Menu

A MIK 23 intézményt vett át

2012-01-16 13:39:32

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal január 12-én, csütörtökön tartotta az év első sajtótájékoztatóját, amely több fontos témáról kaptak tájékoztatást a sajtó képviselői.



Január 10-én társadalmi egyeztetésre bocsájtotta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a járások kialakításáról szóló koncepciót. A járások az állam legkisebb területi egységei lesznek és azokat államigazgatási feladatokat veszik át, amelyet eddig a jegyzők végeztek. A koncepció az országban 168 járást, a fővárosban pedig 7 körzetet tartalmaz. A koncepció szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében 9 járást alakítanak ki. Ez a siker az egységes fellépés eredménye, hiszen a megyei kormányhivatal és az érintettek többsége már előzetesen is ezzel a tervezettel értett egyet. Ezt megerősítette Szalay Ferenc polgármester, országgyűlési képviselő is. települések vezetőinek észrevételeit és az esetleges változtatási igényeket január 20-ig várják. A törvénytervezet februárban kerül a kormány elé, majd várhatóan június végén fogadhatja el a parlament. A területi közigazgatás átalakításának utolsó lépcsőfoka, az egyablakos ügyintézés bevezetésére várhatóan 2013 végén kerülhet sor.


A megyei Kormányhivatal vezetője és a megyei közgyűlés elnöke tavaly december 16-án írta alá a megyei intézmények átvételéről szóló megállapodást. Az állami tulajdonba került intézmények elvesztették önálló gazdálkodásukat, amelyet egy újonnan létrehozott szervezet, a megyei intézményfenntartó központ vesz át. Január 1-jével megalakult a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Intézményfenntartó Központ. A MIK a megyei önkormányzattól 23 intézményt vett át. Az átvétel 15 megyei települést érint (Szolnokon 7, Jászapátiban és Törökszentmiklóson 2-2 és  12 településen egy-egy intézmény), 1981 munkavállalót és 7361 ellátottat. A MIK idei költségvetése, 6,8 milliárd Ft. Jelenleg zajlik a másodkörös költségvetési tervezés és megkezdődik az intézmények átvilágítása a racionális gazdálkodás érdekében, amely intézményi összevonással, esetleges bezárással is járhat.


A 377/2011 /XII. 31./ Kormányrendelet szerint: egészségügyi válsághelyzet idején a betegek ellátása a katasztrófa-egészségügyi ellátás keretében történik. A feladat ellátására megyei egészségügyi védelmi bizottságok alakulnak. Jász- Nagykun –Szolnok megyében az országban elsők között alakult meg a megyei egészségügyi védelmi bizottság, melynek elnöke a megyei kormánymegbízott. A megyei egészségügyi védelmi bizottság feladati közé tartozik pl. az alapellátás, a fekvőbeteg ellátási körzethatárainak módosítása, a gyógyintézetek ágyszámának változtatása, szükség esetén gyógyintézetek telepítése, egészségügyi személyzet kirendelése, de a bizottság irányítja a közegészségügyi és járványügyi feladatokat is az egészségügyi válsághelyzet idején.


A Kormány nyilvánosságra hozta a közszférát érintő létszámcsökkentés adatait, amely az ország versenyképességének javítása érdekében jelentős bürokráciacsökkentést és adminisztrációcsökkentést jelent. A cél az, hogy annyi ember dolgozzon a közigazgatásban, amennyire annak működtetéséhez ténylegesen szükség van. Az elmúlt év végén már ismerté vált, hogy a megyei Kormányhivatal 2012-ben 515 millió forinttal kevesebb pénzt kap bérre és azok járulékaira. Ez az összeg 110 álláshely finanszírozását nem teszi lehetővé. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal jelenlegi létszáma 994 fő. Az egyeztetések még nem fejeződtek be, jelenleg 91 álláshely megszüntetésénél tartanak. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalnál 10-11%-os létszámleépítés várható, melyek január 18-án kezdődnek.


További információk elérhetők a kormányhivatal honlapján.



OrientPress Hírügynökség
/jnszmkh.hu

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít