Menu

Kultúra – koncepció – pénz

2016-04-08 17:20:48

 

Jászberény lakói igazán nem panaszkodhatnak a kulturális kínálat hiányára. Az erős civil háló mellett az intézményi háttér is sokoldalú. Soha annyi pénzt nem költhetett a városvezetés kulturális célokra, mint az elmúlt években. Azonban a jót is lehet jobban csinálni. Erről szólt a kedd délutáni fórum, ahol sok kulturális civil szervezet képviselője volt jelen.

 

Szabó Tamás polgármester kiemelte a civilek szerepét a város gazdag kulturális életében. Azt is elmondta, hogy a 2016-os év során kulturális célra 305 milliót terveztek költeni, s mellette 110 millió is rendelkezésre áll az intézmények infrastrukturális költségeire. Az is jó hír, hogy Európai Uniós források is érkezhetnek. Ezért úgy gondolták, hogy új stratégia kidolgozásába fognak, ehhez egy szakembert, Somogyi Bélát kérték fel. Valamint kulturális referensi megbízást kapott Szűcs Gábor, a JNE vezetője, hogy koordinálja a tevékenységet, s a kapcsolatot tartsa a civil szervezetekkel, a kultúrában érdekeltekkel.

 

Somogyi Béla elmondta, hogy 2011-ben törvényi változások történtek, ezekhez igazodni kell. A kulturális szférában a közös gondolkodás a célok újrafogalmazása vagy újabbak áttekintése sosem felesleges. Az új struktúra kialakítása során mindenkit érdemes meghallgatni, mert az intézmények, a civilek együttműködése másként nem lehet hatékony. 

 

Szűcs Gábor kulturális referensként elmondta, hogy ő lesz a kapocs a civilek és az intézmények között, azaz a mindennapos együttműködés segítése is az új feladata. A rendezett formában való működés pedig eredményesebb lehet. A civilek támogatását, a pályázatok révén elérhető forrásokat, a szponzori segítségadást is át kell tekinteni, hogy jobb lehessen a folytatás. A koncepció kidolgozásához az igények ismerete elengedhetetlen.

 

A megjelent civil szervezetek képviselői sok, régi problémát vetettek fel. A szálláshelyek hiánya a legfontosabb talán, mert így Jászberény – bármilyen nagyszerű eseményt is rendez – csak egynapos város. Azaz, a látogatók nem maradnak itt. Igaz, az is fontos, hogy a berényiek főként a közép korosztály tagjai jól szórakozhassanak. Ehhez pedig igen széles a paletta. Hét jeles kórus van. Ám a technikai eszközökben vannak hiányaik, a pályázati lehetőségeket sem tudják kihasználni, mert ahhoz is eszközök és szakemberek segítsége szükséges. Nem is beszélve arról, hogy sok civil szervezet nem a mai előírások szerinti, jogilag rendezett keretek – alapítvány, egyesület, stb. között működik.

 

A SZIE Jászberényi Karának vezetője, Varró Bernadett elmondta, hogy július 1-től az Eszterházy Egyetem karaként működnek majd, s a nappali tagozatos képzésben jelentős növekedést szeretnének elérni. Azaz, újabb fiatal réteg jelenik meg a városban, s kulturális lehetőségeket keresnek majd, amiben szeretnének részt vállalni. Jászberény diákváros jellege erősödhet ezzel.

 

A fórum során Szabó Tamás elmondta, hogy egy civil infocentrum létrehozása már korábban is felmerült. Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester az uniós pályázati lehetőségekről adott részletes tájékoztatást. Ebből megtudtuk, hogy évente akár 100 milliós támogatást lehetne elérni ezek kihasználásával, ami rendkívüli lehetőséget jelenthet.

 

A fórum azzal zárult, hogy most Szűcs Gábor kulturális referens szinte éjjel-nappal dolgozhat, hogy az igényeket, a terveket, ötleteket, javaslatokat a civil szervezetektől és a városlakóktól begyűjtse a koncepció kidolgozásához.

 

Kiss Erika

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít