Menu

Az önfeláldozó honszeretet emlékére

2016-03-17 12:01:48


Évről évre a tavasz nyitánya hazánkban a március 15-i ünnepség. Tudjuk jól, hogy 1848. március 15-én, Pesten esett az eső, talán az ország más részein is. Az idei ünnep igazán korhű volt, hiszen téli hidegben havas esőcseppek hullottak az emlékezőkre. A Jászberényben a szokásos ünnepségsorozat így egy kissé másként zajlott az eltervezetthez képest.



A ’48-asok terén, az 1870-ben állított emlékoszlopnál mindjárt a koszorúzással kezdődött az ünnep. Az emlékhely köré 29 koszorú került, tisztelegve ezzel a 168 évvel ezelőtti, sorsfordító eseményekben egykoron részt vettek emléke előtt. Elsőként a polgármester, a jegyző koszorúja, került a talapzat elé. Aztán a pártok, politikai szervezetek, majd a sokféle helyi civil szervezet, önkormányzati intézmények vezetői is hoztak koszorút, de az iskolák, s olyan helybeli együttesek, cégek is, melyek számára fontos az emlékezés a magyar történelem jeles eseményére. A hagyományokhoz híven a koszorúkat most is a 298. sz. Lehel Vezér Cserkész-csapat fiataljai helyezték el az oszlop körül, s a Jász Lovasbandérium is megjelent a tiszteletadáson.

 

alt




A Petőfi-szobor körüli parkrész most is tele volt már az óvodások nemzeti színű kis zászlaival, és itt is kerültek koszorúk, szám szerint öt, a költő szobra elé.  A folytatás az Ifjúsági Házban volt, hiszen a szomorú esőben az ünneplés szabad téren nem volt lehetséges. A Jászkerület Nonprofit Kft. vezetése oda invitálta az ünnepelni kívánó berényieket.


Az idei nemzeti ünnepünkre látogatóba érkezett erdélyi testvértelepülésünk, Gyimesfelsőlok küldöttsége. Az Árpádházi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum növendékei Antal Tibor vezetésével léptek a színpadra, s zenés táncos, verses programjukkal emlékeztek a magyar történelem máig talán legfényesebb eseményére. A Lehel Vezér Gimnázium diákjai sem maradtak ki az emlékidézésből, ahogyan a Jászság Népi Együttes és a Berényi Színjátékos Társaság ifjai is segítették, hogy a megemlékezés őszinte, emelkedett hangulatú, ugyanakkor fiatalos lehessen. Így egy igazán határokon átívelő műsort láthattak az érdeklők. A Városvédő és Szépítő Egyesület tagjai most is kimentek a Fehértói temetőbe, ahol a ’48-as hősök emlékművéhez vittek koszorút, és Sipos Orbán síremlékét is felkeresték. A később jeles politikus 1849-ben – alig 14 évesen – beállt honvédnek, hogy hazája szabadságát szolgálhassa. Ezért is kijár számára az utókor tisztelete.


Kiss Erika

 

alt

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít