Menu

Jeles emberek együtt a Zagyvaparti sétányon

2016-04-11 11:34:27

 

Az idei városnapi rendezvények sorában idén is új szabadtéri tárlat nyílt a Zagyvaparti sétányon, melyet sokáig nézegethetnek az arra járók, és még tanulhatnak is belőle. Idén a paravánokra egykor itt született vagy itt élt és alkotott, jeles emberek emléke, történetük, munkásságuk került fel több fotóval.


Az összeállítást Hortiné dr. Bathó Edit szerkesztette, s a megnyitón is ő mondta el részletesen, miért éppen ezeket a személyeket választották. Nem volt könnyű a válogatás, hiszen a történelem során sokan váltak érdemessé az utókor tiszteletére. Művészek, tudósok, pedagógusok, sportolók egyaránt szép számmal voltak, akik Jászberényben születtek, vagy munkásságuk révén itt fejtették ki értékes tevékenységüket. A válogatás azért is okozott fejtörést, mert csak 18 oldalnyi felület áll rendelkezésre, pedig vannak sokan, akik az utókor tiszteletére érdemesek.

 

alt




A legtöbb jeles jászberényi a zene területén tettek szert országos elismerésre. A tablókon olvashatjuk – és láthatjuk az archív képek segítségével – Darázs Árpád karnagy, Déryné és Székely Mihály operaénekesek, Tarnay Alajos és Beleznay Antal zeneszerzők és zenepedagógusok, valamint Palotásy János munkásságának összefoglalóját. Csík Tibor és Gerevich Aladár az 1948-as olimpia óta a város büszkesége. Litkei József, Benke László, Makay József festészete máig elvarázsolja a nézőket, művészetpártolókat. Muharay Elemér és Komáromy József a művelődéstörténet jeles alakjai voltak, ahogy Kerékgyártó Árpád is. Vásárhelyi István természettudósként alkotott. Két pedagógus emléke sem feledhető: Zirzen Janka és Fayl Frigyesné Hentaller Mária  a gyermekek oktatása, nevelése és irodalmi munkásság révén érdemelte ki az utókor megbecsülését. Sipos Orbán pedig olyan politikusa volt Jászberénynek, aki 1848-tól 1920-ig – olykor a megye élén, máskor az országgyűlésben – képviselte a józanságot, a progressziót.

KE

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít