Menu

Acélöntöde és robotok, szakértelem és üzlet – Családi vállalkozásban

2015-12-18 13:01:47

 

A képviselő-testület folyatta decemberben is a gyár- és céglátogatást. Most előbb a Sportpálya úton, az öntödében várták a képviselőket, majd a Monostori útra is kimentek az Elektro-Montöring Kft. telephelyére. Amit láttak az nagyon érdekes és tanulságos volt. Azt est során kiderült az is, hogy egy vállalkozó mit vár az önkormányzattól.


Az öntödében úgy készültek a vendégek fogadására, hogy egy öntést délutánra szerveztek, így olyat láthattak a vendégek, amit még soha. Az egykori, aprítógépgyári öntödét 1974-ben építették. A gazdasági változások eredményeként azonban 1990-re meglehetősen bizonytalan helyzetbe került. Akkor az Aprítógépgyártól egy külön cégbe (JÖNT kft.) szervezték, de ez nem oldotta meg a problémákat. Végül 2012-ben a felszámolótól vette meg Pető Tibor, amivel megmentette a gyárat a bezárástól. Sokféle korszerűsítést végzett, új piacokat talált a termékeknek, a környezet terhelését is csökkentette. Így az öntöde most már jobb helyzetben működik, mint korábban, de a tulajdonos szeretné kitelepíteni a Monostori üzeme mellé.
 

alt



Az öntödében Kerek Klaudia kohómérnök, technológus adott részletes és szakszerű tájékoztatást, hogy értsük is, amit látunk. Egyedi termékeket gyártanak – most éppen harckocsikba való részegységeket öntöttek. Szikrázott az acél, folyt a mintákba, majd a kihűlés fázisairól is megtudtunk néhány fontos dolgot. Pető Tibor pedig elmondta: a termékek, melyeket itt készítenek a világ minden részén megállják a helyüket. A gyártás magas színvonalú, és ehhez a jó szakemberek is itt dolgoznak. Német- és Franciaországba, Hollandiába, Svájcba szállítják az itt készülő öntvényeket, de a Roszatomnak is dolgoznak, atomerőművekhez gyártanak különböző részegységeket.


Az üzemlátogatás a Monostori úton – az egykori aprítógépgyári telephelyen – folytatódott. Itt a cég acélszerkezeti munkáiról, a forgácsolás rejtelmeiről, a lézervágás titkairól is megtudhattunk sok érdekességet. A hatalmas csarnokot már az Elektro-Montőring Kft. készítette, maguknak építették és bővítették is, hiszen van megrendelésük bőven. Bérmunkát is vállalnak, de saját termékeiket is gyártják. Főként az olaj- és gázipar beszállítói. Pető Tibor elmondta, hogy a cégnél most 140-en dolgoznak, ebből 56-an az öntödében, a többiek a Monostori úton.  Általában egy műszakot szerveznek. A hatalmas zajban nehéz volt szót érteni, de azt megtudtuk, hogy csak kvalifikált, vasas szakmákat művelő dolgozóik vannak. A jó szakembert pedig meg is fizetik, egy szakmunkás bruttó 320 ezret keres, a tervező 460 ezret, de akár 600 ezret is, ha a feladat úgy hozza. Az biztos, nem könnyű a munkájuk, s igen felelősség-teljes is, így a fizetés ehhez igazodik.

 

alt




Láttuk egy-egy pillanatát annak, hogyan készülnek atomerőműhöz a turbina egyes egységei, szivattyúhoz csapágyház és más, jókora munkadarabok acélból. Az irodai csendben aztán Pető Tibor elmondta, hogy a céget – régi aprítósként – 1996-ban alapította családjával. Felesége viszi az adminisztrációt, fia frissen végzett gépészmérnök, lánya pedig jogász és közgazdász, így a családi vállalkozásban megvan mindenkinek a maga szakterülete. A sokféle fejlesztést saját erőből, olykor hitelből valósították meg az elmúlt években. Az egyedi gépgyártók között jó hírű cég lett az Elektro-montőring. A Paksi Atomerőmű bővítése is jó lehetőség számukra, hiszen forgácsolásban, termék összeszerelésben kínálkoznak újabb feladatok.


Éppen a gazdasági helyzethez igazodva ismét bővítést terveznek, egy 10 ezer négyzetméteres csarnokot. Tulajdonképpen az egykori Aprítógépgyár-II.-t szeretnék itt, a város szélén megvalósítani, mert a megrendelések mind abba a szakmába vágnak, amire ők felkészültek. A terjeszkedéshez van szabad területük, 4,3 hektárnyi. Ott az újabb üzemcsarnok és az öntöde is elférne. Ám ehhez egy feltáró utat kellene létesíteni a telephely szélén. Nos, ez az, ami az önkormányzat kompetenciájába tartozik. Ebben kérne segítséget a cégvezető, hogy megvalósulhasson az elképzelésük.

 

alt




Ha sikerül, akkor 200-250 új munkahely is létrejöhetne. Ezen a ponton szóba került, hogy a képzett szakemberekből hiány van, vasas szakmákat nem, vagy alig oktatnak Jászberényben, így ez is gond, de kisebb, mint a telephely bővítése előtt látszó akadály. Pető Tibor nem pénzt, anyagi támogatást kér, csak a döntéshozatalban egy kis gyorsítást, alapos mérlegelést és számára kedvező eredményt. Csak ennyi kellene, hogy újabb üzemmel, munkahelyekkel bővüljön a vállalkozásuk, ami a városnak sem volna kárára.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít