Menu

Néptáncversenyek országszerte

2011-04-20 08:58:23

 

Az elmúlt szombat igazán bővelkedett néptáncversenyekben. Karcagon a XIII. Jászkun Világ 2011 döntőjében két csoportunk, Budapesten a XIV. "Tedd Ki a Pontot" Nemzetközi Legényesversenyen két fiunk, míg Isaszegen a Fülöp Ferenc Hagyományőrző Szólótáncfesztiválon négy pár táncosunk képviselte a jászberényi néptánc műhely különböző korosztályait, a gyermekektől kezdve egészen a hagyományőrzőkig.
 

A XIII. Jászkun Világ Gyermek és Ifjúsági Művészeti Szemle idén is megmozgatta a különböző művészeti ágak szólistáit, csoportjait megyénkben. A három elődöntő helyszínén 1000 résztvevő, 131 produkcióval versengett a döntőbe jutásért. A Karcagon megrendezésre került döntőbe 50 produkció került be, melyből a Borbolya Gyermek (felkészítő tanáruk Szűcsné Urbán Mária és Szűcs Gábor), és a Gerendás Ifjúsági Kamara (csoport vezetőjük: Kocsán László) együttes  képviselte a jászberényi Viganó Alapfokú Művészetoktatási Intézményt. A vendégeket Kovács Szilvia Karcag város alpolgármestere köszöntötte, a döntőt pedig Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg. Az ötven bemutatott produkció közül kilenc volt kizárólag néptáncbemutató.

 

A bemutatott előadások alapján a szakmai zsűri összesen 25, a legnagyobb elismerést jelentő, Nívódíjat adott ki. Nívódíjat kapott a Gerendás Kamara együttes is. Az együttes 2010-ben a jelenlegi felállásában Galagonya Betyárok néven alakult, és meg is nyerték Flaszter kategóriában Jászkiséren, a tavalyi Pendzsom Folk Fesztivál fődíját. Idén a négy fiú mellé lányok is érkeztek, nevet változtattak, folytatták tovább a táncok elsajátítását. A Művészeti Szemle döntőjében küküllő-menti férfitáncokat táncoltak. Az együttes tagjai, akik Jászberénybe „táncolták” a Nívódíjat:  Hamar Zsolt, Kis Richárd, Nagy Valter és Varga Márk.    

alt


Mindeközben Budapesti Művelődési Központban zajlott a "Tedd Ki a Pontot" elnevezésű XIV. Nemzetközi Legényesverseny selejtezője. A versenyre 38 legény nevezett, kötelező anyag idén a magyarvistai legényes volt. A jászberényi Jártató Táncegyüttesből Farkas Mátyás, a Jászság Népi Együttest képviselve Balogh Károly indult ezen, a legények számára nagy kihívást jelentő versenyen. 19 táncos jutott a döntőbe, és legjobb 19 legényes táncos között, a szakmai zsűri döntése alapján, ott volt Balogh Károly is.


altA Fülöp Ferenc-díjat kétévente nyújtja át a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség a versenyen kiemelkedő tudást mutató szólistáknak. Ez a díj a hagyományőrző táncosok legrangosabb elismerése. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az a tény, hogy Rábaköztől, a Felvidéken át Kalocsáig az ország egész területéről, még a határainkon túli magyar területekről is érkeztek táncosok Isaszegre. Jászberényből 4 pár készült fel jászsági táncával megmérettetni magát a versenyen, a Jászberényi Hagyományőrző Együttest képviselve. Felkészítő tanáraik Kocsánné Kuli Orsolya és Kocsán László voltak, kik 2000-ben kapták meg elsőként jászsági táncukkal a Fülöp Ferenc Díjat. Azóta jászsági hagyományőrző nem vett részt ezen a versenyen, és mindannyian nagyon bíztunk benne, hogy most, 11 év elteltével ismét lesz olyan párosunk, aki megkapja ezt az elismerést. Közel 80 hagyományőrző próbálta táncával elvarázsolni a zsűrit a díj reményében, de mindez csak 26 táncosnak sikerült.

 

A jászberényi hagyományőrzők gyönyörűen megállták a helyüket a versenyben és a legnagyobb örömünkre Hlavacska Adrián és felesége Bathó Katalin jászsági táncukkal, kiérdemelték a Fülöp Ferenc Díjat. Elismerés ez számukra, elismerés ez a Jászberényi Hagyományőrző Együttes munkájának egyaránt. A szakmai zsűri minden jászberényi hagyományőrző táncát megdicsérte, megemlítette a hibákat, örültek, hogy a jászság nagyszerű hagyományőrző táncosokkal képviseltette magát, és kiemelte a Kocsán házaspár munkáját a jászsági hagyományőrzés terén. (Aki több képet szeretne megnézni a versenyről, kattintson a hagyományőrző együttes honlapjára!)


A verseny során felmerült, hogy 2013-ban Jászberény szívesen adna helyet ennek a rangos rendezvénynek. A Jászság Népi Együttes új székháza, vagy a Malom Film-Színház remek helyszínt biztosíthatna számára. A szervezők nem zárkóztak el az ötlettől mint mondták, számon tartják Jászberényt lehetséges helyszínként.


Összességében nagyon eredményes, a különböző szakmai zsűrik által elismert, díjazott, szép szombatot tudhatnak magukénak táncosaink. Megyei és országos díjakat hozva városunkba, vittük Jászberény jó hírét az országban.

 

K.L.

 

alt

Az isaszegi versenyen indult jászberényi hagyományőrzők
Balról-jobbra: Szász Anita, Durucz István, Jánosi Irén, Pélyi András, Végvári Vilmosné, Pesti Lászlóné,
Hlavacskáné Bathó Katalin, Hlavacska Adrián
Fotó: Mucsi Gyula

 

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít