Menu

Elfogadták a jász világtalálkozó költségvetését

2013-04-10 14:00:48

 

A XIX. Jász Világtalálkozó költségvetésének tárgyalása is szerepelt a jászberényi képviselő-testület áprilisi soros ülésének napirendjén. A tanácskozás 15 órakor kezdődött, honlapunk online tudósít a városháza nagyterméből.

 

15:00

 

Az ülés negyedórás szünet elrendelésével kezdődött, egy sürgősségi indítvány bizottsági tárgyalása miatt.

 

15:20

 

Öt sürgősségi indítvány napirendre vételével, valamint azok tárgyalásával folytatódott a szünet után az ülés. Gedei József képviselő kezdeményezte, hogy a sürgősségi indítványokat ne vegyék napirendre, mivel azok nem tartalmazták a sürgősségi tárgyalás indoklását. Szabó Tamás polgármester kérte az indítványok előterjesztőit, szóban jelezzék a sürgősségi tárgyalás indokát.

 

15.30

 

Futball klub működteti a sportpályákat

 

A sportlétesítmények versenytárgyalás útján történő hasznosítására kiírt pályázat elbírálására, a sportlétesítmények hasznosítására vonatkozó hasznosítási szerződés megkötésére, valamint a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Zrt-vel fennálló üzemeltetési szerződés módosítására írt sürgősségi indtványt tárgyalták először a képviselők. Az érintett bizottságok támogatásra javasolták a sürgősségi indítványt.

 

Korábban a testület versenytárgyalást írt ki a Sportpálya utcai sportlétesítmények (salakos pálya, füves pálya, műfüves pálya). A kiírásra egyetlen pályázat érkezett be a Nagyiváni Községi és Jászberényi Sportegyesület és Futball Club részéről. A pályázat hiánypótlást követően érvényes volt, így a klub vállalja, hogy

 

- felnőtt, ifjúsági (U19) és legalább két másik utánpótlás korosztályban Jászberényben labdarúgó egyesületet, szakosztályt vagy labdarúgó gazdasági társaságot működtet, és csapataival részt vesz a Magyar Labdarúgó Szövetség által lebonyolított Nemzeti Bajnokságok, vagy területi, megyei bajnokságok egyikében;
- hogy valamennyi korosztályának hazai mérkőzéseit Jászberényben rendezi meg;
- legalább 50 fő igazolt labdarúgót versenyeztet;
- sportszakmai prioritások figyelembe vételével a hatályos jogszabályok szerinti feltételekkel biztosítja a jászberényi székhelyű labdarúgó klubok/szakosztályok számára a pályák használatát
- biztosítja – a jelenlegi üzemeltető által már megkötött érvényes és hatályos – bérleti/használati szerződések jogfolytonosságát.

 

A hasznosítási szerződésben az együttes használati díj összegét 331.132.-Ft + ÁFA/hó összegben határozták meg.

 

Dr. Gottdiener Lajos jegyző kérdésekre válaszolva elmondta, az önkormányzat ellenőrzési joga megmarad a pályák működtetése felett. A hasznosításra, üzemeltetésre átadott vagyonról egyébként is be kell számolni ez önkormányzati rendeletben meghatározott. Pályázatok esetén továbbra is az önkormányzat fogja benyújtani az anyagokat.

 

15:45

 

Gedei József azt kérte képviselő-társaitól, hogy a későbbiekben hamarabb küldjék ki a tervezeteket, ezzel is gyorsítva a napirendi pontok elfogadását. A polgármester csatlakozva a kéréshez arra kérte a hivatal munkatársait, sms-ben is értesítsék a képviselőket arról, hogy anyagot küldtek számukra. Az előterjesztést elfogadták a képviselők.

 

A civil szervezetek támogatásáról


Jászberény Város Önkormányzata 2013. évi költségvetési előirányzatainak megállapításáról szóló önkormányzati rendelete szerint „Civil szervezetek pályázati kerete” felhasználásáról a Jogi, Ügy- és Közrendi Bizottság jogosult dönteni. A keret felhasználására a Városkapcsolati Tanácsnok tesz javaslatot, az általa felkért civil tanácsadó testület véleményének kikérésével. Az előkészítésben résztvevő tanácsadók Ács Tibor (szabadidő), Vargáné Deme Katalin (szociális, karitatív), Dr. Czigány Tamás (egészségügy), Telek Béla (kultúra, hagyományőrzés) voltak.
 

A Városkapcsolati Tanácsnok és az általa felkért civil tanácsadó testület véleménye alapján a Jogi, Ügy- és Közrendi bizottság javaslatára – az alábbiakban felsorolt alapítványok részére és a megjelölt összeghatár erejéig támogatást biztosít:

 

1.    A 3. évezred jb-i gyerm.-iért Alapítvány "Kelepelő" Bábcsop.       150.000
2.    Székely Mihály Kórus Közművelődési Alapítvány            300.000
3.    "Törődés" Szociális Alapítvány                    300.000
4.    Szeretet Fénye Közhasznú Alapítvány Jászberényi Kör        100.000
5.    Jászberényi Barátok Temploma Közösségének Alapítványa    400.000
6.    Jászberényi Tűzoltók Közhasznú Alapítványa            200.000
7.    Gyermekcentrum Kiemelten Közhasznú Alapítvány        107.000
8.    Jászsági Évkönyv Alapítvány                    250.000
9.    "Maci" Alapítvány                            150.000
10.    Kutyákkal az Életért Alapítvány                    500.000
11.    Jász Múzeumért Alapítvány                        300.000
 

 

Gedei József ismét hiányolta az indítvány sürgősségi tárgyalásának indoklását, még akkor is, ha egyetértett az alapítványok minél előbbi támogatásával. Az szmsz-ben foglaltaknak viszont álláspontja szerint formailag nem felelt meg az indítvány.

 

16.00

 

Nagy András városkapcsolati tanácsnok elmondta, idén 10 millió forintos keret elosztására volt lehetőség, a maximálisan átnyújtható összeget idén 500 ezerben maximálták. Idén a tavalyi 50-nel szemben csak 40 bejegyzett szervezet pályázott, közülük azonban 9 új pályázóként jelentkezett.

 

Az előterjesztést két tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

 

Létrehozzák a Jászsági Szociális Szolgáltató Társulást

 

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint az a települési önkormányzat, amelyiknek területén kétezer főnél több állandó lakos él, családsegítést köteles biztosítani. A Jászsági Többcélú Társulás – intézményfenntartóként – a Jászsági Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat útján gondoskodik Jászberény város közigazgatási területére is kiterjedő illetékességgel a családsegítésről és a gyermekjóléti szolgáltatásról. A Jászsági Többcélú Társulás 2013. június hó 30. napjával azonban megszűnik. Az előzetes egyeztetések alapján a családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás – mint kötelező önkormányzati feladat – ellátására 13 jászsági település Jászsági Szociális Szolgáltató Társulást kíván létrehozni.

 

A képviselő-testület tagjai sorából Szatmári Antalnét, a humánerőforrás bizottság elnökét delegálták a Jászsági Szociális Szolgáltató Társulás Tanácsába kapcsolattartóként. A képviselők Magyar Levente nem szavazatával és két tartózkodással fogadták el az indítványt.

 

16.10

 

A Jászsági Támogató Szolgálat által végzett tevékenységek és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás Egyesített Szociális Intézményben történő ellátásának Jászsági Többcélú Társulás megszűnését követő vállalására, önkormányzati szándéknyilatkozatok megkérésére is született sürgősségi indítvány.

 

A társulás megszűnését követően az azon keresztül ellátott feladatok további működtetéséről, annak feltételeiről szükséges döntést hoznia az érintett önkormányzatoknak. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás esetében önkormányzatunk vállalja a feladat ellátását.

 

Ezen tevékenységeket az Egyesített Szociális Intézmény keretein belül biztosítanánk, ezért a Jászsági Támogató Szolgálat integrációja érdekében szükséges – az önkormányzatok szándéknyilatkozatának függvényében – az Intézmény Alapító Okiratának, Szakmai Programjának, Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása is.

 

Újabb műfüves pálya létesülhet

 

Sürgősségi indítványként tárgyalták a képviselők annak a pályázatnak a benyújtását, amelynek sikere esetén salakos pályán kis műfüves futballpálya létesülhet, ehhez az adott területet fel kell tölteni, és a pályázatkiíró MLSZ-szel hosszú távon együtt kell működni. Az előterjesztést elfogadták a képviselők.

 

16.20

 

Gedei József arra vonatkozóan tett fel kérdést, ki motiválja, hogy a polgármester minden testületi ülés után kommentálja a testületi ülésen meghozott döntéseket a TRIÓ TV Döntés Után című műsorában, a szerkesztőség vagy a televízió szerkesztősége.

 

A polgármester válaszából kiderült, a televízió műsorpolitikája tette lehetővé, hogy ott, illetve a rádióban is kifejthesse véleményét a meghozott döntésekkel kapcsolatban. A Takács Jánossal, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatójával folytatott tárgyalás célja a kapcsolaterősítés, illetve a városi rendezvényekre történő meghívás voltak. A gazdasági alpolgármester kinevezéséről is szót ejtettek, hiszen egy ott dolgozó neve is felmerült a pozíció betöltésére. Konkrétumokról azonban még nem állapodtak meg, mivel a svéd vezetés továbbra is igényt tart az illető munkájára.

 

A jégpálya befedéséről elmondta, bíznak abban, hogy a TAO-s pályázat sikerrel jár, és a meglévő faanyag felhasználásával tető kerülhet a létesítményre.

 

Budai Lóránt a március 15-i rendezvények kapcsán kérdezte a polgármestert, felvetődött-e, hogy a székely zászló további kitűzésének ügye. Kérdése volt az is, miért nem hívják meg az ellenzéki képviselőket a vállalkozókkal tartott egyeztetésekre, legalább gesztus szintjén. A gazdakör közgyűlésén való részvételről érdeklődve arra volt kíváncsi, esett-e szó a gazdakör félmilliós támogatásáról a közgyűlés apropóján.

 

Szabó Tamás elmondta, beszéltek a székely zászló ügyéről, de az uniós zászlóval való gesztusértékű cserét nem szerették volna hosszabb távon fenntartani. Az ellenzéki képviselők meghívásáról úgy vélekedett, a Fidesz frakció számára nyitott a lehetőség, tudomása van arról, hogy az ellenzéki képviselők is megfordulnak más cégvezetőknél. A Gazdakör támogatásáról és közgyűléséről kifejtette a gazdák a maguk kétévtizedes múltjával jogosultak erre a támogatásra.


16.45

 

Gedei József arra biztatta a polgármestert, ne ódzkodjon a kisebbségben lévő képviselők meghívásától, hiszen az érdemi, eredményt hozó vitákra csak a másik fél jelenléte adhat lehetőséget.

 

A két ülés közötti eseményekről szóló tájékoztatókat a testület elfogadta. Közben Szatmári Antalné is megérkezett az ülésre.

 

16.50

 

Az átruházott hatáskörökről szóló tájékoztatók kapcsán Budai Lóránt tett fel kérdést. Miért nem támogatták a Magyar Hagyományőr Világszövetség támogatási kérelmét. Az elnökasszony hosszas keresgélés után viszont csak írásban tudott választ ígérni a kérdésre.

 

Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az egészségügyi alapellátás további működtetéséről és a Jászberény Városi Önkormányzati Bölcsőde Alapító Okiratának módosításáról szóló határozatával döntött arról, hogy az egészségügyi alapellátás körébe tartozó védőnői ellátást, anyatejgyűjtő állomás működtetését és az ezekhez kapcsolódó kiegészítő tevékenységeket 2013. május hó 1. napjától a fenntartásában működő Jászberény Városi Önkormányzati Bölcsőde és Védőnői Szolgálat elnevezésű intézményben biztosítja, s ezzel egyidejűleg jóváhagyta a Jászberény Városi Önkormányzati Bölcsőde és Védőnői Szolgálat módosított, valamint a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Alapító Okiratát.

 

Fentiekre tekintettel szükséges a Jászberény Városi Önkormányzati Bölcsőde Szakmai Programjának, valamint Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása is, ezt fogadta most el a testület.

 

32 millió forintból kijöhet a világtalálkozó

 

A Jász Redemptio, a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából, először 1995-ben jöttek össze Jászberényben az elszármazott Jászok, hogy méltóképpen emlékezzenek őseikre. A jászsági települések mindegyike otthont adott a rendezvénysorozatnak, amely idén visszatér kiindulási pontjára, Jászberénybe.
 

A XIX. Jász Világtalálkozó időpontja 2013. június 21-23., annak rendezője Jászberény Város Önkormányzata és a Jászok Egyesülete, szervezője a Jászkerület Kulturális és Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

 

A Jász Világtalálkozó programtervezetének és költségvetés-tervezetének elfogadására írt előterjesztésből kiderül, hogy a szervezők 32 millió forintból tudják megvalósítani a mára már késznek mondható programtervezetet.

 

"A költségek 95%-át egy vagy több árajánlat alapján határoztuk meg. A létszámot naponta 4500-5000 főben határoztuk meg, ehhez igazítottuk a szükséges kapacitásokat. Csak azokat a kapacitásokat kötöttük le, amik feltétlenül szükségesek vagy az időpont miatt indokoltak, de ez még nem éri el a költségvetésben biztosított összeg 50 %-át. Terveink szerint az önkormányzati támogatás mellett 2 millió Ft sajátbevétellel, 3 millió Ft szponzori bevétellel és 12 millió Ft pályázati támogatással számolunk."

 

Tóth József a Jászkerület NKft. ügyvezető-igazgatója ismertette a program legjelentősebb eseményeit, melyeket a szervezőbizottság az elmúlt hónapokban állított össze.

 

Az előterjesztést 14 igennel elfogadták a képviselők, a polgármester pedig 10 perc szünetet rendelt el.

 

17.30

 

Módosulnak a vállalkozók támogatásának feltételei

 

A vállalkozások beruházás ösztönzési és munkahely teremtési helyi támogatásának programjáról szóló márciusban elfogadott önkormányzati rendelet módosításával folytatódott az ülés. A vállalkozások beruházás ösztönzési és munkahely teremtési helyi támogatásának programjáról szóló rendelet kiegészült azzal, hogy a meghatározott beruházás nélküli munkahelyteremtés támogathatóságának feltétele a kérelmező kötelezettségvállalása arra vonatkozóan, hogy a megnövelt statisztikai létszámot legalább 3 évig fenntartja. Kiegészült továbbá a rendelet Budai Lóránt korábbi felvetésére azzal, hogy nem nyújtható foglakoztatási támogatás munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozás részére.

 

A rendeletmódosítást elfogadták a képviselők.

 

Változik a képviselők tiszteletdíjának utalási rendszere

 

"Az eddigi gyakorlat szerint az adott hónapra vonatkozó tiszteletdíj a tárgyhónap elején – előre – 10-én került folyósításra. A bizottsági és képviselő testületi ülésekről történő hiányzások miatti levonásokat, ezáltal nem lehet az adott hónapban érvényesíteni, tekintettel arra, hogy az ülések időpontja sok esetben a tiszteletdíj folyósítását követő napokra esik. Követhetőbb, logikusabb kifizetési rendszer valósulna meg, ha a tiszteletdíjak – az ülések megtartását és a hiányzások összesítését követően, összesített adatok alapján – tárgyhó 20. napján kerülnének utalásra. Az utólagos – hiányzásból következő – tiszteletdíj csökkentés tárgyhónapban történő bevezetése által egy átláthatóbb rendszer jön létre" - olvasható az előterjesztésben, melyet elfogadott a testület.

 

Gedei József írásban kért választ arra a kérdésre, melyik képviselő milyen összegű juttatásban részesül. A polgármester szóban ismertette a kért illetményeket. Az előterjesztést elfogadták a képviselők.

 

Kompenzálna a Jászkun Volán

 

Előterjesztés a Jászkun Volán Zrt. által az autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállításra vonatkozóan 2012. évre benyújtott kompenzációs igény könyvvizsgáló bevonásával történő felülvizsgálatára.

 

A Jászkun Volán Zrt. a Jászberény Város Önkormányzatával, mint ellátásért felelőssel a 2009. december 23. napján megkötött Közszolgáltatási Szerződés alapján látja el a személyszállítási szolgáltatásokról szóló foglalt feladatokat. A szerződés szerint a szolgáltató a 2011. évre, és az azt követő évekre vonatkozó kompenzációs igényét írásban benyújtja, melyet az ellátásért felelős az általa kijelölt könyvvizsgáló bevonásával felülvizsgál. A feladat elvégzése tekintetében a Jászberény Város Önkormányzata könyvvizsgálói feladatait jelenleg is ellátó Tisza Bross Audit Kft. megbízása indokolt. Az előterjesztést Gedei képviselő tartózkodásával elfogadták a képviselők, majd döntöttek több ingatlan megvásárlásáról is.

 

Az egyik ingatlanról Budai képviselő elmondta a város az adófizetők pénzén már másodszor vásárolja meg. A polgármester úgy látta a vásárlással zárul le végleg az ingatlan sorsa.

 

18.00

 

Elfogadták a képviselők azt az előterjesztést is, amellyel módosult egy a Jászberény Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló önkormányzati rendelet, majd a hivatal alapító okiratát és a testület 2013. évi munkatervét is módosították.

 

Módosították a város önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló önkormányzati rendeletet is, miután a Járási Hivatal vizsgálatát követően ez szükségessé vált. Ezzel a napirendek végére értek a képviselők. Kérdések és információk közvetítésére kerülhetett sor.

 

18.10

 

Kérdések és válaszokA

 

Baráth Lászó visszatérő kérdéssel fordult a jegyzőhöz. A külterületi falopások ügyének állására volt kíváncsi, amelynek során 100 köbméternyi fát tulajdonítottak el önkormányzati területről. Történt-e rendőrségi feljelentést? Érintett-e a város mezőőrökön, más hivatali alkalmazottakon, illetve polgárőrökön keresztül? Más témában, van-e lehetőség a Neszűri polgárőrség támogatásának növelésére?

 

Az eljárásokat lefolytatták és rendőrségi feljelentést is tettek. A helyszínt felmérését megkezdték, az érintett személyek meghallgatása napokon belül lezajlik, ennek eredményéről a képviselőt is értesíteni fogják - derült ki a jegyzői válaszból.

 

A polgármester kérdésére a jegyző elmondta, zömében valóban önkormányzati és állami területről vágták ki a fákat, utak mentén néhol 10-15 méteres területeken. A polgárőrség támogatásáról Szabó Tamás elmondta, egy megyei rendőrséggel közösen kialakított struktúra szerint fog a város együttműködni a polgárőrségekkel a jövőben. Ennek részletei a közeljövőben tisztázódnak.

 

Budai Lóránt több témában tett fel kérdést:

- Miért nem történt változás a Neszűrben közegészségügyi szempontból a féléve tett bejelentés óta?

- A mezőőri pályázat beadásának határideje április 10. volt, mégis március vége óta miért dolgozhat egy új mezőőr a városban?

 

A jegyző válaszában elmondta, sürgető volt egy harmadik mezőőr állás kialakítása, a negyedik állásra az ülés napjáig lehetett jelentkezni.

 

Gedei József arra volt kíváncsi, van-e a városnak terve arra, hogy a PannErgy sikerét látva kihasználja a város geotermikus energiában rejlő lehetőségeit? Szabó Tamás elmondta konkrét terveik nincsenek, de a későbbiekben előtérbe helyezhetik a tervek kialakítását.

 

Hajnal-Nagy Gábor jövő szerdán tartja körzetbejárását, 16 órakor a Dinamit térről indul a bejárás, a könyvtárban 18 órától tartanak lakossági fórumot.

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít