Menu

Főzőverseny két helyszínen - Bemutatkozik a Kunság

 

2011-06-14 10:30:18

 

A Jászberényi Nyári rendezvényei között vannak hagyományosak, de idén ezek is megújulnak. A X. Népi Ételek Főzőversenye tekintetében is több változásról tájékoztatta a sajtót Bobák József, a Jászsági Vendéglátósok Egyesülete elnöke, aki egyben főszervezője is a népszerű főzőversenynek.
 

A megszokottnál kicsit korábban, június 25-én, szombaton lesz a jubileumi, tizedik versengés a Margitszigeten. A szokásos megnyitó 9 órakor lesz Szántai Tibor vezetésével, aki az egész napot „vezényli”. Hagyományosan csapatok versengenek három kategóriában bográcsos és szabad tűzön készített ételekkel, illetve süteményekkel.  A jól bevált kóstolójegy idén is segíti, hogy az ínyencek többféle ételkölteményt megkóstolhassanak, és a közönségdíj odaítélését ezzel is segítsék. Most is amatőr és profi kategóriában értékeli a zsűri a teljesítményeket, és a zsűri elnöke sem lesz ismeretlen Sári Zsolt néprajztudós személyében. Szintén nem változott, hogy a Jászsági Ínyesmester fődíja egy italhűtő lesz. Egyedi lesz viszont a díjazottak ajándéka, ezeket kukoricacsuhéból készíti egy porteleki kézműves asszony. Más kézművesek is kipakolnak a szigeten, és az élő cigánymuzsika sem fog hiányozni.


A főzőversenyre a szervezők nagyjából a megszokott 50-60 csapatos nevezést várják. Az a tapasztalat, hogy a csapatok létszáma évről évre növekszik, ami azt jelzi, hogy a jászberényi Margitszigeten igen kellemes a főzőverseny, ami egésznapos szórakozás is egyben. A verseny díszvendége a Kunság. Így Túrkeve főzőcsapata már pénteken megérkezik, és kunsági ételekkel, italokkal várják a jászságiakat a szigeten.

 

alt


Ami újdonság lesz, az Tukacs Roland világbajnok pékmester kínálata, mert idén nem a megszokott langallóval, hanem valamilyen új pékárúval lepi meg a közönséget.  Ettől nagyobb változást jelent, hogy június 25-én, szombaton 14-18 óráig a főtéren is lesz ízelítő a jászsági gasztronómiából. Ott Folyó Gábor, fiatal szakács – a Klapka SZKI egykori diákja -  rackapörköltet fog készíteni és kínálni. Lesz gasztro-totó is könyvajándékokkal, borkóstoló, de rétes kóstolásra is készülhetnek az ínyencek. A főtéren egy kovácsműhelyt is felállítanak, ahol egy kovácsreggelit is kínálnal majd, amihez konyhai eszközök bemutatása is társul. Népzene, nótaszó is felcsendül ezen a délutánon. A népi ételek főzőversenyének ezen része a főtér rekonstrukciójára elnyert uniós pályázat részeként zajlik, ugyanis a pályázat keretében a jász identitás erősítésére is van anyagi forrás.


A pénteki sajtótájékoztatón azt is megtudhatták az újságírók, hogy a főzőverseny zsűrijének örökös tagja Csizi Sándor nemrég a Kárpát-medencei halfőző versenyen második díjat nyert, és Túrkevén a Juhászfesztiválon is jelen volt, ahol jászberényiek is versengtek a birkák „levetkőztetésében”. A túrkeveiek meghívása is e kapcsolat révén vált  konkréttá, amit az is motivált, hogy volt év, amikor a fődíjat kunsági csapat vihette haza Jászberényből.


A szervezők elmondták, június 20-ig még lehet jelentkezni a X. Népi ételek főzőversenyére, hiszen a helybelieket mindig szívesen látják, nem utasítottak még el senkit. Tehát egy jó csapatot össze lehet még verbuválni a június 25-i versenynapra!


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít