Menu

Szociológiai életképek az Osonótól

2014-01-27 10:51:11

 
A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely számos alkalommal vendégszerepelt már városunkban. Január 19-én, vasárnap, európai turnéjuk első állomásaként az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadásukat tekinthették meg az érdeklődők a Főnix Fészek Műhelyházban. 
 
 
A kultúra jászberényi barátai még csak ízlelgetik az új kulturtér, a Főnix Fészek Műhelyház nevét, ahol az Új Színházért Alapítvány által működtetett Malom Színház szervezi a programot. Nos, a szervezők alaposan bekezdtek, hiszen az elmúlt héten csütörtökön a Hamlettek klubja című darabbal avatták a műhelyházat, s vasárnap már az Osonó Színházműhely lépett ugyanitt fel.
 
 
A sepsiszentgyörgyiek január 17. és február 21. között hat országot érintő európai turnén vesznek részt az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadásukkal. Az öt hét alatt húsz városban, összesen 26 alkalommal lépnek fel, miközben mintegy 10 500 kilométeres utat tesznek meg.  Európai vendégszereplésüket január 19-én nálunk, Jászberényben kezdték. Hétfőn Várpalotán, kedden Szombathelyen léptek fel, majd 22-én már országot váltottak, és Grazban szerepeltek. Ausztria mellett Németországban, Luxemburgban, Olaszországban és Dániában is közönség elé lépnek majd. Az Osonó nem először szerepel Románia határain kívül, az elmúlt években is rendszeresen útra keltek, s a világ sok részén megfordultak már.
 
 
alt
 
 
A jászberényi előadás előtt, a színházműhely vezetője, Fazekas Misi köszöntötte az érdeklődőket. Elmondta, hogy nagy örömmel jöttek ismét Jászberénybe, s külön megtiszteltetés számukra, hogy az elsők között léphetnek fel a Főnix Fészek Műhelyházban. Szavaiból kiderült, hogy az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadásukban eredetileg a fiatalok helyzetét szerették volna bemutatni, ám ahogy a témában elmerültek, rájöttek, hogy ez önmagában nem megy, így az előadás a teljes román társadalmat érinti. Ezt tükrözte is a fiatalok játéka.
 
 
Az előadás szívszorító és megdöbbentő volt, hatott az érzelmekre és az értelemre, miközben egyszerű, de hatásos eszközökkel mutatta be a román társadalmon belül a fiatalok problémáit, melyek szorosan kapcsolódtak a felnőttekéhez. Apám veri anyámat, szüleim külföldön dolgoznak, a nagyszülők nevelnek, alkohol, drog, abortusz, munkanélküliség. Egy csokorra való a fiatalok problémáiból, melyeket az Osonó színpadra vitt. Mégpedig nem is akárhogyan. A „díszletet” a színészek hozták, vitték. Rendkívül egyszerű, de kreatív megoldásokat alkalmaztak. A betondarab ábrázolta gyermek ringatásának látványát, a közben elhangzó szöveg bizony sokkolta a nézőket. A szavak mellett a fiatalok mozgása, arcjátéka is nagyon beszédes volt. Az előadás alatt időnként az ember legszívesebben felordított volna tehetetlen dühében, hogy milyen világban is élünk. Mert bár az előadás a romániai helyzetet mutatta be, sajnos sok hasonlóságot fedezhettünk fel, ha a magyar valóságra gondoltunk. 
 
 
alt
 
 
 
A téma és annak feldolgozása mellett külön ki kell emelni a műhely fiataljainak játékát. Elképesztően hitelesen alakították az egyes életképekben a rájuk szabott figurákat, alakokat. Korukat meghazudtoló érettségről tettek tanúbizonyságot a darab előadása során. Érdemes hát megjegyezni a Fazekas Misi által vezette csapat tagjainak nevét: Benedek Patrik, Bilibok Appolónia, Daragics Bernadette, Kerekes-Salamon Csilla, Mucha Oszkár, Szőcs Tamás és Witakka Ronnachai. Remélem, sokszor láthatjuk majd még őket Jászberényben. Köszönet nekik az előadásért és köszönet Várszegi Tibornak, a Malom Színház vezetőjének, azért, hogy ismét meghívta őket Jászberénybe.
 
 
Szántai Tibor
Fotó: Szalai György
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít