Menu

Röplabda: nehezen, de érvényesítettük a pályaelőnyt

2016-03-14 17:27:20

 

 

A női röplabdabajnokság alapszakaszának zárását követően, szombaton megkezdődtek a negyeddöntők. A négy párból kettőben rendeztek mérkőzést, s az UTE és a mieink, a Jászberényi RK is érvényesítette pályaelőnyét.


Az alapszakasz 3. Újpest a 6. TEVA Gödöllői RC ellen könnyen nyerte meg a két győzelemig tartó párosmérkőzés első felvonását. A vendégek egyik szettben sem tudták különösebb erőkifejtésre kényszeríteni ellenfelüket, a házigazda lila-fehérek fölényes győzelmet arattak. Várhatóan a szombati második mérkőzésen is a fővárosiak diadalmaskodnak, s a kkor a harmadik összecsapásra már nem is lesz szükség, hogy kiderüljön, ebből a párból melyik csapat kerül a legjobb 4 közé.


Női röplabda bajnoki negyeddöntő – első mérkőzés


UTE – TEVA Gödöllői RC 3:0 (14, 13, 14)


A mieink, a Jászberényi RK a 4. helyen zárták az alapszakaszt, s így az ötödik MTK Budapest ellen mérkőzhetnek a legjobb 4 közé jutásért. Az alapszakaszban mindkét csapat kihasználta a hazai pálya előnyét, hiszen Budapesten az MTK Budapest nyert 3:2-re, míg Jászberényben Deme Gábor csapata győzött 3:0-ra.


Ezekből az eredményekből nem igazán lehetett kiindulni, amikor az esélyeket latolgattuk, hiszen egészen más egy alapszakaszbeli bajnoki és egy bajnoki negyeddöntő. A szakmai és fizikai felkészülés mellett a mentális tényezők is nagyon sokat jelentenek egy-egy párharc során.


Nos, lányaink úgy kezdtek, ahogy azt vártuk, hiszen néhány percnyi játék után 14-4 állt az eredményjelzőn. Szinte csak egy csapat volt a pályán, a mieink remek megoldások után szerezték pontjaikat a nagyon enerváltnak tűnő vendégekkel szemben. Majd óriásit fordult a játék képe. A mienk elkezdtek hibázni, a fővárosiak pedig egyre jobban játszottak. A különbség pedig rohamosan fogyott, s 17-15-nél bizony még az is felsejlett, hogy akár el is veszíthetjük a nyitó szettet. A játékrész hajrájában felváltva szerezték a pontokat a csapatok. Deme Gábor 23-21-nél kikérte második idejét, s egy rossz vendég nyitás után játszmalabdához jutottunk. Borsos Lili nyitása is vonalon túlra szállt (24-22), ám szerencsére Józsa is rontott a másik oldalon, s így 25-22-re behúzta csapatunk az első szettet.


A második játszma három gyors fővárosi ponttal indult, s az első, majd a második technikai szünetben is a vendégek vezettek (6-8, illetve 13-16). Lányaink sajnos továbbra is sok hibával játszottak, míg a vendégeknél Józsa és Kmézics nagyon összekapta a fiatalokat. A játékrész hajrája 18-19-nél kezdődött, s ekkor még reménykedtünk a fordításban. A folytatás azonban nem úgy alakult, ahogy azt mi szerettük volna, mert 20-22 után már csak vendég pontok születtek (20-25).


Sok örömünk nem volt a harmadik szettben sem. Igaz, az első pontot mi szereztük, ám 1-4-re már a vendégek vezettek. Majd 6-10-nél felcsillant a fordítás lehetősége, amikor Mishonova nyitásaival 9-10-re felzárkóztunk. Hollósy László azonnal felismerte a veszélyt és időt kért. Csapata pedig 12-12 után négy pontot szerezve 12-16-ra vezetett a második technikai időben. Innen pedig már nem volt visszaút a mieink számára. Egy-egy látványos labdamenet megnyerése után jöttek ismét a hibák és a vendégek 17-25-re a harmadik szettet is megnyerték.


Rendkívül szorosan alakult az eredmény a negyedik játszmában. Rendre a mieink vezettek ugyan, ám 2-3 pontnál nem volt nagyobb a különbség a csapatok között. Szerencsére lányaink összekapták magukat, s érezni lehetett, hogy nagyon összpontosítanak. Ezzel együtt Török és Józsa jó megoldásainak köszönhetően az MTK Budapest tartotta a lépést a mieinkkel (16-14). A végjátékban Mishonova, Brkovic és Bleicher Nóra vállalta a főszerepet, az ő pontjaik kellett ahhoz, hogy 25-19-re megnyerjük a szettet, s ezzel kiharcoljuk a mindent eldöntő 5. játszma lehetőségét.


A döntő szett első két pontját ugyan a vendégek szerezték, ám a folytatásban már egyértelműen fölénybe kerültek a mieink. A kék-fehérek nem bírtak a feljavult Mishonova bombáival, s Hollósy mesternek már 6-3-nál időt kellett kérnie. A technikai időnél 4 pont volt az előnyünk (8-4), s a különbség egyre nőtt a két együttes között. Amikor pedig Bleicher Nóra két jó nyitása után már 13-5-re vezettünk, nem lehetett kétséges, hogy megnyerjük a találkozót. Így is történt, a vége 15-8 lett ide, s ezzel a vártnál ugyan nagyobb küzdelemben, de csapatunk érvényesítette a pályaelőnyét.


Női röplabda bajnoki negyeddöntő – első mérkőzés

Jászberényi RK – MTK Budapest 3:2 (22, -20, -17, 19, 8)


Összességében elmondható, hogy nem játszott jól, de így is nyerni tudott a Deme-csapat a párosmérkőzés első találkozóján. Az biztos, hogy az MTK Budapest nem adja fel, s a saját csarnokában szerdán megpróbál egyenlíteni. Ehhez persze lesz egy-két szavai Gardovicéknak is, s reméljük, hogy nem adják meg a harmadik mérkőzés lehetőségét a fővárosiaknak.


Női röplabda bajnoki negyeddöntő – második mérkőzés


Március 16. – szerda

18.00 óra: MTK Budapest – Jászberényi RK


A másik két párban – Linamar-BRSE – 1. MCM Diamant Kaposvári Egyetem és Vasas Óbuda – Fatum-Nyíregyháza – a MEVZA kupa hétvégi döntője miatt – a Békéscsaba 2., a Vasas 3. lett – csak ezen a héten kezdődik meg a párharc a 4 közé jutásért.


Szántai Tibor

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít