Menu

Ötéves a Csillagda

2013-10-30 10:28:15
 
 
Nagy Nikolett, a Városi Könyvtár vezetője köszöntötte kedden este azt a kis csapatot, amely a Csillagda ötödik születésnapjának megünneplésére jött össze az intézmény kamaratermében. A Palotásy János Zeneiskola igazgatója, Tímár Gábor és két tanulója, Vígh Benjámin és Deme András fúvós műsorát követően a könyvtárban működő csillagászati szakkör vezetője, Fodor Antal emlékezett az elmúlt öt év történéseire.
 
 
Kiemelte, hogy az ilyen intézményi csillagdák általában rövid idő után bezárnak. A jászberényi azonban kivétel, hiszen már az ötödik születésnapját ünnepelhette. Igaz, gondok náluk is jelentkeztek, de ezeket külső segítséggel sikerült megoldaniuk. 
 
 
– Még 2007 őszén a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke kért meg, hogy nézzek már szét Jászberényben, mert épül itt valamilyen kupola, ahol akár csillagda is kialakítható lesz. A következő év nyarán hívtak, hogy kész a kupola, be kellene üzemelni az itt elhelyezett távcsövet. Ez nem ment egyszerűen, Németországból kellett szakembert hozni, hogy sikerüljön. A Csillagda 2008. november 7-i megnyitója után rövid időn belül lelkes kis csapat alakult ki, s a fiatalok nagy része a mai napig is kitart a szakkör mellett – mondta Fodor Antal, aki Sülysápról jár át Jászberénybe.
 
alt
Az országos versenyen második helyezett jászberényi csapat: Szabó Kitti, Kalup Csilla és Vígh Benjámin
 
Az ifjú jászberényi csillagászok háromfős csapata – Kalup Csilla, Szabó Kitti és Vígh Benjámin – 2012-ben egy országos versenyen mindössze egyetlen ponttal maradt le az első helytől. Ez eddigi legnagyobb sikerük az, hogy számos táborban is végeztek már gyakorlatokat, méréseket. Hogy milyen komoly munka folyik a szakkörben, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy mérési eredményeiket az Egyesület Államokba juttatják el. Remélik, munkájukat nem nehezíti sokáig az, hogy a kupolára szerelt térfigyelő-rendszer akadályozza a távcső mozgatását.
 
 
A Csillagda működése jelenleg a jövő év januárjáig biztosított egy sikeres TÁMOP-os FIÓKA pályázat eredményeként. Remélhetőleg ezt követően sem lesz ez probléma, hiszen a fiatalok már bizonyították, érdemesek a támogatásra.
 
 
A rendezvény végén Nagy Nikolett kis ajándékkal lepte meg mindazokat, akik az elmúlt öt év során a legtöbbet tették a Csillagda és a csillagászati szakkör működtetése érdekében. A kamaraterem előterében fotókiállítás is látható a Csillagda és a szakkör működéséről, amely még két hétig megtekinthető.

 
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít