Menu

Meghallgatás Jászberényben? - Hatékonyabb igényérvényesítés a békéltető testületi eljárásban

2015-07-20 09:10:34


 

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Békéltető Testület és a FÉBÉSZ együttműködésének eredményeként 2015-től a jászsági panaszosoknak nem kell Szolnokra utazniuk a testületi meghallgatásokra, hanem Jászberényben is van lehetőségük ügyük rendezésére. Ezzel a lehetőséggel élve a fogyasztónak még az útiköltségét sem kell fizetnie az egyébként díjmentes eljárásban.

 

Köztudott, hogy a békéltető testületeknek országszerte kiemelkedő szerepe van a fogyasztói jogviták bíróságon kívüli rendezésében. Pár napja újabb változás jelent meg, mely szeptemberben lép hatályba: a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény módosított rendelkezései tovább erősítik a fogyasztók jogait: kiemelt szerepet szánnak a vállalkozások tájékoztatási, valamint a békéltető testületi eljárásra vonatkozó együttműködési kötelezettségének.


A békéltető testületi eljárások hatékonyságát, eredményességét, az ügyek jelentős részében nehezíti a vállalkozás érdektelensége, együttműködő készségének hiánya, így szövetségünk üdvözli a változást, miszerint a jövőben a vállalkozásokat együttműködési kötelezettség terheli: kötelesek határidőn belül válasziratukat megküldeni a békéltető testület számára, továbbá a meghallgatáson, egyezség létrehozására feljogosított személy részvételét biztosítani.


Mindezek elmulasztása, tehát az együttműködési kötelezettség megsértése esetén a békéltető testület értesíti a fogyasztóvédelmi hatóságot, mely a jogsértésért fogyasztóvédelmi bírságot szab ki.


Fontos változás, hogy fogyasztói jogvita esetén a vállalkozás köteles tájékoztatást adni – a székhelye, panaszügyintézés helye, a panaszok közlésének módja mellett – a fogyasztó lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes békéltető testületekhez való fordulás lehetőségéről, valamint a békéltető testület elérhetőségéről (székhely, levelezési cím, telefonszám, internetes elérhetőség) is.  A tájékoztatást világosan, érhetően és könnyen elérhetően kell megtenni: internetes honlappal rendelkező vállalkozások esetén, a honlapon, honlap hiányában az általános szerződési feltételekben, általános szerződési feltételek hiányában pedig külön formanyomtatványon. Amennyiben a vállalkozás üzlettel rendelkezik, a tájékoztatást jól láthatóan és olvashatóan kell megadni.


Panasz elutasítása esetén a tájékoztatásnak arra is ki kell terjednie, hogy a fogyasztó mely hatóság vagy békéltető testület eljárását kezdeményezheti, közölni kell ezek elérhetőségét (székhely, telefonos és internetes elérhetőség, levelezési cím), valamint, hogy a vállalkozás a fogyasztói jogvita rendezése érdekében igénybe veszi-e a békéltető testületi eljárást.


Ezen lépésekkel várhatóan növelhető az egyezséggel lezárt ügyek száma, egyúttal a fogyasztói elégedettség, továbbá a tájékoztatási kötelezettségnek köszönhetően népszerűbbé, ismertebbé válhatnak a békéltető testületek is.


A testületek elérhetőségei megtalálhatóak a www.febesz.eu honlapon.


Forrás: FÉBÉSZ

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít