Menu

Jubilált a KÉSZ Jászberényi Szervezete

2015-09-28 10:49:38

 

A civilek összefogása mindenhol és minden korban a társadalom fontos építőköve. Így van ez évezredek óta. Manapság a civil közösségek működése teszi teljessé az emberek hétköznapjait. A városvédőktől a táncosokig, a sportegyesületektől a szakkörökig, mind fontos, mert olyan tudást adnak, amit sehol máshol nem kaphatunk csak egy kisebb-nagyobb közösségben. Ilyen közösség Jászberényben is sok van. Egyikük éppen 15 éve alakult, s a jubileum nem múlt el események nélkül, szombaton ünnepi közgyűlést tartott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Jászberényi Szervezete.


altA Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportja a főplébániához kötődő civil szervezet 2000-ben vált hivatalos szervezetté. A katolikus vallás gyakorlása mellett igényük volt a közösségi létre, arra, hogy előadásokat szervezzenek, tartsanak, kiránduljanak, zarándokútra induljanak, vagy éppen könyveket adjanak ki. Ez történt az elmúlt évek során.


Persze ettől sokkal több is. A tagok olyan értékrendet követtek és követnek, melyben az együttműködés, a jó szó és a jó beszélgetések, egymás segítése is része a közösségi létnek.


Ha csak az egyesület által kiadott könyveket tekintjük, már az is óriási szellemi kapacitást mutat. Ám ez is csak része annak a munkának, amire büszkék lehetnek. A 15 esztendőből Farkas Mátyás apátplébánosnak csak kevés időt adott a sors. Medvegy János apát plébános 10 évig volt a lelki vezetője a közösségnek, ami jelentősen meghatározta az indulást. Utána Szántó József főesperes következett.


A civilszervezetet dr. Suba György vezeti 2000 óta, s mellette nagy érdemei vannak feleségének, Kocsis Juliannának, aki népművelőként élte életét. Ez a hivatás is olyan, amit nem lehet abba hagyni. Fáradhatatlanul szervezi a rendezvényeket, a kirándulásokat, zarándokutakat, a találkozókat, a könyvbemutatókat, a lelki napokat. A vezetőség tagjai mellett az ő érdeme is a sok kiadvány – köztük öt jelentős könyv - is, melyek a 15 év során megjelentettek. 


A szervezet tevékenységének rövid összefoglalóját is elkészítették a jubileum kapcsán, mely 50 oldalas kiadvány lett sűrűn teleírva. A tagok, a tisztségviselők névsorát, az események hosszú sorát tartalmazza. A Szent Rozália-díj alapításától az Ars Sacra Fesztiválokig, az egykor Berényben szolgált papok történetének felkutatásáig, a határon túli magyarokkal kötött barátság ápolásától a keresztény civil szervezetekkel való együttműködés hétköznapjaiig.     

 

Cipruság - virágszál


A jubileumi kiadvány persze szerényen meghúzódik a 2015-ös év nagy munkája mellett. Ugyanis a valaha Jászberényben szolgált papokat, azok adatait, történetét is felkutatta a KÉSZ helyi szervezete, hogy a jubileumra egy vaskos és gyönyörű kötetet is letegyen az asztalra. Ennek bemutatóját egy héttel korábban az Ars Sacra Fesztivál szombati programjának keretében tartották. A Jászberényi Nagyboldogasszony templomban szeptember 19-én Szántó József apát plébános és Pataky Vidor nyugalmazott plébános, címzetes kanonok mutatott be szentmisét. Ezt követően a frissen megjelent könyv egyik fő támogatója és kiadója, a Jászok Egyesülete nevében annak ügyvivője, Dobos László sorolta a kötet érdemeit.

 

altVaskos kiadványt tarthat a kezében az, aki hozzájutott a több mint 600 oldalas könyvhöz. Első látásra megkapó az igényes külső, és aki látott már készülőben lévő könyvet, annak azonnal világos, mennyi munka lehet az egyesület, a Nagyboldogasszony Főplébánia és a KÉSZ által kiadott kötetben. Dr. Subáné Kocsis Julianna nem kisebb dologra vállalkozott, mint arra, hogy a fellelhető forrásokat feldolgozva egy borító alá gyűjti a Jászberényben valaha szolgált papok életútját. Isten országának munkásai 1546-tól kaptak helyet a könyvben, mely Cipruság-virágszál címen jelent meg több évig tartó, minden részletre kiterjedő, lekiismeretes kutatómunka eredményeként.

 

A példátlan gyűjteményhez Szántó József, a Nagyboldogasszony Főtemplom apátplébánosa írt ajánlást, melyben így fogalmaz: "E könyv szerzője, dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna élő hite, egyházhűsége, hiteles munkálkodása az az emberi összetevő, amelyet Isten e könyv megírásával a ma élő ember szolgálatára, hitük megőrzésére küldött". Az ajánló igényes és korrekt tényközlésről beszél, s valóban a kötet rendkívül tetszetős, a tartalom pedig olvasóbarát mind azoknak, akik csak érdeklődés szintjén, mind pedig azoknak, akik tudományos igénnyel veszik kezükbe a könyvet. Színes fotók, minőségi papír, keménytáblás, varrott és ragasztott kötés sugallja, hogy hosszú távra készült a kötet, olyanok polcán a helye, akik nemcsak a borító színe miatt vásárolnak könyvet, hanem gyakran és érdemben szeretnék forgatni azt.

 

Hasznos kiadvány lehet ez a későbbiekben az egyházi témákban elmélyedni kívánóknak, a Jászberény múltja iránt érdeklődőknek, szakdolgozóknak és helytörténeti kutatásokban jeleskedőknek. Mindannyiuk munkáját megkönnyíti majd a gondos lábjegyzetelés és a pontos név- és helynévmutató. Ahogy a több nyelvre lefordított rezümében dr. Kalmár Pálné fogalmaz: "A könyv minden megállapítása irattárakban, levéltárakban, templomok Historia Domus-ában vagy magánlevelekben megtalálható információkra, ismeretekre épül, de ezeket egybegyűjtve csak ebben a könyvben találhatják meg". Egy biztos, sokan fogják áldani a készítők nevét érte.

 

Kiss Erika - Rédei Panni

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít