Menu

A mentor Ferihegyen és Jászberényben járt

2012-01-14 10:39:03

 

Per-Anders Berthlin, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodája (OCHA) tanácsadója magyarországi tartózkodásának harmadik napján, január 12-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Gazdasági Ellátó Központjának (GEK) Ferihegyi úti bázisára, a Jászberényi mentőkutyás egység telephelyére és a Jászberényi Hivatásos Tűzoltóságra látogatott.

 

altMiután a tanácsadó megismerkedett a Ferihegyi úti bázissal, a mentőszervezet létrehozásával kapcsolatos szervező munka fontosabb lépéseivel, a HUNOR és a HUSZÁR mentőcsapatok szervezeti felépítésével és képességeikkel, a hazai és a külföldi bevetések tapasztalataiva, megtekintette a GEK bázisán összpontosított speciális mentő, hírközlő, mentesítő, szállító és más berendezéseket, eszközöket, járműveket, létesítményeket, raktárakat, sátrakat és konténereket.

 

A szemlét és ebédet követő értékeléskor Per-Anders Berthlin elmondta, nagy benyomást tett rá mindaz, amit a nap folyamán látott és hallott és megtiszteltetésnek tekinti, hogy hozzájárulhat a HUNOR mentőosztag ENSZ INSARAG minősítés megszerzésére történő felkészítéséhez. Ezután néhány gyakorlati szempontot, gondolatot osztott meg a jelenlévőkkel, például azt javasolta, hogy a magyar csapat ne a 2005-ben megszerzett INSARAG minősítéséből induljon ki, hiszen azóta nagyon sok minden megváltozott. Akkor még például nemigen volt kivel összehasonlítani a felszerelést, a képességeket, a teljesítményt, ma azonban már 25-30 nagyon jól felszerelt, maximálisan felkészült csapat rendelkezik a legmagasabb minősítéssel, így megváltoztak az értékelés kritériumai. Nem az számít elsősorban, hogy mi mindennel rendelkezik egy csapat, sokkal inkább az, hogy a rendelkezésre álló eszközökből milyen gyorsan tud egy kompakt szállítmányt összeállítani, az ahhoz szükséges dokumentációt megszerezni, a fogadó országba megfelelően beléptetni és a kárhelyszínen maximális eredményességgel használni. Aki járt már bevetésen a harmadik világban, tette hozzá a mentor, az tudja, mennyire bonyolult a felszerelés beléptetése például egy egzotikus ázsiai országba.
 

A mentori látogatás harmadik munkanapjának következő állomása Jászberény volt, ahol a mentőkutyás egység tevékenységével, felkészültségével ismerkedett behatóan az ENSZ INSARAG szakértője.

 

alt


 

Szabó Gábor, a mentőkutyás egység vezetője elmondta Per-Anders Berthlinnek, hogy a Kutyákkal az Életért Közhasznú Alapítványt Mentőkutyás Szolgálata által kiképzett négylábúak romok alatt rekedt emberek, sérültek felkutatásában, vagy eltűnt személyek felkutatásában végeznek pótolhatatlan munkát. Számos nemzetközi, hazai versenyen elért sikerrel dicsekedhetnek, és három világbajnoki dobogós helyezéssel is rendelkeznek a jászberényi kutyás mentők és neveltjeik. Évente átlagosan 15 „éles” riasztásuk van. Legtöbbször eltűnt személy keresését kéri a velük szerződéses viszonyban levő rendőrség és a katasztrófavédelem. Több mint 130 esetben találtak már meg eltűnteket. A tájékoztató után – már az alapítvány jászberényi telephelyén – Adám Zsófia Happy névre hallgató német juhászával és Dánffy Brigitta Kira nevű labrador keverékével ún. fegyelmezési gyakorlatokat mutatott be.
 

Per-Anders Berthlin programja a Jászberényi Hivatásos Tűzoltóságon tett látogatással folytatódott, végül esti romkutatást mutattak be és értékeltek a jelenlétében.

 

Kép és szöveg:

katasztrofavedelem.hu

 

alt

 

alt

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít