Menu

Huszáros vasárnap a főtéren

 

2016-04-11 16:05:17


Az április 3-i vasárnap tényleg ünnepi volt. A természet is ünnepi ruhájában köszöntött ránk, a rügyek kipattantak, virágszirmok bomlottak, s a tavaszi napsütés a szívünket is melengette. A Margit-szigeten és a főtéren is áramlott a tömeg, hol itt, hol ott volt az érdekesebb esemény. A gyerekek jól szórakoztak a játékos lehetőségeket kihasználva, míg a felnőttek ünnepeltek is.

 

A városháza előtt három óra előtt már sorakoztak a kíváncsiskodók, keresték a helyet, hogy a felvonulókat jól lássák. A hangosítást szerelték a szakemberek, a Cantate Nobis Énekegyüttes tagjai, majd a képviselő-testület tagjai is felsorakoztak a városháza kapuja előtt. Egyre több érdeklődő keresett helyet magának a park sétányán, a padokon és szorosan az út mellett is, hogy jobban láthassák a huszársereget. A katonai hagyományőrzők öltözete mutatta, hogy több egység is eljött a berényi ünnepségre.

 

alt




A jász huszárok bandériuma Molnár Levente vezetésével érkezett a 18. hagyományőrző díszszemlére, és vonultak fel az ünnepi események helyszínein. Szabó Tamás polgármester mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy a történelmi eseményekre emlékezni kötelessége az utókornak. Különösen akkor, ha olyan dolgok helyszíne volt, mint az 1849. április 3-i nap, amikor a magyar hadvezetés szinte teljes egészében Jászberényben tartózkodott. A múltunkkal való azonosulás fontos a felnövekvő nemzedékek számára – hangsúlyozta.

 

alt




Az ünnepség keretében a magyar katonai hagyományőrzésről is hallhattunk. Fülöp Tibor Zoltán, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség alapítója, elnöke elismeréseket adott át. Az 1849-es tavaszi hadjárat emlékeinek felidézése 1989-ben kezdődött, s ebben neki máig meghatározó szerepe van. Ám voltak segítői is a 28 év alatt szép számmal, akik közül többeknek – Bencsik András, Szabó Tamás, Rakó József, Pócs János, Szerencsés István – most elismerő okleveleket adott át.
 

altAz idei esemény különlegessége, hogy a legifjabbak is a figyelem középpontjába kerültek. Jászdózsán ugyanis nem is túl régen alakult egy katonai hagyományőrző egység, melynek tagjai idén is ott díszelegtek az ünnepségen. Ők és a falu polgármestere is kapott hát egy-egy oklevelet.



Az ünnepségre két szónokot vártak a szervezők, de Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára nem érkezett meg. A Magyar Demokrata főszerkesztője, Bencsik András újságíró, főszerkesztő azonban gyönyörű huszár egyenruhában lépett az ünneplők elé, s mondott ünnepi beszédet. A hagyományőrzés fontosságát említette, s egy latin idézettel kezdett: Ismerem a múltat, s ezért látom a jövőt.  A hagyományőrzést stratégiai fontosságúnak mondta. Arról beszélt, hogy az egyéni bátorság, az összefogás és a hagyományőrzés történelmi jelentőségűek, sorsfordító erők. Ez a képesség ma is megvan az emberekben, csak kissé átalakult az idők változásával.  A függetlenségünket más módon kell őrizni, mint 167 évvel ezelőtt. A huszárok hagyománya szerencsére él a magyarságban, s ezért tisztelet övezi őket.  Ez az erő azt is mutatja, hogy Magyarország képes minden csapást túlélni, mert olyan erő lakozik az itt élőkben.

 

alt




Az ünnepségen résztvevő hagyományőrző csapatok, nyalka huszárok és betyárok, ifjú lovasok és gyalogosok kíséretével vonultak az ünnepség résztvevői az 1848/49-es emlékhelyekhez, hogy a tisztelet és az emlékezés koszorúit, virágait ott elhelyezzék. 


KE

 

alt

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít