Menu

Safcsák Gyula 1933-2010

A magyar hűtőgépgyártás legnagyobb alakja, a hűtőgépek főkonstruktőre, a hazai mérnöktársadalom nagy tiszteletű és elismert alakja, Safcsák Gyula 77 éves korában rövid betegség után elhunyt.

altNem könnyű leírni, de olvasni sem e sorokat, hiszen a megdöbbenés, a gyász ül szívünkön. Szinte hihetetlen, hogy Safcsák Gyula nincs többé. Élete utolsó percéig dolgozott, mert óriási felkészültségére, tudására, kapcsolataira, emberségére, nyugodt, kiegyensúlyozott, barátságos személyiségére a vállalkozói világnak is szüksége volt.

Safcsák Gyula miskolci volt, az egyetemet is ott végezte, s 1958 áprilisában érkezett Jászberénybe László Károly főmérnök hívására. Szinte egész munkássága alatt a gyártmányfejlesztés területén dolgozott. Részese volt azoknak az 1958 évi pillanatoknak, amikor az első Super 100-as sorozatgyártása elkezdődött. Mindvégig a hűtőszekrények tervezésén, a különböző licenszek honosításának területén dolgozott. Munkássága eredményeként exportképes hűtőkészülékek készülhettek Jászberényben, s a Lehel márka az ország büszkeségévé, egy korszak szimbólumává vált. Sok újítás, szabadalom fűződik a nevéhez.

Vezéregyénisége volt a jászberényi mérnökgárdának. Nemcsak a szakma kiváló ismerője, művelője volt, de emberileg is nagyszerű vezetőnek bizonyult. A fiatal mérnökök segítője, karrierjük támogatója volt szinte élete végéig. Gyártmányfejlesztési munkájával már 1975-ben kiérdemelte az Eötvös Lóránd-díjat, ami hazánkban a legmagasabb elismerés a mérnökök számára. A hetvenes években részese volt a hűtőpultok, majd a hűtőládák tervezésének, a gyártás beindításának, az árokszállási gyáregység létesítésének.

Egy 2003-ban adott interjújában azt mondta, arra büszke, hogy olyan tervezési módszert sikerült a Lehel Hűtőgépgyárban kialakítania, melyben a konstruktőr és a gyártás megvalósításában résztvevő más szakmák képviselői egy teamben dolgoztak. Ez hatékony, eredményes, időtakarékos és demokratikus megoldásnak bizonyult, amit aztán mások is követtek.

Tevékeny tagja, segítője volt a Gépipari Tudományos Egyesületnek, e munkásságával a Bánki Donát-díjat kétszer, legutóbb 2010-ben is kiérdemelte.

A Lehel Hűtőgépgyár privatizációját követően nyugdíjba vonult. Mindig érdeklődött a technikai újdonságok iránt, naprakész volt szakmája legújabb eredményeivel. Tudását, tapasztalatát a MAG ICS Kft. tanácsadójaként hasznosította.

Safcsák Gyula halála nagy csapás a magyar mérnöktársadalom, a GTE, de Jászberény számára is.

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít