Menu

A Jászság 2008-as gazdasági eredményei

A napokban készült el, és mutatták be Szolnokon a TOP-50 kiadványt, mely a Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az APEH adatainak elemzése nyomán mutatja meg Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdaságának állapotát. A Jászság e területen meghatározó szerepet tölt be. A 2008-as év adatainak elemzésére Kármán Antalt, a Jászsági Menedzserklub alelnökét kértük, aki a Jászsági Évkönyv 2009-es számára is készített összefoglalót. Itt most ezt az értékelést adjuk közre.

 - Véleményem szerint a gazdasági szféra, a reálgazdaság szereplői és a gazdasági társaságok eredményei, sikerei, problémái alulreprezentáltak a médiában, pedig a gazdaság sok szempontból meghatározza jelenünket és jövőnket. A gazdaság szereplői a legnagyobb befizetői az államnak és az önkormányzatoknak a különböző adók (elsősorban a társasági adó és az iparűzési adó) révén. Másrészt, mivel a legnagyobb gazdasági társaságok a legnagyobb foglalkoztatók is, tőlük származik az állampolgárok jelentős részének a bérjövedelme, valamint a munkabérek után fizetett adók és járulékok révén az állam és az önkormányzatok újra elosztható bevételének egy másik, jelentős tömege. És akkor még a nagy cégek beszállítóit, alvállalkozóit nem is vettük figyelembe.

Sajnos a cégeknek, illetve azok vezetőinek egy része is enyhén szólva különösen viselkedik. Egyrészt valami miatt kerülik a nyilvánosságot, tartanak tőle, másrészt nem tekintik fontosnak az elért eredmények közzétételét, a sikereik vagy az esetleges problémáik nyilvánosság elé tárását. A külföldi tulajdonú cégek magatartása még érhető is ebből a szempontból: központjuk, tulajdonosaik nem itt székelnek, sokszor elérhetetlenek; a helyi vezetők korlátozva vannak abban, hogy kinek mit nyilatkozhatnak, a magyar ügyvezetők többségének egyébként sincs helyi kötődésük. A cégek döntő többsége ún. beszállító cég, nincs közvetlen fogyasztói kapcsolatuk.

Annak, hogy a sajtóban megjelennek, nincs marketing értéke, attól nem lesz több vevőjük, szakmájukban nem változik az ismertségük stb. Viszont egy dologban nagyon tévednek: egyáltalán nem mindegy, hogy a környezete mit tud egy vállalkozásról, mi a véleménye a cégről, a jelenlegi foglalkoztatottaknak milyen a motivációja, lehetnek-e büszkék a cégükre. Ugyancsak nem mindegy a potenciális munkavállalók, például a pályát választó fiatalok szempontjából, hogy mit tudnak, vagy mit gondolnak egy cégről. Sajnos, ezen a területen (is) messze vagyunk, és mintha még távolodnánk is az igazi nyugat-európai gondolkodástól.

alt

A 2008-as év mérlege

A TOP-50 megyei kiadványban név szerint csak azok a vállalkozások szerepelnek, melyek hozzájárultak adataik megjelenítéséhez. Az 50 legnagyobb árbevételű vállalkozás közül négy - köztük egy jászsági cég – nem járult hozzá még neve nyilvánosságra hozásához sem. Öt cég csak a neve közlését engedélyezte, további húszan – köztük több jászsági is – korlátozták a róluk megjelentethető gazdasági információkat.
A jászsági vállalkozások 2008-as gazdasági eredményei és azok elemzése nagyon sok fontos és érdekes szempontra világít rá, amikből sok egyéb következtetést is le lehet vonni:

-  A Jászságban 2008-ban összesen 5253 olyan vállalkozás végzett tevékenységet, melynek a székhelye ide van bejegyezve. Ebből 2419 volt a társas és 2834 egyéni vállalkozás.

-2008-ban, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei TOP 50-ben szereplő vállalkozások közül 17 a jászsági, kettővel kevesebb, mint 2007-ben. Ebből 12 jászberényi, három jászárokszállási, egy jászapáti, egy jászkiséri. A 20 legnagyobb árbevételű vállalkozás közül 10 jászsági (7 jászberényi, 2 jászárokszállási és 1 jászkiséri); a 10 legnagyobb közül 6 jászsági (4 jászberényi, 2 jászárokszállási).

- A jászsági cégek közül, a TOP 10 Jászság névvel összeállított táblázat négy listájának valamelyikén 13 cég szerepel. Ezek az árbevétel sorrendjében: Electrolux Lehel Kft., Jász-Plasztik Kft., EMCON Technologies Kft., Szatmári Kft., Co-oP Star Zrt., Carrier CR Magyarország Kft., Ruukki Tisza Kft., MÁV FKG Kft., KÓD Kft., Jászapáti 2000. Mg. ZRt., Dometic Zrt., Trend Kft. és Bundy Kft. Rajtuk kívül a következők találhatók még meg a megyei TOP 50 kiemelt vállalkozásai között: Ferro-Press Fémipari Szolgáltató Kft., Jász-Plasztik Autócentrum Kft., Szatmári Malom Kft. és az egy anonim cég.

-A megye nettó árbevételének a 44,1%-a a Jászságban keletkezett. A megyei 50 között kiemelt 17 vállalkozása 76,8%-ban járult hozzá a kistérség összes árbevételéhez, a maradék 23,2%-on osztozott a többi, több mint 5000 vállalkozás. A jászsági nettó árbevétel listán a Co-oP Star Zrt. 6,7%-os növekedést, míg a Carrier CR Magyarország Kft. 6,2%-os csökkenést ért el az előző évhez képest, ezért helyet cseréltek. A Jászapáti 2000. Mg. ZRt. árbevételét 27%-kal növelve bekerült az első 10 közé.

- Több ágazat és alágazat megyei árbevételi listáját vezetik jászsági cégek. Így a mezőgazdaság, vad- és erdőgazdálkodás ágazatban a Jászapáti 2000. Mg. ZRt. (8%-os ágazaton belüli részaránnyal); a vegyi-, gumiipar, műanyaggyártás alágazatban a Trend Kft. (7%); a gépgyártás alágazatban az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft. (64,3%!); az építőipar alágazatban a MÁV FKG Kft. (16,9%) az első.

- Az 5253 jászsági székhelyű vállalkozásnál 21 518 fő dolgozott. 53,4%-ának a 17 kiemelt társas vállalkozás adott munkát. A megye 10 legnagyobb foglalkoztatójából hat a Jászságban működik.  A Jászságban a létszám tekintetében a sorrendben az az egyetlen változás történt, hogy a Dometic Zrt. bekerült az első 10 közé. A megyében 2007 után 2008-ban is legtöbb új munkahelyet (2007-ben 375-öt, 2008-ban 623-at) biztosító Jász-Plasztik Kft. több mint másfélszeresére (52,2%-al) növelte létszámát. Az Electrolux Lehel Kft. létszáma 437 fővel csökkent.

- Igen fontos mutató, a hozzáadott érték szempontjából – a sajnálatosan sok hiányzó adat miatt, ugyanúgy, mint az elmúlt évben – nehéz a reális értékelés. Az megállapítható, hogy a publikált adatok közül csak a MÁV FKGT Kft.-nél, a Trend Kft.-nél a Jászapáti 2000. Mg. ZRt.-nél és a Bundy Kft.-nél tapasztalható növekedés.

Az esetleges reklamációkat megelőzendő el kell mondanom, hogy az idén sem szerepel a megyei listákon – így a TOP 10 Jászság táblázataiban sem - a Samsung Electronics Magyar Zrt. Pedig úgy tudjuk, hogy székhelyét áttette megyénkbe, így a TOP-50 adatsoraiban ott kellene lennie, mint az egyik legnagyobb cégnek. 

-  Összefoglalóan elmondható a 2008-as gazdasági mutatók alapján, hogy a korábbi években tapasztalt dinamikus fejlődés ugyan megtorpant, azonban a kiemelt cégeknél a gazdasági válság hatása sem az árbevételnél, sem a foglalkoztatottak létszámánál nem okozott még jelentős negatív hatásokat. Az idei tendenciák után is érdeklődtünk, de ezek semmilyen drasztikus változás sem negatív, sem pozitív irányba nem mutatnak a megyei szakemberek szerint.

Kármán Antal

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít