Menu

Jászberényi abszurd

2016-02-22 15:56:34

 

 

A fenti címmel tartott sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a városházán dr. Gedei József, a DK önkormányzati képviselője, valamint Gregor István, aki ugyancsak a DK színeiben a képviselő-testület városüzemeltetési bizottságának külsős tagja. A két várospolitikus a helyi ügyek kapcsán három esetben nyilvánította ki véleményét.


A Dalkia-ügy, a városi költségvetés és a szólásszabadság kérdése volt az a három téma, melynek kapcsán dr. Gedei József bevezetőjében megjegyezte, abszurd a városvezetés hozzáállása ezekhez.


– Az elhíresült Dalkia-ügyben én és egy magánszemély tett feljelentést. A megyei főügyészség azonban – szerintem helytelenül – büntethetőséget kizáró ok miatt a nyomozást megszüntette. Arra hivatkoztak, hogy az átalakulás során igennel szavazó képviselő-testületi tagok abban a hitben voltak, hogy az önkormányzatnak kártérítési jellegű fizetési kötelezettsége az átalakításból nem származik. A jogi szakértőjük tájékoztatása alapján gondolták ezt, s így sem szándékosan, sem gondatlanul nem szegték meg vagyonkezelési kötelezettségüket – mondta dr. Gedei József.


A képviselő azt kifogásolja, hogy korábban a polgármester is hangsúlyozta, hogy feljelentést kell tenni az ügyben, ám mégsem tette meg. Az pedig vitathatatlan, hogy 750 milliós fizetési kötelezettsége keletkezett a városnak, melyet ugyan az állam a közösből kifizetett, ám ezt a kárt valaki vagy valakik okozták.


– Úgy tűnik, hogy a polgármestert nem érdekli, hogy ki, kik okozták a kárt. Az állam az adóforintjainkból jótállt a város helyett, de ezt a pénzt lehetett volna másra is fordítani. Ha pedig gyakorlat lesz ebből, akkor azok a települések járnak rosszul, akik jól döntenek, jól gazdálkodnak. Ez pedig abszurd és elfogadhatatlan – jelentette ki dr. Gedei József.


Gregor István, aki a testület által létrehozott Dalkia-ügyet vizsgáló bizottság tagja, elmondta, hogy a bizottságnak február 28-ig kell elkészíteni a vizsgálódásairól szóló anyagot.


– Úgy tapasztalom, hogy heten hétféleképpen látjuk az ügyet, így nem tudni, hogy pontosan mit tartalmaz majd az az anyag, amit a bizottság összeállít.

 

alt


A második téma a város idei költségvetése volt. Ennek kapcsán dr. Gedei József megjegyezte, hogy nem látja a törekvést a költségvetésben a demográfiai helyzet javítására.


– Lehet ugyan Jászberényben munkát találni, ám annak bérezése kevés a családfenntartásra. Kérdés persze, hogy Jászberény Város Önkormányzata tud-e, akar-e ezen a helyzeten változtatni. A helyi gazdaság fejlesztéséhez elengedhetetlen az elkerülő út befejezése, a teljes körgyűrű kiépítése. Ennek megvalósulása érdekében akár önerőt is vállalhatna a város – mondta dr. Gedei József, aki azt is megjegyezte, hogy nem a stratégiai ügyekre koncentrál a költségvetés.


– A versenysport kiemelt támogatásával nem értek egyet, s a szabadidő- és tömegsport háttérbe szorításával sem. Elég, ha csak az NB III-as futball közel 100 milliós támogatását említem. Egyébként a költségvetésre az a jellemző, hogy mindenkinek jut belőle valami, de jelentős előrelépésre, fejlődésre sehol sem lehet számítani. Abszurd, hogy így elszórjuk az adófizetők pénzét, s nem a leglényegesebb dolgokra koncentrálunk – mondta dr. Gedei József.


– Nagyon jó  környezetvédelmi programunk van, amelynek első helyén az elkerülő út hiányzó szakaszának megépítése szerepel. Ezzel a város zaj- és porterhelését is csökkenteni lehet. A másik fontos része a programnak az autóbusz-állomás kihelyezése a vasútállomás mellé, s ott egy közlekedési központ kialakítása. Persze hiába jó a program, ha annak megvalósítása nem kap elsőbbséget – egészítette ki képviselőtársát Gregor István.


– Jó a környezetvédelmi program, de az is csak annyit ér, amennyit megvalósítunk belőle. Még egy fontos fejlesztésről mindenképpen szólni kell. A városközpontban a banki csomópontban kialakítandó körforgalomról van szó. Ez kb. 500 millió forintba kerül, de megépítéséhez hozzátartozna a könyvtárnál közlekedési lámpák telepítése is. Egyrészt a forgalomirányítás okán, másrészt azért is, mert két lámpás kereszteződés kell a városban, hogy a gépjárművezetői vizsgát ne vigyék el Szolnokra. Egyébként pedig a buszpályaudvar és környezetének rendezése akkor is szükséges lesz, ha áttelepítésére nem lesz meg a pénzünk – tájékoztatta a sajtó munkatársait dr. Gedei József.


A sajtótájékoztató záró harmadában a sajtószabadság kérdése került központba. Dr. Gedei József szavaiból kiderült, hogy szerinte szűkült az ellenzéki képviselők lehetősége a véleménynyilvánításra. Az önkormányzat által támogatott médiákban nincsenek vitaműsorok, az üléseket követően csak a polgármester mondja el a véleményét. Ez a képviselő szerint nem elfogadható, abszurd.


- A polgármesternek tudomásul kellene vennie, hogy nem ő dönti el, hogy kivel akar együtt dolgozni. Az emberek szavaztak és nem csak kormánypárti képviselők kerültek a testületbe. A többségnek sokkal jobban kellene tolerálni a kisebbségben lévőket. Budai Lóránt képviselőtársamat előbb eltávolították munkahelyéről, majd bizottsági elnöki pozíciójából is felmentették, számomra nem elfogadható módon. Az pedig végképp abszurd és elfogadhatatlan, hogy mindkét esetben politikai ügyet kreáltak – mondta dr. Gedei József, aki azt is sérelmezte, hogy a polgármester és társai a város lakosságának érdeke helyett a Jász-Plasztik Kft. érdekeit helyezték előtérbe. Szavaiból az is kiderült, hogy szerinte a város korábban is támogatta a céget, s annak tulajdonosa díszpolgári címet is kapott.


– Semmi gondom azzal, hogy segíti a város a területén működő cégeket, de csak úgy, hogy közben a város lakosságának érdekét nem helyezi háttérbe. Sajnos ez az ügy is azt jelzi, hogy Szabó Tamás polgármester nem szereti és nem is tűri a kritikát. Budai képviselő érdeklődése az akkumulátorbontó üzemmel kapcsolatban csak arra irányult, hogy azt a tájékoztatást megkapjuk, amit meg kellett volna már korábban tenni a beruházónak és az önkormányzatnak is. Ha valami titokban születik, készül el, akkor ott felmerülhet a gyanú, hogy miért történt mindez így. Szóval abszurd az, amit a polgármester és társai Budai Lóránttal tettek – zárta gondolatait és a sajtótájékoztatót is dr. Gedei József.


Szántai Tibor

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít