Menu

Ciklusokon átívelő városfejlesztésre van szükség

2011-12-10 14:41:27

 

Nincs olyan bizottsági vagy testületi ülés, ahol ne kerülne szóba, hogy fejlesztés nélkül lemarad a város, a fejlesztésekhez pénz kell, ami pedig ebben a nem mostoha sorsú városban sincs elég. Ekkor következik a varázsszó, a pályázat. Juhász Dániel alpolgármestert arra kértük, hogy avassa be olvasóinkat a pályázatok kívülálló számára alig érthető világába. Persze a város élő programjai és tervei kapcsán.


-    Ha kérhetjük, kezdjük a pályázati segítséggel bonyolított beruházások summázásával az interjút.


-    Az idei Európai Uniós forrásból támogatott beruházásaink jelentős részének az eredetileg tervezett kezdési ideje 2009 volt. A kivitelezések megkezdése különböző okok miatt – a pályázat elbírálásának elhúzódása, műszaki tartalomváltozás miatti engedélymódosítások, elhúzódó közbeszerzési eljárások -, húzódott át 2010-re, illetve 2011 első félévére. A 2010-re tervezett beruházásainkat a tervezettek szerint sikeresen befejeztük. A város 2011. évi költségvetése mind az uniós forrásból, mind a saját forrásból megvalósuló beruházásokhoz biztosította a pénzügyi fedezetet.


-    Ezekszerint minden rendben van, minden szép és jó, semmi különösebb akadály nem merült fel?


-    Erről sajnos szó sincs. A főtér fejlesztés mélyépítési munkálataira (Szentháromság tér, a Fürdő utcai park, Zagyva sétány) lefolytatott közbeszerzési eljárásunkkal kapcsolatban egy olyan cég nyújtott be jogorvoslati kérelmet, amely ellen néhány hónappal később felszámolási eljárás indult. Sajnos a Közbeszerzési Döntőbizottság helyt adott a cég kérelmének, és megsemmisítette a döntésünket, melynek következtében új közbeszerzési eljárást kell lefolytatnunk.

 

Hiszünk az igazunkban, így bírósághoz fordulunk. Ez nem változtat azon a tényen, hogy ennek következtében csak 2012 tavaszán kezdődhetnek meg a munkálatok a promenádon, a Fürdő utcai parkban és a Zagyva-sétányon. Ugyanezen fejlesztés magasépítési munkálataira - a DMK és a Lehel Vezér Gimnázium épület együttesének külső homlokzat- felújítására -, kiírt közbeszerzési eljárásban a jelentkező ajánlatát érvénytelennek kellett nyilvánítanunk, és ennek folytán ugyancsak új eljárást kell lefolytatnunk, így ez a beruházás is átcsúszik 2012-re. Mindezek azonban nemcsak idővesztésséggel, hanem a költségek növekedésével is járnak. Költségnövekedést generál az új közbeszerzési eljárások lebonyolításának többletköltsége, valamint a jövő évben az áfa-kulcs növekedése is.


-    A csőd az építőiparban elég gyakori…


-    Sajnos érezzük mi is. Csődeljárással érintett másik beruházásunk a Jászság Népi Együttes székházának felújítása. A kivitelezést végző H&H Konzorcium vezető cége, a HÉROSZ Zrt. 2011. október 21-én öncsődöt jelentett. A csőd bejelentéséig a beruházás a tervezett ütemterv szerint haladt, a készültségi fok október közepén közel 30 %-os volt. Az önkormányzatot anyagi veszteség nem érte, ugyanis még nem nyújtottak be számlát, így kifizetés se történt. Egyre nagyobb annak az esélye, hogy a beruházás befejezésére új közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. Időveszteség ezzel érhet bennünket, de ha új kivitelezővel is megépül az új székház, akkor egy hosszú folyamat végére tehetünk pontot.


-    Ennyi talán elég is a pályázatokhoz kötődő közbeszerzések nehézségeiből. Városszerte zajlanak az útépítések, már látható a Zagyva-kotrás eredménye, a bicikli utak mentén tükröket helyeztek el, megjelentek a háromdimenziós, piros zebrák, szerelik a Zagyva part korlátait, rakják a díszköveket a gimnázium és a művelődési ház körül. Lenne mivel büszkélkedni. De most inkább beszéljünk a pályázatok kihasználhatóságáról, illetve arról, mire érdemes pályázni?


-    Először azt kell eldönteni, hogy mire érdemes pályázni, mit szeretnénk megvalósítani a városban. Jó példa a kudarcra a nyilvános WC tízéves előtörténete. A képviselő-testületben egymást licitálták túl a képviselők, a végére olyan különleges építmény körvonalazódott, amit a Mátyás templom mellett is megcsodálnának a külföldiek. Aztán a közbeszerzés ajánlati árai kijózanító hatásúak voltak. A műemlék jellegű, Jászberény csúcsrendezvényeire kalibrált létesítmény helyett reális időn belül megépülhet egy előre gyártott  elemű, költségtakarékos változat, ami tucatnyi magyar városban működik. Tanulságos történet ez. Csak arra és olyan műszaki színvonalon szabad pályázni, amire valóban szükségünk van, és amit meg is tudunk valósítani, majd – ami legalább ilyen fontos a jövő szempontjából - fenntartani.


-    Tekintsünk előre kicsit! Milyen pályázatok a legjelentősebbek a város lakói számára?


-    A Jászberény-Jákóhalma szennyvízberuházás 1,6 milliárdos, melyhez az utóbbi 5 év legnagyobb támogatását nyertük el. Tíz éve tudott és égető problémát kell megoldanunk, hisz minden jászberényi a zsebén érzi a környezetvédelmi bírságot, melyet a nem megfelelő tisztítónk miatt kell fizetnünk. A beruházás a szennyvízhálózatunk több fontos elemét is érinti. A mi önrészünk két év alatt 120 millió forint. A közbeszerzések elejénél tartunk, 2013-ban befejeződhet a beruházás, aminek következtében bővül és kiegészül a szennyvíztisztítónk a hiányzó harmadik tisztító fokozattal.

 

A főgyűjtő csatorna szelvényének bővítésével pedig a többek között a Katona utca és a Batthyány utca elöntése is megszűnhet. Pályázunk gyűjtőút rehabilitációra, mely a Báthory-Hableány utcák felújítását, illetve a Dinamit tér-Jákóhalmi út összekötését tartalmazza. A Hatvani út és a Csincsa környékének csapadékvíz elvezetését is szeretnénk megoldani egy 450 milliós pályázattal. Már megkaptuk az értesítést, hogy bár bizonyos elemek elhagyásával, de megépülhet az Electrolux elkerülőtől a Hatvani út-Pethes Imre sétány-Nádor úti kerékpárút. 2012-ben a kistérség koordinációjával új buszmegállók épülnek egy nyertes pályázat által. A projektzsűri támogatta az intermodális közösségi közlekedési pályázatunkat, így remélhetőleg indulhat majd a tervezés, és a megvalósíthatósági tanulmány készítése.

 

Ez a pályázat már a 2014-2020-es EU-s pénzügyi ciklusra történő felkészülés része. Gőzerővel készülünk a főtér második ütemű megújítására is, ennek részeként a város polgárai is láthatták az első tanulmányterveket.


-    Milyen tanulságai vannak a pályázásnak?


-    A városfejlesztésnek ciklusokon átívelőnek kell lennie. A csak jelenben gondolkodó városfejlesztés kudarcra van ítélve. Ugrásra készen kell állnunk kész tervekkel, hogy ha megnyílik egy pályázati lehetőség, gyorsan és eséllyel tudjunk indulni. Most ezen munkálkodunk több területen is.


Halász Lajos

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít