Menu

A művészet örök – az emlékeket őrizni kell

2016-07-01 11:01:26

 

Nem ritka dolog, ha egy könyv második kiadását is megéli, ez a keresletet is mutatja. No, meg azt is, hogy újabb adatok, információk bukkantak fel az idők során. A Hamza Múzeum 1998-ban adta ki a Gy. Riba János (1905-1973) festőművész életét, művészetét bemutató kötetet, melyet lánya írt. Június 28-án pedig a második, bővített kiadás bemutatóját tartották a Szikra Galériában.


A tetőtéri nagy teremben a klímarendszer kellemes hűvöset varázsolt. Ez nemcsak a kinti meleg, de a várható nagy érdeklődés miatt is hasznos volt, mert most is tódult a közönség a könyvbemutatóra és a kiállításra. Ez alkalommal 34 festmény, Gy. Riba alkotás látható a tárlaton. A Zagyva, a Tarna, a Tápió vidékét, hangulatos tájakat, színgazdag feldolgozást láthatunk a kiállításon. A szeretet, a szépség és a harmónia ábrázolása jellemzi leginkább képeit. Gyakran megfestette családtagjait – lányát, unokáját is –, akik most jelen voltak az eseményen. A „kisunoka” azonban ma már felnőtt férfiként, saját gyermekeivel vett részt az ünnepi könyvbemutatón.

 

altA galéria emeletének középső terét egy hatalmas, 1942-ben készített alkotás uralja, a címe: János vitéz Tündérországban. Aztán kiderült, hogy nemrég került elő ez a mű egy jászberényi műgyűjtőtől. Eredetileg egy pályázatra készült, ahol díjazták is, és a művész 1952-ben egy kicsit átdolgozta. Jelenleg pedig Fábián Rigó Attila tulajdonában van.


A Szikra Galéria rendezvénye a szokásos koreográfia szerint zajlott. Szikra István köszöntője után zene csendült fel. Ez alkalommal a Palotásy János Zeneiskola két kiváló tanára, Bernhardt Andrásné és Barta Judit hegedült két szép zenedarabot. Egri Mária művészettörténész felidézte azt a kort, melyben Gy. Riba János élt és alkotott. Meghatározta helyét a Jászság és az ország festészetében.


A monográfia szerzője, Maleticsné dr. Riba Magdolna pedig arról beszélt, hogyan is történt, hogy édesapjáról írott könyvének bővített kiadása is napirendre került. A Jászberényben 1937-ben letelepedett művész a jászsági tájat és embereket nagyon megszerette. A legkülönbözőbb utcarészleteket minden időszakban megörökítette, tájképei mellett zsánerképeket, csendéleteket, tusrajzokat is készített, gyakran megrendelésre. Így számos alkotása magánkézben van.


Az 1998-ban kiadott monográfia készítésekor még csak 130 ismert alkotásáról tudtak – mondta el a szerző. Ám Maleticsné dr. Riba Magdolnát azóta is megkeresték olyanok, akiknek Gy. Riba kép volt és van a birtokukban. Aztán 2015-ben előkerült a János vitézes, monumentális alkotás is. Ekkor gondolt először arra, hogy egy második kiadásra is sort kell keríteni. Aztán egy felhívás nyomán újabb és újabb képekről és édesapjával kapcsolatos történetekről kapott információkat. Így jelenleg további 88 festményről vannak még adatok, melyekről korábban nem is tudott a család. Így egy újabb fejezettel egészült ki a monográfia. A mellékletében pedig 66 alkotás fotóját mutatja be, azaz sokkal gazdagabb, mint az első kiadás volt.

 

alt




Maleticsné dr. Riba Magdolna nagy örömmel beszélt arról, hogy apja emléke milyen élénken él Jászberényben. Sőt, azt tapasztalta, hogy ez az emlék sok családban öröklődik, azaz az ifjabb korosztály is szeretettel gyűjti képeit. Így generációk átörökítik a művészetét.


A különleges kiállítást július 19-ig láthatjuk a Szikra Galériában.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít