Menu

Színek, fények, mítoszok

2016-09-15 10:20:15

 

A Szikra Galériában új kiállítás nyílt kedden délután. Ezúttal két okból is rendhagyó a látvány, hiszen nem jászberényi, jászsági alkotó város és tájképeit láthatjuk, hanem egy igazán színes és elvarázsolt világot mutató alkotó mutatkozik meg előttünk. Tóth Mária Viszneken született, s jelenleg Gyöngyösön él. A bemutatott 25 alkotás pedig főként a keleti kultúrkör motívumkincseit mutatja. Tara, Buddha alakjai, a lélek és átváltozásai, egy igazán élénk színes világ tárul elénk.


A Szikra Galériában hagyomány szerint a művészetek találkozása egy-egy kiállítás megnyitása. Most is örömmel hallhattuk a zenét, Réz Lóránt orgonaművészt és a Palotásy János Zeneiskola fúvós növendékeit. A zene, a látványt csak erősítette, a befogadást segítette.

 

alt




Szikra István, a galéria tulajdonosa köszöntőjéből sokat megtudhattunk a kiállító művészről. Tóth Mária rajztanárként dolgozott, de ma már csak az alkotásnak él. A gyöngyösi Mátra Művelődési Központban tanít gyerekeket egy szakkörben, ami fontos művészi pályája szempontjából. Tóth Mária elmondta, hogy igyekszik egyedi, hiteles világot teremteni altalkotásaiban. A keleti filozófia közel áll hozzá, a szellemi dimenziók is vonzzák, s ezek megmutatkoznak képein is. A jászberényi tárlatra hozott képei az utóbbi öt év munkáját mutatják, a szellemi dimenziók felé fordulását, s ebből adódóan a szín- és formakincs változását is mutatják munkássága új szakaszában.


A kiállítás megnyitásán dr. Csabai Krisztina beszélt az alkotóról és a most bemutatott alkotásokról, melyek üzenetek, egy sajátos életérzés és világlátás szerves részei. A tibeti buddhizmus szimbólumai is inspirálták az alkotót, de a csodaszarvas legenda is megjelenik a vásznain. A szép, élénk, színes képeken a mítoszokat is megfestette, de a mindennapi csodák is vászonra kerültek.  Ilyen látványban bizony ritkán van részünk.


A mítoszok és legendák hatásait, átváltozásait is felfedezhetjük a kiállításon, hiszen az egyik képen – Előző életem a címe – maga a művész is megjelenik. A különleges, mondhatni rendhagyó látványt mutató tárlatot szeptember 30-ig tekintheti meg a közönség a Rákóczi úti galériában.


KE
 

alt

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít