Menu

Hetvenévesek az ONCSA házak

2011-09-17 09:26:27

 

Hazánkban 1940-ben bontakozott ki az a mozgalom, amely a nagycsaládosok életét volt hivatva megkönnyíteni. Az Országos Nép- és Családvédelmi Alap (ONCSA) azt tekintette feladatának, hogy a szegényeket kiemelje nehéz helyzetükből, önmaguk fenntartására képes személyiségekké tegye. Ezért több ezer nagycsaládos kapott házat, földet, de részesülhetett más szociális juttatásban is.



A kormány igen jelentős összeget fordított a cél megvalósítására, összesen egymilliárd pengőt. Az ONCSA nem alkalmi segítséget nyújtott a nagycsaládosoknak, hanem kölcsönt, mely lehetővé tette számukra, hogy egymásra számítva kiemelkedjenek a nagy válság következményei teremtette helyzetből.

 

ONCSA-sorok létesültek a Jászságban több helyen, Jászberényben, Árokszálláson, Jászapátin, Jászladányban, Jászteleken. A kedvezményezetteket arra késztették, hogy segítsenek egymáson, de kaptak szakszerű segítséget is hivatalos személyektől. Ez utóbbiak ellenőrizték, hogy az építményeket rendeltetésszerűen használják-e. A legtöbben boldogultak. Az ONCSA-házak belesimultak a tájegység építményeinek stílusába.

 

Épült ONCSA-telep Porteleken is. Kisnémet József és neje kedvezményezett lehetett. Egy 10x9,30-as méretű lakóépületet vehettek birtokba és 1200 négyszögöl telek is tartozott hozzá. A lakószobát hajópadlóval, a konyhát és egyéb mellékhelyiségeket mozaikkal borkolták. A ház átalakítva, kibővítve ma is áll. Kisnémet Józsefné dokumentummal igazolta, hogy az utolsó részletet 1956-ban fizette be.

 

A felemelési szándékot az is bizonyítja, hogy a visszakerült országrészeken is megteremtették a szegénység felemelésének feltételeit a körülmények szükségleteihez igazodva. Ezzel javultak a szegények életviszonyai.
 

farkas

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít