bárki regisztrálhat az önkormányzat portáján ügyfélfogadási időben, és kérheti a kerítésére, ablakába kihelyezhető figyelmeztető táblát, matricát, amelyek látványa már eleve elrettentő lehet a besurranó tolvajok számára. 
 
 
A SZEM-ről tartott tájékoztató végén Tóth Dániel rendőrhadnagy a kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályairól tartott tájékoztatást, majd a Deák rendőrházaspár dalcsokorral szórakoztatta a jelenlévőket.
 
 
Rédei Panni
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít