Menu

Útravaló Kárpátaljáról

2015-08-11 11:33:22

 

A magyar gasztronómiát ismerőknek nem kell bizonygatni, hogy szalonnából sokféle van. Ugyanez érvényes a Szalonna-koncertekre: míg a tavalyi Csángó Fesztiválon „bulizósabb”, „csűrdöngölősebb”, a tavaszi táncházban jóízű történetekben gazdag, mesélős összeállítást hallhattunk, addig augusztus 6-án, csütörtökön egy kimondottan szép, méltóságteljes, a szó jó értelmében vett pátoszos hangulat határozta meg Pál István zenekarának műsorát.


A Zagyva Banda keddi jelenéséhez hasonlóan ismételten lemezbemutatón vehettünk részt: a híres kárpátaljai prímás, Murzsa Gyula előtt tisztelgő, Útravaló című CD elevenedett meg a Víz utcai székház előtti színpadon. A bejátszott felvételek szimbiózisra léptek az élőben eljátszott muzsikával: míg az archív hanganyagok az ízes beszédet, a fülnek az idők messzeségéből is kedves történetmondást, a zenéről való gondolkodást hozták elénk, addig Szalonnáék a tájegység hangszeres zenéjét jelenítették meg nagy alázattal. Számomra külön öröm volt a Pál család három tagját is egyszerre a színpadon látni (kettő volt idáig a rekord): a szépséges Eszter énekéhez és fivérének hegedűjátékához társult édesapjuknak, Pál Lajosnak a harmonikajátéka. A família tagjainak összetartozását nem csak a kalap és a külső, biológiai jegyek jelezték, hanem az a méltóság is, amely a játék- és előadásmódjukat jellemezte. Az álló ovációs-vastapsos sikert Ürmös Sándor (cimbalom), Karacs Gyula (brácsa) és Doór Róbert (nagybőgő) segítségével érték el a már említettek, akikre a szertornászok irigykedhetnek, mert velük ellentétben a gyakorlataik szinte mindig tízpontosra sikerednek.


Sokan sokszor beszéltek már az ősök tiszteletéről. Szalonnáék nem fecsegtek róla sokat feleslegesen, megmutatták, hogyan kell. Ez az igazi útravaló.


P.T.

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít