Menu

Rendben zajlanak az érettségi vizsgák

Jászberényben is rendben megkezdődtek csütörtökön az angol írásbeli érettségi vizsgák, rendkívüli esemény eddig egyik vizsganapon sem történt. A hétfői magyar és a keddi matematika vizsgát követően szerdán a történelemmel folytatódtak az érettségi vizsgák, majd az angol nyelv írásbelije került sorra. Összeállítás az első érettségi vizsganapok országos tapasztalatairól.

Városunk négy középiskolájában 491 diák érettségizik a napokban. A Terplán Zénó Műszaki és Közgazdasági Szakképző Iskolában három nappali és egy esti tagozatos osztály, összesen 135 fő látott neki a feladatlapok megoldásának, közülük informatikából és idegennyelvekből többen tettek már előrehozott vizsgát. A Liska József Erősáramú Szakközépiskolában 167-en, a Klapka György Szakközép és Szakiskolában 58-an, a Lehel Vezér Gimnáziumban pedig 131-en vágtak neki vizsgáknak.

Az angol nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc. Ebből az első rész, az „Olvasott szöveg értése” 60 perces, a második rész, a „Nyelvhelyesség” feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces „Hallott szöveg értése” vizsgaösszetevő következik, végül az „Íráskészség” 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán a már felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, a feladatok megoldására fordítható idő azonban sorrendben 70, 50, 30, illetve 90 perc. Az íráskészség vizsgarésznél a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszközt nem vehetnek igénybe a diákok.

alt

 

Görög mitológia történelemből

Történelemből középszinten egyebek mellett Hunyadi János törökellenes harcairól, a görög hitvilágról, a dualizmus gazdaságáról és a honfoglalás kori társadalomról írhattak esszét szerdán az érettségizők. Emelt szinten a nők modern kori helyzete, Bethlen Gábor  fejedelemsége, a dualizmus korának nemzetiségpolitikája, a Frank Birodalom, illetve a demokratikus jogállamiság elemzése közül választhattak a diákok.

A diákoknak az idei középszintű történelem írásbeli nem okozott meglepetést; egy-egy feladatot ugyan több helyütt kicsit bonyolultnak tartottak, de összességében az eddigi évekhez hasonló nehézségűnek ítélték a kérdéseket. Több gimnáziumban a tanulóknak az időbeosztással akadtak gondjaik, máshol az előző évekhez képest összetettebbeknek tartottáka feladatokat.

 

Vegyes vélemények a matek feladatok nehézségéről

Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia és német nyelven is érettségizhettek a diákok. A középszintű vizsgára 180 perc, az emelt szintűre 240 perc állt a diákok rendelkezésére.

Az eduline.hu által megkérdezett tanárok szerint a matek érettségi első része könnyebb, a második viszont egyértelműen nehezebb volt a tavalyinál. Itt a diákoknak nehézséget jelenthetett, hogy egyes feladatokban több témakört is vegyítettek a készítők, így bonyolultabbra sikerültek a példák. Az első és második rész feladatait és a nem hivatalos megoldások megtekinthetőek itt.


Interjú a magyar érettségin

Hétfőn a magyar érettségi írásbeli részével vette kezdetét a 2010-es érettségi vizsgák sora. Középszinten Magyar Hírlap-interjút, emelt szinten Index-cikket kellett értelmezniük a diákoknak. Terítékre került Szabó Magda, Gelléri Andor Endre, Karinthy Frigyes, Babits Mihály és József Attila is.

A középszintű írásbeli vizsga 240 percig tartott: a diákoknak két feladatlapot kellett megoldaniuk, a szövegértési feladatlap esetében 60 perc, a szövegalkotási feladatlap esetében pedig 180 perc állt a rendelkezésükre.

A középszintű érettségi első hatvan percében megírt feladatsorban Somogyi F. Anikó tavaly október 10-én, a Magyar Hírlapban megjelent, Szentmártoni Szabó Gézával, az ELTE BTK régi magyar irodalmi tanszé­kének oktatójával készített interjúját kellett különböző kérdések alapján értelmezniük a maturálóknak. A diákoknak tíz kérdésre kellett felelniük a cikkel kapcsolatban.

A szövegalkotás részre ezután három órájuk volt a diákoknak, és három kérdés közül választhattak. A Ne félj! Beszélgetések Szabó Magdával című kötet Lettem, aki vagyok című fejezetének részlete alapján érvelhettek „a tér jelentőségéről a műalkotásokban és a hétköznapi életben". E feladatot az fn.hu által megkérdezett szaktanárok szerint valószínűleg a jobbak választották, hiszen itt szélesebb tájékozottságra, olvasottságra volt szükség.

A másik két lehetőség műelemzés volt. Vagy Gelléri Andor Endre Pármai likőr című novelláját kellett értelmezni, különösen fókuszálva a főhősnőre, vagy választhattak egy igazi klasszikus irodalom órai feladatot is. Ez pedig Karinthy Frigyes Kosztolányi Dezső-paródiája volt az Így írtok ti kötetből. A tesztlapon szerepelt A szegény kisgyermek panaszaiból A kis mécs című vers és a Karinthy-féle A kis edény is.

Az emelt szintű írásbeli vizsga szintén 240 percig tartott. Az írásbeli vizsga nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik összeA nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőlegesen 40-60 százalék. A három szövegalkotási feladat különböző témáról, adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő.

Babits Mihály: Mint különös hírmondó vagy József Attila: Holt vidék című versét elemezhették az érettségizők. Emellett összehasonlíthatták az index.hu egyik írását - amely arról szól, hogy egy mozdonyvezető a pártállami rendszerben kómába esett, és a polgári demokráciában ébred fel - irodalmi alkotásokkal, például Az ember tragédiájának egyes jeleneteivel. A diákok választhattak továbbá egy érvelő típusú feladatot is. Az alapszituáció szerint egy kisvárosban bezár a mozi, a helyén kávéházat akarnak nyitni - az érettségizőknek érveket kellett felhozniuk a két intézmény ellen vagy mellett.

Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótárt lehetett használni, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példányról a vizsgát szervező intézménynek kellett gondoskodnia.

A végzősök szerint kevés volt az idő néhány feladatra hétfőn, a magyar nyelv és irodalom középszintű érettségin; a szaktanárok némelyike úgy vélekedett, hogy a feladatok összességében nehezebbek voltak, mint tavaly.

Tutihír összeállítás

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít