Menu

Megújul a városi Zagyvapart

2016-03-16 09:59:34

 

 

A Kőhídnál, a Zagyva sétányon tartott sajtótájékoztatót Szabó Tamás polgármester március 9-én, szerdán délelőtt. A helyszín megválasztása nem volt véletlen, hiszen a téma a Zagyva városi szakaszát érintő fejújítások, fejlesztések voltak.


„A városi Zagyva mentén húzódó fasor egyedeinek állapota az elmúlt évek során fokozatosan romlott, a fák balesetveszélyessé váltak. A viharos, szeles, csapadékos időjárási körülmények következtében a fákról hatalmas méretű ágak törtek le, illetve hasadtak ketté. A károsodás olyan mértékű, hogy gyakorlatilag elkerülhetetlen a teljes faállomány letermelése, illetve a tervszerű pótlás megvalósítása.” – állt abban az írott sajtóanyagban, melyet a tájékoztató előtt kiosztottak. Mindezt a polgármester szóban is megerősítette, majd arról beszélt, hogyan valósul meg a fasor megújítása.


– A város vezetése egy 3 éves programot dolgozott ki a városi Zagyva környezetének megújítására. Ennek első üteme már el is kezdődött. A Nagytemplom – Huszár úti híd között erőteljes tehermentesítő gallyazás van folyamatban, illetve az elöregedett, beteg egyedek cseréje is megkezdődött. Az eltávolított fák pótlására, illetve a fasorban kialakult hézagok, üres részek kiegészítésére 10-12 cm törzsátmérőjű szomorúfűz facsemeték telepítése történik – mondta a polgármester, akinek szavaiból az is kiderült, hogy mindezt március hónapban kívánják megvalósítani. A munkálatok idejére a Zagyva sétány egyes szakaszait lezárják, ennek megértését és a lakosság türelmét is kérte Szabó Tamás.

 

alt




Szó esett a sajtótájékoztatón arról is, hogy a Kőhíd gyalogos forgalmát biztosító járófelület teljes körű karbantartása és a hibás elemek cseréje, javítása, a felületkezelés is elkezdődött már. Tervezik a piaci területről befolyó csapadékvíz áteresz átépítését, valamint a Tulipános hídról eltávolítják a lakatokat és „lakatfalat” létesítenek a Zagyva sétány területén. 


– Tervezzük azt is, hogy a Zagyva városi szakaszát halászati vízterületté nyilvánítjuk. Jelenleg az engedélyek beszerzése, a nyilvántartásba vételi eljárások előkészítése zajlik. A két városi horgászegyesülettel már egyeztettünk, ők partnerek ezen elképzelésünk megvalósításában. Az engedélyek birtokában a városi Zagyva teljes szakaszában horgászhatnak majd a horgászengedéllyel rendelkező horgászok. A kifogott nemes halakat viszont a dokumentálást követően vissza kell engedniük a Zagyvába. Reményeink szerint így lehetőség lesz a versenyek megrendezése mellett, bemutatók, oktató horgászatok megtartására is – mondta Szabó Tamás.


A polgármester szólt még a városi Zagyva alsó szakaszának rehabilitációjáról. Erre azért van szükség, mert a szennyvíztisztító telep rekonstrukciója során, a „csonka” üzemmód miatt vízminőség romlás következett be. Foglalkoznak továbbá azzal is, hogy a vízhiányos időszakokban a városi Zagyva vízutánpótlása biztosított legyen. Jelenleg a megvalósítható és fenntartható műszaki megoldások előkészítése zajlik.


A sajtótájékoztató végén Szabó Tamás arra kérte a városlakókat, hogy használják a komposztládákat, mert ez is része a környezettudatos magatartásnak. Mint mondta, aki elvisz egy komposztládát, az egy gyümölcsfát kap ajándékba a JVV Zrt.-től.


Általános adatok a városi Zagyváról


Hossza: 7 857 folyóméter
A Margit szigetet megkerülő ág hossza: 350 folyóméter
Fenékszélesség külterületen: 3,0-5,10 m
Fenékszélesség belterületen: 3,0-10,0 m
A vízfelület nagysága: 5 hektár


A városi Zagyvát három zsilipes műtárgy négy különálló részre (3 bögére) osztja:
1.    számú böge: a beeresztő zsiliptől a Nádor utcai hídra szerelt zsilipig tart,
2.    számú böge: a Nádor utcai zsiliptől a Pelyhespart-Káposztáskert úti csatlakozásánál lévő zsilipig tart,
3.    számú böge: a Pelyhespart-Káposztáskert úti csatlakozásnál lévő zsiliptől a Régi vágóhíd utcánál lévő zsilipig tart.


Az „élő” Zagyván lévő két zsilip (beeresztő és kieresztő) a KÖTIVIZIG kezelésében van, a városi Zagyván lévő három zslip kezelője pedig a JVV Zrt.


Szántai Tibor

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít