Menu

Felavattuk a Samyang üzemét

2011-03-28 08:50:58

 

Pénteken délután sok luxusautó igyekezett Jászberényben a Necsőre. Az egykori legelő ma már gyárbirodalom, Kasza Lajosnak és Jánosnak köszönhetően. A gyártelep ma már talán az Electroluxnál is nagyobb területű. Az elkerülő út közelében található egy új üzemcsarnok, melyhez a területet a Jász-Plasztik Kft. biztosította és egy régi beszállítója, a Samyang cég költözött oda.


A dél-koreai cégről az ünnepélyes avatáson megtudtuk, hogy 1924-ben alapították. Az ország határain túl 2004-ben kezdett terjeszkedni, ekkor Sanghaiban létesített gyárat. Utána pedig Európa, Magyarország, Jászberény következett 2010-ben. Gazdasági tendencia Európa felé tereli a befektetőket.


A Jászkürt 2010 áprilisában adta hírül, hogy Jászberényben építik fel következő üzemüket, s ezt sikerrel megvalósították. Jo Dok Hee a Samyang EP Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a kétéves munkát foglalta össze, mely az ünnepélyes avatást előzte meg. Kim Won a Samyang Corporation alelnöke a pénteki avató alkalmával köszönetet mondotta Jász-Plasztik Kft. vezetőinek és a jászberényi önkormányzatnak, hogy segítették terveik megvalósítását. Azt is elmondta, hogy a magyarok jeles tudósokat – 16 Nobel-díjast – adtak a világnak, amit számon tartanak. Úgy ítélték meg, hogy a XXI. században a korszerű műszaki műanyag-gyártás fejlődése itt is fontos, így döntöttek a beruházás mellett.


alt

 

Szabó Tamás polgármester örömét fejezte ki, hogy egy új üzem avatásán vehet részt, ami a város és a Jászság ipari potenciálját erősíti. Magyarország szándéka, hogy versenyképes legyen az EU-ban. Jászberény feladata pedig az, hogy lehetőségeket teremtsen újabb üzemek és munkahelyek létrejöttéhez. Az együttműködés a város részéről a jövőben sem lehet kétséges. Isten hozta Önöket Jászberény – zárta beszédét.


Suh Chung-Ha a dél-koreai nagykövet kormánya nevében köszönte meg azt a sokrétű együttműködést és támogatást, amit a magyar kormánytól kaptak e beruházás megvalósításához. Elmondta, hogy mintegy 40 dél-koreai cég működik már itt, s ezek fejlődése folyamatos. Az itt megtelepedett cégek vonzzák az újabbakat.


A Samyang fontos partnere a Samsung Magyarország Zrt., így itt lévő cégük elnöke, Jang Si Ho is mondott köszöntést. A Samyang Szlovákiában és Lengyelországban is beszállítójuk. Szólt arról, hogy Magyarország versenyképes piac számukra, s bátorította a dél-koreai cégeket itteni befektetésre.

 

alt

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője Henter Ágnes kifejtette, hogy szoros együttműködés eredményeként sikerült ezt az üzemet megvalósítani. Erre a jövőbeni befektetők is számíthatnak. A magyar kormány mindent megtesz, hogy sikeresek lehessenek és újabb beruházásokra sor kerülhessen.


Az új üzemről megtudtuk, hogy a csarnok 5740 négyzetméteres és 10 millió eurót költöttek a beruházásra. Ez évben 10 ezer tonna a termelési volumen, de a bővítést tervezik, s 2013-ban szeretnének 22 ezer tonnát értékesíteni. Mit is gyárt a cég? Szemcsés, porszerű anyagból a szivárvány minden színében állítanak elő granulátumot, amit fröccsöntéshez lehet használni. Azaz, sok ezer féle műanyag alkatrészt, burkoló és csomagoló eszközt, háztartási műanyagtermékeket lehet ezekből előállítani.


A csarnok bejárása során volt alkalmam igen részletesen megtudni a magyar kollégáktól sok mindent. Hatalmas silókban, mixer tartályokban tárolják a különböző alapanyagokat. A berendezések második szintjén olyan adagolók vannak, melyek a Koreában összeállított, előírt recept alapján szabályozzák az alapanyagok mennyiségét. Az alapanyagot egy speciális folyadékkal keverik, s azt 290-300 fokra melegítik. Vékony szalagként látható is az eredmény, mely a hűtési folyamat után, apró darabokra vágva kerül csomagolásra. Jelenleg 3 gépsoron zajlik az extrudálás, de az üzemcsarnokban a 3. és 4. gépsornak megvan a helye. Nagy szakértelemmel kell vezérelni, s folyamatosan mérni, ellenőrizni a gyártóberendezéseket. Ehhez is számos mérőműszer, számítógépes eszköz áll rendelkezésre. A vezérlőteremben minden paraméter, a gyártás egész folyamata látható. Van kísérleti üzem, ahol a próba fröccsöntést végzik, s ellenőrzik, hogy a megrendelő kívánságát teljesíti-e, amit előállítottak. A vizsgáló laborban 14 féle vizsgálattal biztosítják a jó minőséget. A bemutatóteremben a színek kavalkádja, és a belőlük előállított termékek tucatjai láthatók. Autók, TV-k, monitorok elemeit, alkatrészeit állítják elő a Samyangnál készülő granulátumból a partnercégek fröccsöntő gépein.

 

Kiss Erika
 

alt

 

alt

Info for bonus Review William Hill here.